İnguinal herni ve orşiopeksi cerrahilerinde pediatrik hastalarda transversalis fasya plan bloğunun etkileri
Effects of the transversalis fascia plane block in pediatric patients undergoing inguinal hernia repair and orchiopexy
  1. Tez No: 1007588
  2. Yazar: MAHMUT AVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ BAYTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Transversalis Fasya Plan Bloğu, Orşiopeksi, İnguinal Herni Onarımı, Postoperatif Ağrı, Opioid Tüketimi, Transversalis Fascia Plane Block, Orchiopexy, Inguinal Hernia Repair, Postoperative Pain, Opioid Consumption
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Mahmut AVA, İnguinal Herni ve Orşiopeksi Cerrahilerinde Pediatrik Hastalarda Transversalis Fasya Plan Bloğunun Etkileri, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, 2026 Amaç: Bu çalışmanın amacı, genel anestezi altında tek taraflı inguinal herni onarımı veya inmemiş testis cerrahisi geçirecek 1–7 yaş arası pediatrik hastalarda uygulanan Transversalis Fasya Plan (TFP) bloğunun postoperatif ağrı kontrolü, analjezik gereksinimi ve ebeveyn memnuniyeti üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Elektif koşullarda tek taraflı inguinal herni onarımı veya inmemiş testis cerrahisi geçiren 76 ASA I–II hastanın dahil edilmesiyle gerçekleştirildi. Hastalar iki gruba ayrıldı: Grup KONTROL (n=38) ve Grup TFPB (Transversalis Fasya Plan Bloğu, n = 38). TFPB grubuna, blok genel anestezi indüksiyonu sonrasında ultrason eşliğinde 0,5 mL/kg %0,25 bupivakain ile uygulandı. Postoperatif ağrı düzeyi FLACC (Face, Legs, Activity, Cry, Consolability) skoru ile derlenme ünitesinde ve postoperatif 30. dakika, 1, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerde değerlendirildi. Kurtarıcı analjezik gereksinimleri, intraoperatif remifentanil tüketimi, postoperatif morfin ve ibuprofen kullanımı ile ebeveyn memnuniyeti kaydedildi. Bulgular: TFPB grubunda derlenme ünitesinde ve postoperatif ilk 2 saatte FLACC skorları anlamlı derecede daha düşüktü (p<0.001). Derlenme ünitesinde morfin gereksinimi TFPB grubunda belirgin şekilde daha azdı (Kontrol: 30 hasta; TFPB: 10 hasta; p<0.001). İntraoperatif remifentanil tüketimi kontrol grubunda anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0.001). Blok uygulanan grupta postoperatif ilk 6 saatte opioid gereksinimi daha düşüktü. Postoperatif 6–24 saat arasında ibuprofen ihtiyacı TFPB grubunda kontrol grubuna kıyasla daha düşüktü (p<0.001). Ebeveyn memnuniyeti TFPB grubunda daha yüksek bulundu (p<0.001). Sonuç: TFPB, pediatrik inguinal herni onarımı ve inmemiş testis cerrahisi geçiren hastalarda etkili bir analjezi yöntemi olup postoperatif ağrı skorlarını azaltmakta, opioid ve non-opioid analjezik gereksinimini belirgin biçimde düşürmekte ve ebeveyn memnuniyetini yükseltmektedir.
Özet (Çeviri)
Mahmut AVA, Effects of the Transversalis Fascia Plane Block in Pediatric Patients Undergoing Inguinal Hernia Repair and Orchiopexy, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Medical Specialty Thesis, 2026 Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of the Transversalis Fascia Plane (TFP) block on postoperative pain control, analgesic requirements, and parental satisfaction in pediatric patients aged 1–7 years undergoing unilateral inguinal hernia repair or undescended testis surgery under general anesthesia. Materials and Methods: The study was conducted by enrolling 76 ASA I–II patients who underwent elective unilateral inguinal hernia repair or undescended testis surgery. Patients were divided into two groups: the CONTROL Group (n = 38) and the TFPB Group (Transversalis Fascia Plane Block, n = 38). In the TFPB group, the block was performed after induction of general anesthesia under ultrasound guidance using 0.5 mL/kg of 0.25% bupivacaine. Postoperative pain was assessed using the FLACC (Face, Legs, Activity, Cry, Consolability) score in the recovery unit and at postoperative 30 minutes and 1, 2, 4, 6, 12, and 24 hours. Rescue analgesic requirements, intraoperative remifentanil consumption, postoperative morphine and ibuprofen use, and parental satisfaction were recorded. Results: In the TFPB group, FLACC scores were significantly lower in the recovery unit and during the first 2 postoperative hours (p<0.001). Morphine requirement in the recovery unit was markedly lower in the TFPB group (Control: 30 patients; TFPB: 10 patients; (p<0.001). Intraoperative remifentanil consumption was significantly higher in the control group (p<0.001). In the block group, opioid requirements were lower during the first 6 postoperative hours. Between postoperative 6 and 24 hours, ibuprofen requirement was lower in the TFPB group than in the control group (p<0.001). Parental satisfaction was higher in the TFPB group (p<0.001). Conclusion: TFPB is an effective analgesic method in pediatric patients undergoing inguinal hernia repair and undescended testis surgery, reducing postoperative pain scores, markedly decreasing opioid and non-opioid analgesic requirements, and increasing parental satisfaction.