Göçmen kadınların sağlık hizmetlerini kullanmaya yönelik tutumları ile üreme sağlığı ve aile planlaması tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between immigrant women's attitudes towards using health servi̇ces and their reproductive health and family planning attitudes
- Tez No: 1007589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL DÖNMEZ, DOÇ. DR. YEŞİM YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, Ebelik, Göçmenler, Family planning, Midwifery, Emigrants
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Ekonomik zorlukların tetiklediği göç hareketleri, günümüzde küresel ölçekte büyüyen kritik bir sorun teşkil etmektedir. Uluslararası boyutta artış gösteren bu hareketlilik toplumları sosyal, kültürel, ekonomik ve fiziksel açılardan derinden etkilemekte, bireylerin genel sağlık durumunu ve sağlıkla ilişkili pek çok değişkeni olumsuz yönde değiştirmektedir. Günümüzde göç, yalnızca küresel değil, aynı zamanda ulusal bir mesele haline gelerek toplumun sosyo-kültürel yapısını, ekonomik dengelerini ve yaşam koşullarını etkileyen, dolayısıyla halk sağlığını tehdit eden bir unsura dönüşmüştür. Göç eden nüfusun yaklaşık yarısını kadınlar oluşturmaktadır. Göçmen kadınlar, mülteci olmanın getirdiği zorlukların yanı sıra toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan dezavantajlarla da eş zamanlı olarak mücadele etmektedir. Bu süreçte yaşanan travmatik deneyimler, barınma sorunları, ekonomik yetersizlikler ve eğitime erişim kısıtlılıkları kadın sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir. Göçmen kadınların üreme sağlığı psikososyal, kültürel ve ekonomik faktörlerin yanı sıra toplumsal tutumlardan da doğrudan etkilenmektedir. Bu grubun en sık karşılaştığı üreme sağlığı sorunları arasında gebelik ve doğum komplikasyonları, şiddet ve istismar, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, ruhsal bozukluklar ve sağlık hizmetlerine erişim yetersizlikleri yer almaktadır. Bu bağlamda, göçmen kadınların doğum öncesi bakım, aile planlaması ve koruyucu sağlık hizmetleri konusunda sağlık profesyonelleri tarafından bilgilendirilmesi elzemdir. Göçmen kadınların sağlık hizmetlerinden yararlanma düzeylerinin ve üreme sağlığı ile aile planlamasına yönelik tutumlarının belirlenmesi, toplum sağlığının korunması açısından stratejik önem taşımaktadır. Bu araştırma, Buca Seyfi Demirsoy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Binasına başvuran 18-49 yaş arası göçmen kadınların sağlık hizmetlerini kullanma tutumları ile üreme sağlığı ve aile planlamasına yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı tipte tasarlanmıştır. Veriler 01.06.2025 ile 01.09.2025 tarihleri arasında ilgili kuruma başvuran 360 göçmen kadın ile yapılması planlanmıştır ancak araştırma sürecinde geçersiz anket sonuçları olabileceği göz önünde bulunarak araştırma 379 kişiyle, anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan“Kişisel Özellikler Formu”,“Göçmenlerin Sağlık Hizmetlerini Kullanmaya Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler Jamovi (Versiyon 2.6) ile analiz analiz edilmiş ve Kolmogorov–Smirnov testi, Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis testi analizlerinden yararlanılmıştır. Çalışma ile akademik literatüre katkı sağlanması, sağlık eğitimi, halk sağlığı ve üreme sağlığı alanlarında uygulanabilir çözüm önerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Economically driven migration movements constitute a critical and expanding global issue in the contemporary world. The increasing scale of international mobility profoundly affects societies in social, cultural, economic, and physical dimensions, while adversely influencing individuals' overall health status and numerous health-related determinants. Today, migration has evolved into not only a global but also a national concern, transforming into a phenomenon that impacts the socio-cultural structure of societies, economic balances, and living conditions, and consequently poses a significant threat to public health. Women account for approximately half of the migrant population. Migrant women face not only the challenges inherent to refugee or migrant status but also simultaneous disadvantages arising from gender roles and inequalities. Traumatic experiences during the migration process, housing problems, economic deprivation, and limited access to education severely affect women's health. The reproductive health of migrant women is directly influenced by psychosocial, cultural, and economic factors, as well as prevailing societal attitudes. The most frequently encountered reproductive health problems among this population include pregnancy and childbirth complications, violence and abuse, sexually transmitted infections, mental health disorders, and inadequate access to health services. In this context, it is essential that migrant women are adequately informed by health professionals about antenatal care, family planning, and preventive health services. Determining migrant women's levels of health service utilization and their attitudes toward reproductive health and family planning is of strategic importance for the protection and promotion of public health. This study was designed as a cross-sectional and descriptive study to examine the relationship between health service utilization attitudes and reproductive health and family planning attitudes among migrant women aged 18–49 years who applied to the Buca Seyfi Demirsoy Obstetrics and Gynecology and Children's Diseases Annex Hospital. Data collection was planned to be conducted with 360 migrant women who applied to the institution between 01.06.2025 and 01.09.2025 however, considering the possibility of invalid questionnaire responses, the final sample consisted of 379 participants, and data were collected using a structured questionnaire. The data collection tools included the“Personal Characteristics Form”developed by the researchers, the“Attitudes Toward Health Service Utilization Scale for Migrants,”and the“Reproductive Health and Family Planning Attitude Scale.”The collected data were analyzed using Jamovi (Version 2.6), and the Kolmogorov–Smirnov test, Mann–Whitney U test, and Kruskal–Wallis test were employed for statistical analysis. This study aims to contribute to the academic literature and to develop applicable solution-oriented recommendations in the fields of health education, public health, and reproductive health.