Tekrarlayan gestasyonel diyabet mellitus tanılı gebelerin önceki ve son gebelikten doğan bebeklerinde neonatal morbiditelerin sıklığını ve şiddetini karşılaştırmak
Comparison of the frequency and severity of neonatal morbidities in infants born from previous and subsequent pregnancies of women with recurrent gestational diabetes mellitus
  1. Tez No: 1007628
  2. Yazar: AHMET AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE SUNA OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: insülin, parite, neonatal komplikasyon, tekrarlayan gestasyonel diyabet, insulin, parite, neonatal complications, recurrent gestational diabetes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma, gestasyonel diyabet tanısı bulunan annelerin tekrarlayan gebeliklerinden doğan bebeklerde neonatal morbidite özelliklerini karşılaştırmayı ve tekrarlayan gestasyonel diyabetes mellitus (GDM)'un neonatal sonuçlar üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Retrospektif olarak yürütülen çalışmada, 2020–2024 yılları arasında doğan GDM ile ilişkili 276 yenidoğan çalışmaya dahil edilmiştir. Olgular; primipar GDM, multipar ilk GDM, multipar tekrarlayan GDM ve öyküsü bilinmeyen GDM olmak üzere dört grupta; GDM yönetimine göre diyet ve insülin olmak üzere iki grupta ve multipar tekrarlayan GDM olguları da ilk ve sonraki gebelikler olarak iki grupta karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş, maternal özellikler, metabolik komplikasyonlar, görüntüleme bulguları ve yenidoğan yoğun bakım yatış oranları değerlendirilmiştir. Bulgular: Paritenin etkisine bakılan dört grupta doğum ağırlığı, gestasyonel yaşa göre büyüklük, metabolik sorunlar ve laboratuvar parametreleri gruplar arasında benzer bulunmuştur. Primipar GDM grubunda yenidoğan yoğun bakım yatışı anlamlı olarak daha yüksektir (p=0,030). Gestasyonel DM yönetim grupları arasında laboratuvar parametreleri, maternal ek risk faktörü, metabolik sorun varlığı açısından benzer özellikler gösterirken, yenidoğan yoğun bakım yatış oranı diyet ile yönetilen grupta anlamlı olarak daha fazla saptandı (p=0,004). Multipar tekrarlayan GDM analizinde, son gebelikte sezaryen oranı (p=0,031), maternal ek risk faktörleri (p=0,003) ve abdominal USG anormallikleri (p=0,015) anlamlı şekilde artmış, diğer neonatal parametrelerde belirgin fark görülmemiştir. Sonuç: Tekrarlayan GDM olgularında neonatal sonuçların çoğu parametrede benzer seyretmesine rağmen, abdominal USG anormallikleri ve maternal risk profilindeki artış dikkat çekicidir. Bu bulgular, tekrarlayan GDM'nin bazı alanlarda ek risk oluşturabileceğini, yakın prenatal ve postnatal izlemin önemini göstermektedir. Sonuçlar, tekrarlayan GDM'ye yönelik daha geniş örneklemli prospektif kohort çalışmalarına ihtiyaç olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aims to compare neonatal morbidity characteristics in infants born to mothers with a history of gestational diabetes during recurrent pregnancies and to evaluate the impact of recurrent gestational diabetes mellitus (GDM) on neonatal outcomes. Method: In the retrospective study, 276 newborns with GDM born between 2020 and 2024 were included in the study. Cases were divided into four groups: primiparous GDM, multiparous first GDM, multiparous recurrent GDM and GDM with unknown history. They were also analyzed comparatively in two groups based on GDM management (diet and insulin) and in two groups for multiparous recurrent GDM cases (first and recurrent pregnancies). Maternal characteristics, metabolic complications, imaging findings and neonatal intensive care admission rates were evaluated. Findings: In the four groups examined for the effect of parity, birth weight, size relative to gestational age, metabolic problems, and laboratory parameters were found to be similar between groups. In the primiparous GDM group, neonatal intensive care unit admission was significantly higher (p=0.030). While laboratory parameters, maternal additional risk factors, and the presence of metabolic problems were similar among gestational DM management groups, the neonatal intensive care unit admission rate was significantly higher in the diet-managed group (p=0.004). In the analysis of multiparous recurrent GDM, the cesarean section rate in the last pregnancy (p=0.031), maternal risk factors (p=0.003), and abdominal ultrasound abnormalities (p=0.015) were significantly increased, while no significant differences were observed in other neonatal parameters. Conclusion: Although neonatal outcomes in cases of recurrent GDM are similar in most parameters, abdominal ultrasound abnormalities and an increased maternal risk profile are noteworthy. These findings indicate that recurrent GDM may pose additional risks in certain areas and highlight the importance of close prenatal and postnatal monitoring. The results support the need for larger sample studies on recurrent GDM.