Ses, akort sistemleri ve mikrotonalitenin 20. yüzyıldaki iz düşümleri
Sound, tuning systems and reflections of microtonality in the 20th century
  1. Tez No: 1007681
  2. Yazar: MUSTAFA İLKE ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DİLARA GÖZDE ARAZ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Akort, Mikrotonal, Ses, Tuning, Microtonal, Voice
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Kompozisyon Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, sesin temel fiziksel özeliklerini, Batı müziğindeki akort sistemlerini ve mikrotonalitenin 20. yüzyıldaki iz düşümlerini incelemektedir. Perde merkezli yapılarla tanımlanan akort pratiklerinden 20. yüzyıldaki mikrotonalite anlayışına uzanan çok katmanlı sürece odaklanmaktadır. Sesin yalnızca fiziksel bir titreşim değil, aynı zamanda psikoakustik, estetik ve tarihsel düzlemlerde anlam kazanan çok yönlü bir fenomen olduğu kabul edilerek, mikrotonal yaklaşımlar çerçevesinde ses organizasyonunun dönüşümü incelenmiştir. Bu bağlamda, sesin fiziksel yapısı, tarihsel ses sistemlerinin gelişimi ve akort sistemlerinin kuramsal temelleri bir araya getirilmiştir. Mikrotonal sesler yalnızca teknik bir aralık çeşitliliği olarak değil, müzikal düşüncenin yapısal, estetik ve ontolojik dönüşümünü temsil eden bir paradigma olarak değerlendirilmiştir. Julián Carrillo, Alois Hába, Ivan Wişnegradski, Harry Partch, Ben Johnston ve James Tenney gibi besteci-kuramcıların yaklaşımları üzerinden, mikrotonal müziğin geleneksel tonal hiyerarşilere alternatif bir estetik alan sunduğu ve aynı zamanda duyusal, matematiksel ve sezgisel boyutları birleştiren çok katmanlı bir ifade evreni oluşturduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the fundamental physical properties of sound, tuning systems in Western music, and the manifestations of microtonality in the twentieth century. It focuses on the multilayered process extending from pitch-centered tuning practices to the emergence of microtonal conceptions. By approaching sound not merely as a physical vibration but as a multidimensional phenomenon that acquires meaning across psychoacoustic, aesthetic, and historical domains, the study investigates the transformation of sound organization within microtonal frameworks. In this context, the physical structure of sound, the historical development of sonic systems, and the theoretical foundations of tuning systems are considered in an integrated manner. Microtonality is thus evaluated not only as a technical expansion of intervallic possibilities but also as a paradigm reflecting the structural, aesthetic, and ontological transformation of musical thought. Drawing on the approaches of composer-theorists such as Julián Carrillo, Alois Hába, Ivan Wyschnegradsky, Harry Partch, Ben Johnston, and James Tenney, the dissertation demonstrates that microtonal music constitutes an alternative aesthetic domain to traditional tonal hierarchies, while simultaneously articulating a complex expressive field that synthesizes sensory, mathematical, and intuitive dimensions.