Mitral yetmezlik hastalarında mitral kapak onarımı ile mitral kapak replasmanının sol ventrikül fonksiyonları üzerine etkisinin değerlendirilmesi ve sol ventrikül global longitudinal straininin yapay zeka destekli analizi
Assessment of the effects of mitral valve repair versus mitral valve replacement on left ventricular function in patients with mitral regurgitation and artificial intelligence–assisted analysis of left ventricular global longitudinal strain
  1. Tez No: 1007682
  2. Yazar: ONUR BÜYÜKÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RÜÇHAN AKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral yetmezlik, mitral kapak onarımı, mitral kapak replasmanı, sol ventrikül remodelingi, global longitudinal strain, ejeksiyon fraksiyonu, yapay zeka, ekokardiyografi, Mitral regurgitation, mitral valve repair, mitral valve replacement, left ventricular remodeling, global longitudinal strain, ejection fraction, artificial intelligence, echocardiography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Mitral yetmezlikte(MY) cerrahi tedavinin temel hedefi, kapak yetmezliğini gidermenin yanı sıra sol ventrikül (LV) fonksiyonlarını korumaktır. Mitral kapak onarımı (MVO), uygun anatomiye sahip hastalarda genellikle öncelikli seçenek olarak kabul edilmekle birlikte, mitral kapak replasmanı (MVR) da seçilmiş olgularda etkili bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte, bu iki cerrahi yaklaşımın orta dönem LV remodelingi ve sistolik fonksiyonlar üzerindeki etkileri her zaman yalnızca ejeksiyon fraksiyonu (EF) ile yeterince ortaya konamayabilir. Global longitudinal strain (GLS), subklinik ventrikül disfonksiyonunu daha duyarlı biçimde yansıtan bir parametre olarak bu alanda önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, MY nedeniyle opere edilen hastalarda MVO ile MVR'nin orta dönem LV fonksiyonları üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması, ayrıca yapay zeka (YZ) destekli EF ve GLS ölçümlerinin klinik uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma, Ocak 2020–Ekim 2025 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde MY nedeniyle opere edilen hastaların dahil edildiği, tek merkezli, retrospektif, gözlemsel bir araştırma olarak planlandı. Dahil edilme ve dışlanma ölçütlerini karşılayan toplam 60 hasta çalışmaya alındı ve iki gruba ayrıldı: MVO (n=30) ve MVR (n=30). Hastaların preoperatif ve postoperatif 6–12. ay transtorasik ekokardiyografi kayıtları değerlendirildi. LVEF, LV diastol sonu çapı (LVEDD), LV sistol sonu çapı (LVESD), pulmoner arter basıncı (PAB), sol atriyum (LA) çapı ve GLS verileri analiz edildi. Ayrıca rutin ekokardiyografik görüntüler üzerinden YZ destekli EF ve GLS ölçümleri elde edilerek referans ölçümlerle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 60 hastanın %53,3'ü kadın olup gruplar arasında cinsiyet ve komorbidite dağılımı benzerdi. Etyoloji dağılımında ise romatizmal nedenin MVR grubunda daha sık olduğu izlendi. MVO grubunda postoperatif dönemde LVEF'de anlamlı değişiklik saptanmazken, LVEDD, PAB ve LA çapında anlamlı azalma görüldü; LVESD ve GLS'deki değişim istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı. MVR grubunda ise postoperatif dönemde LVEF'de anlamlı azalma, LVESD'de anlamlı artış saptandı; buna karşın PAB ve LA çapında anlamlı azalma izlendi. GLS, MVR grubunda postoperatif dönemde anlamlı olarak daha az negatif hale geldi. Gruplar arası karşılaştırmada postoperatif LVESD ve LA çapı MVR grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Ayrıca postoperatif BNP düzeyleri de MVR grubunda anlamlı derecede yüksekti. Propensity score matching analizi sonrasında oluşturulan eşleştirilmiş alt grupta da MVO lehine gözlenen LV fonksiyonlarını koruyucu eğilim devam etmekle birlikte, sınırlı örneklem büyüklüğü nedeniyle gruplar arasındaki farklar istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır. YZ destekli ölçümlerde EF ve GLS için referans yöntemle orta düzeyde uyum izlendi. Tolerans sınırları içinde kalan ölçüm oranları EF için preoperatif dönemde %48,3, postoperatif dönemde %55; GLS için ise preoperatif dönemde %44,2, postoperatif dönemde %45,6 olarak saptandı. Sonuç: Bu çalışmada, mitral yetmezlik nedeniyle opere edilen hastalarda MVO'nun, MVR'ye kıyasla orta dönemde daha olumlu bir LV remodeling paterni ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bulgular, anatomik olarak mümkün olan olgularda MVO'nun öncelikle tercih edilmesi gerektiğini desteklemektedir. LV fonksiyonlarının değerlendirilmesinde yalnızca LVEF'ye dayanılması yeterli olmayıp, LV geometrik değişiklikleri ve özellikle GLS gibi daha duyarlı parametrelerin birlikte yorumlanması daha bütüncül bir yaklaşım sağlamaktadır. YZ destekli EF ve GLS analizleri, hasta takibinde pratik ve tekrarlanabilir ölçüm imkânı sunan gelecek vaat eden yöntemlerdir; ancak bu tekniklerin klinik karar süreçlerinde güvenle kullanılabilmesi için daha standardize görüntüleme koşullarında, daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The primary goal of surgical treatment in mitral regurgitation (MR) is not only to eliminate valvular insufficiency but also to preserve left ventricular (LV) function. Although mitral valve repair (MVr) is generally considered the preferred option in patients with suitable anatomy, mitral valve replacement (MVR) remains an effective treatment method in selected cases. However, the effects of these two surgical approaches on mid-term LV remodeling and systolic function cannot always be adequately demonstrated by ejection fraction (EF) alone. Global longitudinal strain (GLS) has gained increasing importance in this field as a more sensitive parameter reflecting subclinical ventricular dysfunction. This study aimed to compare the effects of MVr and MVR on mid-term LV function in patients operated on for MR and to evaluate the clinical applicability of artificial intelligence (AI)-assisted EF and GLS measurements. Methods: This study was designed as a single-center, retrospective, observational investigation including patients who underwent surgery for MR between January 2020 and October 2025 at the Department of Cardiovascular Surgery, Ankara University Faculty of Medicine, Cebeci Research and Training Hospital. A total of 60 patients who met the inclusion and exclusion criteria were enrolled and divided into two groups: MVr (n=30) and MVR (n=30). Preoperative and postoperative 6–12 month transthoracic echocardiographic records were evaluated. Left ventricular ejection fraction (LVEF), LV end-diastolic diameter (LVEDD), LV end-systolic diameter (LVESD), pulmonary artery pressure (PAP), left atrial (LA) diameter, and GLS data were analyzed. In addition, AI-assisted EF and GLS measurements were obtained from routine echocardiographic images and compared with reference measurements. Results: Of the 60 patients included in the study, 53.3% were female, and the groups were similar in terms of sex distribution and comorbidities. Rheumatic etiology was observed more frequently in the MVR group. In the MVr group, no significant change was detected in postoperative LVEF, whereas significant decreases were observed in LVEDD, PAP, and LA diameter; changes in LVESD and GLS did not reach statistical significance. In the MVR group, postoperative LVEF decreased significantly and LVESD increased significantly; however, PAP and LA diameter decreased significantly. GLS became significantly less negative in the postoperative period in the MVR group. In the intergroup comparison, postoperative LVESD and LA diameter were significantly higher in the MVR group. In addition, postoperative BNP levels were significantly higher in the MVR group. In the propensity score-matched subgroup, the trend favoring better preservation of LV function in the MVr group persisted; however, due to the limited sample size, intergroup differences did not reach statistical significance. In AI-assisted measurements, moderate agreement with the reference method was observed for both EF and GLS. The proportions of measurements within the tolerance limits were 48.3% preoperatively and 55% postoperatively for EF, and 44.2% preoperatively and 45.6% postoperatively for GLS. Conclusion: In this study, MVr was associated with a more favorable mid-term LV remodeling pattern compared with MVR in patients operated on for mitral regurgitation. These findings support the preferential use of MVr in anatomically suitable cases whenever feasible. Evaluation of LV function should not rely solely on LVEF; rather, geometric LV changes and especially more sensitive parameters such as GLS should be interpreted together to provide a more comprehensive assessment. AI-assisted EF and GLS analyses are promising methods that may offer practical and reproducible measurements during patient follow-up; however, larger prospective studies under more standardized imaging conditions are needed before these techniques can be used reliably in clinical decision-making.