Bisfenol-a maruziyetine bağlı testis hasarında alfa-lipoik asitin koruyucu ve iyileştirici etkisi
Protective and therapeutic effects of alpha-lipoic acid on bisphenol a–induced testicular damage
- Tez No: 1007687
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Bisfenol A, Alfa lipoik asit, Testis, Oksidatif stres, Erkek infertilitesi, Bisphenol A, Alpha-lipoic acid, Testis, Oxidative stress, Male infertility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çevresel bir endokrin bozucu olan Bisfenol A'nın (BPA) erkek üreme sistemi üzerindeki yapısal, biyokimyasal ve fonksiyonel etkilerini değerlendirmek ve güçlü bir antioksidan olan alfa lipoik asidin (ALA) BPA'ya bağlı oluşan testiküler hasar üzerindeki olası koruyucu ve iyileştirici etkilerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmada erişkin erkek ratlar dört gruba ayrıldı: kontrol, BPA, ALA ve BPA+ALA. BPA ve ALA, 50 mg/kg dozunda 30 gün süreyle oral gavaj yoluyla uygulandı. Deney sonunda testis dokuları histolojik (Hematoksilen-Eozin), histokimyasal (PAS) ve immünohistokimyasal (Caspase-3, NRF2, Connexin-43 ve 3β-HSD) yöntemlerle değerlendirildi. Ayrıca oksidatif stres parametreleri (MDA, GSH, TAS, TOS, OSI), serum hormon düzeyleri (testosteron, FSH, LH) ve sperm parametreleri (sayı, canlılık ve morfoloji) analiz edildi. Bulgular: BPA grubunda seminifer tübül mimarisinde bozulma, germinatif epitelde dejenerasyon, bazal membran düzensizlikleri ve interstisyel hasar saptandı. Bu yapısal değişikliklere eşlik edecek şekilde MDA, TOS ve OSI düzeyleri artarken; GSH ve TAS düzeyleri azaldı. İmmünohistokimyasal analizlerde Caspase-3 ekspresyonu artarken, NRF2, Connexin-43 ve 3β-HSD immünreaktivitelerinin azaldığı gözlendi. BPA grubunda sperm sayısı, canlılığı ve morfolojik olarak normal sperm oranı ile testosteron düzeylerinde belirgin düşüş saptandı. ALA uygulaması, BPA'ya bağlı histolojik hasarı belirgin ölçüde azalttı; oksidatif stres parametrelerini dengeledi ve antioksidan savunmayı güçlendirdi. BPA+ALA grubunda apoptotik aktivitenin azaldığı, hücreler arası iletişimin ve steroidogenez göstergelerinin iyileştiği görüldü. Sperm parametrelerinde ve hormonal profilde kontrol grubuna doğru kısmi bir iyileşme izlendi. ALA grubunda sperm sayısı görece düşük olmakla birlikte sperm canlılığı ve morfolojisinin yüksek bulunması, ALA'nın sperm kalitesini nicelikten ziyade niteliksel olarak desteklediğini düşündürdü. Sonuç: Bu çalışma, BPA'nın erkek üreme sistemi üzerinde oksidatif stres ve endokrin bozulma aracılığıyla çok yönlü hasar oluşturduğunu göstermektedir. ALA uygulaması, BPA'ya bağlı testiküler hasarı hem yapısal hem de fonksiyonel düzeyde önemli ölçüde azaltmıştır. Bulgular, ALA'nın BPA kaynaklı erkek üreme sistemi toksisitesine karşı potansiyel bir koruyucu ve destekleyici ajan olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the structural, biochemical and functional effects of Bisphenol A (BPA), an environmental endocrine disruptor, on the male reproductive system, and to evaluate the potential protective and therapeutic effects of alpha-lipoic acid (ALA), a potent antioxidant, against BPA-induced testicular damage. Materials and Methods: Adult male rats were divided into four groups: control, BPA, ALA and BPA+ALA. BPA and ALA were administered orally by gavage at a dose of 50 mg/kg for 30 days. At the end of the experimental period, testicular tissues were evaluated using histological (Hematoxylin-Eosin), histochemical (PAS) and immunohistochemical (Caspase-3, NRF2, Connexin-43 and 3β-HSD) methods. Oxidative stress parameters (MDA, GSH, TAS, TOS, OSI), serum hormone levels (testosterone, FSH, LH) and sperm parameters (count, vitality and morphology) were also analyzed. Results: In the BPA group, marked alterations in seminiferous tubule architecture, degeneration of the germinal epithelium, basal membrane irregularities and interstitial damage were observed. These structural changes were accompanied by increased MDA, TOS and OSI levels, along with decreased GSH and TAS levels. Immunohistochemical analyses revealed increased Caspase-3 expression and reduced NRF2, Connexin-43 and 3β-HSD immunoreactivity. BPA exposure resulted in significant decreases in sperm count, vitality, normal morphology rates and serum testosterone levels. ALA administration markedly attenuated BPA-induced histopathological damage, restored oxidative balance and enhanced antioxidant defense mechanisms. In the BPA+ALA group, reduced apoptotic activity and improved intercellular communication and steroidogenic markers were observed. Sperm parameters and hormonal profiles showed partial recovery toward control values. Although sperm count was relatively lower in the ALA group, higher sperm vitality and normal morphology suggested a qualitative improvement in sperm quality. Conclusion: This study demonstrates that BPA induces multifaceted damage to the male reproductive system through oxidative stress and endocrine disruption. ALA significantly alleviates BPA-induced testicular damage at both structural and functional levels. These findings suggest that ALA may serve as a potential protective and supportive agent against BPA-related male reproductive toxicity.