Primer hiperparatiroidili hastalarda paratiroidektominin kardiyometabolik risk faktörleri üzerine etkisinin değerlendirilmesine yönelik prospektif çalışma
Evaluation of the effects of parathyroidectomy on cardiometabolic risk factors in patients with primary hyperparathyroidism: A prospective study
- Tez No: 1007686
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ALTUNBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ayak Bileği-Kol İndeksi, non-HDL Kolesterol, Primer Hiperparatiroidi, Paratiroidektomi, Plazma Aterojenik İndeksi, TyG İndeksi, Ankle-Brachial Index, Atherogenic Index of Plasma, non-HDL Cholesterol, Primary Hyperparathyroidism, Parathyroidectomy, TyG Index
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, primer hiperparatiroidi hastalarının kontrol grubu ile karşılaştırılarak; kan basıncı, non-HDL kolesterol, Trigliserid-Glikoz (TyG) İndeksi ve Plazma Aterojenik İndeksi (AIP) gibi metabolik belirteçler ile miyokardiyal yapı(LVM, LVMI), diyastolik fonksiyon (E/A, E/e', TDI Septal e', TDI Lateral e') ve atriyal remodeling (LAV, LAVI, TR Velositesi) parametrelerinin yanı sıra Karotis İntima-Media Kalınlığı (CIMT), Ayak Bileği-Kol İndeksi (ABI) ve osteoporoz varlığıincelenmiş; cerrahinin kardiyometabolik ve vasküler belirteçler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Gereç ve yöntem: Prospektif ve vaka-kontrol çalışma, 01.03.2025 – 01.12.2025tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yürütülmüştür. Cerrahi endikasyonu olan 48 PHPT hastası ve benzer özelliklerde 48 sağlıklı gönüllü olmak üzere 96 katılımcı dahil edilmiştir. Bireylerin demografik verileri kaydedilmiş; biyokimyasal tetkikleri ve bunlardan hesaplanan indeksleri, ekokardiyografik incelemeleri, Karotis İntima-Media Kalınlığı (CIMT), Ayak Bileği-Kol İndeksi (ABI) ölçümleri ve osteoporoz değerlendirmeleri yapılmıştır. PHPT grubu, postoperatif 6. ayda aynı parametreler açısından yeniden değerlendirilmiştir. Bulgular: PHPT grubunda kontrol grubuna kıyasla sistolik/diyastolik kan basıncı, PTH, kalsiyum, 24 saatlik idrar kalsiyumu, TyG İndeksi, AIP, CIMT, LVM, LVMI ve ortalama E/e' anlamlı düzeyde yüksek; diyastolik fonksiyon parametreleri (E/A, septal ve lateral e') ise düşük bulunmuştur (p<0,05). CIMT ile paratiroid adenom boyutu arasında ve non-HDL kolesterol ile renal taş varlığı arasında pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır. Paratiroidektomi sonrası 6. ayda PTH, kalsiyum, idrar kalsiyumu ve non-HDL kolesterol düzeylerinde anlamlı düşüş izlenmiştir. Cerrahi sonrasında metabolik (TyG İndeksi, AIP) ve vasküler (CIMT) belirteçlerde belirgin gerileme saptanırken; miyokardiyal yapı (LVM, LVMI) ve diyastolik dolum basıncında (ortalama E/e') iyileşme görülmüş, ayrıca ABI kategorilerinde ve osteoporoz varlığında istatistiksel olarak anlamlı düzelme kaydedilmiştir (p<0,05). Sonuç: Çalışmamız, paratiroidektominin PHPT hastalarında yalnızca biyokimyasal kür sağlamakla kalmayıp, kardiyometabolik göstergeler (TyG İndeksi, AIP), subklinik ateroskleroz (CIMT), kardiyak yapısal parametreler ve kemik sağlığı üzerinde erken dönemde anlamlı iyileşmeler sağladığını ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, PHPT'de cerrahi karar ve izlem süreçlerinde klasik biyokimyasal değerlendirmelere ek olarak kardiyometabolik ve vasküler risk göstergelerinin de bütüncül biçimde ele alınması uygun görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate metabolic markers including blood pressure, non-HDL cholesterol, Triglyceride-Glucose (TyG) Index, and Atherogenic Index of Plasma (AIP); myocardial structure (LVM, LVMI), diastolic function (E/A, E/e', TDI Septal e', TDI Lateral e'), and atrial remodeling (LAV, LAVI, TR Velocity); as well as Carotid Intima-Media Thickness (CIMT), Ankle-Brachial Index (ABI) and osteoporosis presence in patients with primary hyperparathyroidism (PHPT) compared with a control group. Furthermore, the impact of surgery on these cardiometabolic and vascular markers was evaluated. Materials and Methods: This prospective, case-control study was conducted at Gaziantep University Faculty of Medicine between March 1, 2025, and December 1, 2025. A total of 96 participants, comprising 48 PHPT patients with surgical indications and 48 matched healthy volunteers, were included. Demographic data were recorded, and biochemical tests (including calculated indices), echocardiographic examinations, CIMT, ABI measurements, and osteoporosis evaluations were performed. The PHPT group was re-evaluated for the same parameters at the sixth month postoperative. Results: Systolic/diastolic blood pressure, PTH, calcium, 24-hour urinary calcium,TyG Index, AIP, CIMT, LVM, LVMI, and mean E/e' values were significantly higher, while diastolic function parameters (E/A, septal and lateral e') were lower in the PHPT group compared to controls (p<0,05). A positive correlation was found between CIMT and parathyroid adenoma size, and between non-HDL cholesterol and the presence of renal stones. At six months post-parathyroidectomy, significant decreases were observed in PTH, calcium, urinary calcium, and non-HDL cholesterol levels. Postoperatively, significant regression was noted in metabolic (TyG Index, AIP) and vascular (CIMT) markers, along with improvements in myocardial structure (LVM, LVMI) and diastolic filling pressure (mean E/e'). Additionally, statistically significant improvements were recorded in ABI categories and osteoporosis presence (p<0,05). Conclusion: Our study demonstrates that parathyroidectomy in PHPT patients provides not only biochemical cure but also significant early improvements in cardiometabolic indicators (TyG Index, AIP), subclinical atherosclerosis (CIMT), cardiac structural parameters, and bone health. Therefore, incorporating cardiometabolic and vascular risk indicators alongside classical biochemical evaluations is recommended for a holistic approach to surgical decision-making and follow-up in PHPT.