Yaşlı bireylerde yerinde yaşlanma ile psikolojik iyi oluş hali arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between aging in place and psychological well-being in older adults
- Tez No: 1007711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK CANTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi oluş, Sosyal hizmetler, Yaşlılar, Yerinde yaşlanma, Psychological well being, Social services, Aged, Aging in place
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yaşlı bireylerde yerinde yaşlanma ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin sosyo-demografik değişkenler açısından incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma, Ankara ilinde Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) üyesi olan 65 yaş ve üzeri 380 yaşlı birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde Sosyo-Demografik Bilgi Formu ile Yerinde Yaşlanma Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel istatistiklerin yanı sıra normallik durumuna göre parametrik ve parametrik olmayan testler kullanılarak analiz edilmiş, değişkenler arası ilişkiler Spearman korelasyonu ile incelenmiş ve anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulguları, yerinde yaşlanma ile psikolojik iyi oluş arasında güçlü ve pozitif yönlü bir ilişki olduğunu ve yerinde yaşlanma düzeyi arttıkça psikolojik iyi oluşun da anlamlı biçimde arttığını göstermektedir. Ayrıca yaşlı bireylerin yerinde yaşlanma ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, evde yaşayan kişi sayısı, birlikte yaşanılan kişiye yakınlık durumu, ikamet edilen ilçe, sigara ve alkol kullanımı, sağlık ve gelir algısı, dışlanma ve yalnızlık duygusu gibi sosyo-demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between aging in place and psychological well-being among older adults in terms of socio-demographic variables. A relational survey model, one of the quantitative research methods, was employed in the study. The study was carried out with 380 individuals aged 65 and over who are members of the Turkish Pensioners Association (TÜED) in Ankara. Data were collected using a Socio-Demographic Information Form, the Aging in Place Scale, and the Psychological Well-Being Scale. The obtained data were analyzed using descriptive statistics as well as parametric and non-parametric tests based on the normality of distribution; relationships between variables were examined using Spearman's rank correlation coefficient, and the level of significance was accepted as p < 0.05. The findings of the study indicate that there is a strong and positive relationship between aging in place and psychological well-being, and that psychological well-being increases significantly as aging in place increases. Additionally, it was determined that the levels of aging in place and psychological well being among older adults differ significantly according to socio-demographic variables such as gender, marital status, number of household members, closeness to cohabitants, district of residence, smoking and alcohol use, perceived health and income, and feelings of exclusion and loneliness.