PERİFERİK ARTERİYEL İSKEMİ MODELİ UYGULANAN SIÇANLARDA DİMETHYLTHİOUREA'NİN ETKİSİNİN KONTROL GRUBU VE N-ASETİL SİSTEİN İLE KARŞILAŞTIRILMASI
OMPARİSON OF THE EFFECTS OF DİMETHYLTHİOUREA WİTH A CONTROL GROUP AND N-ACETYLCYSTEİNE İN RATS SUBJECTED TO A PERİPHERAL ARTERİAL ISCHEMİA MODEL
  1. Tez No: 1007715
  2. Yazar: NAZLI MELİS COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ, DOÇ. DR. ŞAFAK ALPAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kan damarları, Laboratuvar hayvanları, Periferik arter hastalığı, Blood vessels, Laboratory animals, Peripheral arterial disease
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Dimethylthiourea (DMTU) ise özellikle hidroksil radikalini (•OH) süpürücü etkisi ile bilinen güçlü bir serbest radikal temizleyicidir ve reperfüzyon döneminde artan oksidatif stresin azaltılmasında etkilidir. Bu çalışmanın amacı, sıçan alt ekstremite iskemi–reperfüzyon modeli oluşturarak DMTU'nun iskemi-reperfüzyon hasarının temel patofizyolojik mekanizmaları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, N-asetilsistein (NAC), dimetiltiyüre (DMTU) ve DMTU+NAC kombinasyonunun histopatolojik, mitokondriyal ve biyokimyasal etkileri değerlendirilmiştir. Deneysel iskemi- reperfüzyon modeli oluşturulan denekler kontrol, NAC, DMTU ve DMTU+NAC gruplarına ayrıldı(n=6). Kas dokuları hematoksilen-eozin boyaması ile, mitokondriyal fonksiyonlar NADH, SDH, COX, PAS enzim boyamaları ile, inflamatuvar yanıt MPO immünohistokimyasal boyaması ile değerlendirildi. Sistemik etkilenmeyi ortaya koymak amacıyla serum üre, kreatinin ve kreatin kinaz (CK) düzeyleri ölçüldü. İskemi-reperfüzyon deneyi uygulanmış kontrol grubunda belirgin kas lif dejenerasyonu, ödem, konjesyon ve inflamatuvar hücre infiltrasyonu izlenirken, mitokondriyal enzim boyamalarında yaygın boyanma kaybı saptandı. NAC grubunda kas lif bütünlüğünün büyük ölçüde korunduğu, ödemin azaldığı ve mitokondriyal boyanma paternlerinin daha homojen olduğu gözlendi. DMTU ve DMTU+NAC gruplarında ise hem histopatolojik hem de mitokondriyal düzeyde hücresel etkilenmenin kontrol ve NAC gruplarına kıyasla daha belirgin olduğu saptandı. MPO boyamasında hiçbir grupta anlamlı pozitiflik izlenmedi ve perivasküler nötrofil göçü gözlenmedi. Serum üre düzeyleri gruplar arasında benzer bulunurken, kreatinin düzeylerinde NAC (p=0,093), DMTU (p=0.132) ve DMTU+NAC (p=0,026) grubunda kısmi bir düşüş izlenmiş olsa da istatiksel olarak anlamlı fark sadece DMTU+NAC grubunda gözlenmiştir. CK düzeyleri NAC grubunda daha düşük, DMTU grubunda ise daha yüksek saptandı(p=0,009). Elde edilen bulgular, NAC'ın iskemi–reperfüzyon hasarına bağlı iskelet kası hasarında histopatolojik ve mitokondriyal düzeyde koruyucu etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. DMTU'nun ise tek başına veya kombinasyon halinde kullanıldığında kas dokusu üzerindeki koruyucu etkisinin sınırlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Dimethylthiourea(DMTU) is a potent free radical scavenger, particularly known for its ability to neutralize hydroxyl radicals (•OH), and is effective in reducing the increased oxidative stress during the reperfusion period. The aim of this study was to establish a rat hind limb ischemia– reperfusion model to elucidate the effects of DMTU on the fundamental pathophysiological mechanisms of ischemia–reperfusion injury. In this study, the histopathological, mitochondrial, and biochemical effects of N-acetylcysteine (NAC), dimethylthiourea (DMTU), and the combination of DMTU+NAC were evaluated. Animals exposed to an experimental ischemia–reperfusion model were divided into four groups: control, NAC, DMTU, and DMTU+NAC (n=6 per group). Muscle tissues were evaluated by hematoxylin–eosin staining, mitochondrial functions were assessed using NADH, SDH, COX, and PAS enzyme histochemical stainings, and the inflammatory response was evaluated by MPO immunohistochemical staining. Serum urea, creatinine, and creatine kinase (CK) levels were measured to assess systemic response. In the control group, significant muscle fiber degeneration, edema, congestion, and inflammatory cell infiltration were observed, along with widespread loss of staining in mitochondrial enzyme analyses. In the NAC group, muscle fiber integrity was largely preserved, edema was reduced, and mitochondrial staining patterns were more homogeneous. In contrast, the DMTU and DMTU+NAC groups demonstrated more pronounced cellular damage at both histopathological and mitochondrial levels compared to those of the control and NAC groups. No significant MPO positivity or perivascular neutrophil migration was observed in any group. While serum urea levels were similar among the groups, a modest decrease in creatinine levels was observed in the NAC (p=0.093), DMTU (p=0.132), and DMTU+NAC (p=0.026) groups; however, a statistically significant difference was detected only in the DMTU+NAC group. CK levels were lower in the NAC group and higher in the DMTU group (p=0.009). These findings indicate that NAC exerts a protective effect against ischemia–reperfusion–induced skeletal muscle injury at both histopathological and mitochondrial levels. In contrast, DMTU, when used alone or in combination, appears to have a limited protective effect on muscle tissue.