Metabolik sendromlu bireylerde DASH diyeti ve aralıklı açlık diyetinin ağırlık yönetim, antropometrik ölçümler ve kan parametreleri üzerine etkisi
The effect of the DASH diet and intermittent fasting on weight management, anthropometric measurements, and blood parameters in individuals with metabolic syndrome
  1. Tez No: 1007716
  2. Yazar: RABİA MAVİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Aralıklı açlık, antropometrik ölçüm, biyokimyasal parametre, DASH diyeti, metabolik sendrom, Anthropometric measurement, biochemical parameters, DASH diet, intermittent fasting, metabolic syndrome
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Beslenme Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Metabolik sendromun yönetiminde tıbbi beslenme tedavisi önemlidir. Bu araştırmanın amacı, metabolik sendrom tanısı alan yetişkin bireylerde üç ay süreyle uygulanan iki farklı beslenme modelinin, vücut ağırlığı değişimi, antropometrik ölçümler ve biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya hekim tarafından metabolik sendrom tanısı koyulan yetişkin bireyler dahil edilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri, başlangıç beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve klinik ölçümleri kayıt altına alınmıştır. Üç aylık izlem süresince iki farklı beslenme modeli uygulanmış; aylık takiplerde vücut ağırlığı, antropometrik ölçümler ile üç ay sonunda biyokimyasal parametre değişimleri değerlendirilmiştir. Ölçümlerdeki değişimler gruplar arasında karşılaştırılmış ve istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. BULGULAR: Üç aylık izlem sonunda her iki beslenme yaklaşımının da vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ) ve bel çevresinde anlamlı düzeyde düşüş sağladığı belirlenmiştir. Aralıklı açlık (IF) grubunda ağırlık kaybı ve bel çevresi azalmasının daha belirgin olduğu; DASH diyeti uygulayan bireylerde ise lipid profili üzerindeki iyileşmenin ve kan basıncı düzenlenmesinin daha dengeli gerçekleştiği saptanmıştır. Ayrıca IF grubunda glisemik parametrelerde daha hızlı düzelme gözlenmiştir. Antropometrik ve metabolik değişimlerin gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). SONUÇ: Araştırma bulguları, metabolik sendromlu bireylerde beslenme modelinin hedeflenen metabolik risk özelliklerine göre seçilmesinin tedavi etkinliğini artırabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, daha geniş örneklemli ve uzun dönemli takip içeren ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Nutritional therapy plays a critical role in the management of metabolic syndrome. This study was conducted to evaluate the effects of two different dietary models— the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet and Intermittent Fasting (IF)—on body weight changes, anthropometric measurements, and biochemical parameters over a three-month intervention period among adults diagnosed with metabolic syndrome. MATERIALS AND METHODS: Adults meeting the diagnostic criteria for metabolic syndrome were included in the study. Participants' demographic characteristics, baseline dietary habits, physical activity levels, and clinical measurements were recorded. During the three-month follow-up period, both dietary models were implemented, and body weight and anthropometric measurements were assessed monthly, while biochemical parameters were evaluated at the end of the intervention. Changes in these parameters were compared between the groups, and a statistical significance level of p<0.05 was adopted in all analyses. RESULTS: At the end of the three-month follow-up, both dietary interventions resulted in significant reductions in body weight, body mass index (BMI), and waist circumference. The IF group showed more pronounced decreases in body weight and waist circumference, whereas participants following the DASH diet exhibited more balanced improvements in lipid profile and blood pressure regulation. Additionally, more rapid improvements in glycemic parameters were observed in the IF group. Anthropometric and metabolic changes between the two dietary groups were determined to be statistically significant (p<0.05). CONCLUSION: The findings of this study suggest that selecting a dietary model tailored to the metabolic risk characteristics of individuals with metabolic syndrome may enhance therapeutic effectiveness. However, further research with larger sample sizes and long-term follow-up periods is required to clarify these associations more comprehensively.