İzole oligohidroamniyoz olgularında maternal ve umbilikal kord kanında tiyol/disülfit düzeylerinin sağlıklı gebelerle karşılaştırılması
Comparison of thiol/disulfide levels in maternal and umbilical cord blood in isolated oligohydramnios with healthy pregnant women
- Tez No: 1007731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İzole Oligohidroamniyoz, Tiyol, Disülfit, Oksidatif Stres, Isolated oligohydramnios, thiol, disulfide, oxidative stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Oligohidroamniyoz, ultrasonografik ölçümde amniyotik sıvı indeksinin (AFI) veya maksimum vertikal cebin (MVC) gebelik haftasına göre %5 persentilin altında olması, AFI ≤ 5 cm ya da MVC<2 cm olarak ölçülmesi durumunu tanımlayan obstetrik bir bulgudur. Eşlik eden fetal yapısal veya kromozomal anomaliler, intrauterin gelişme geriliği (IUGR), enfeksiyon ya da maternal sistemik hastalık olmaksızın ortaya çıkan bu tablo ise izole oligohidroamniyoz (İO) olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, İO patofizyolojisinde oksidatif stres ve reaktif oksijen türlerinin (ROS) rolü araştırılmış, anne kanı ve fetal umbilikal kord kanında ölçülen tiyol/disülfit homeostazı parametreleri değerlendirilmiştir. Bu yaklaşımla, anne–fetüs arasındaki oksidatif denge ilişkisinin İO gelişimindeki olası etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, prospektif olgu-kontrol çalışması olarak yürütülmüş, toplamda 100 gebe kadın çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma grubu, İO tanısı almış 50 gebeden, kontrol grubu ise 50 sağlıklı gebeden oluşmuştur. Tüm olgulardan maternal ve doğum sonrası umbilikal kord kanı örnekleri alınmış, native tiyol, total tiyol, disülfit düzeyleri ve bunların oranları otomatik spektrofotometrik yöntemle analiz edilmiştir. Elde edilen veriler iki grup arasında karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Demografik özellikler, 1. ve 5. dk Apgar skorları, mekonyum bulaşı, yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YYBÜ) yatışı parametrelerinde gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Ancak indüksiyon uygulanma sıklığı ve doğum şekli açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.001 ve p=0.018). Anne serum parametrelerinde, disülfit/native tiyol oranı ve disülfit/total tiyol oranı hasta grubunda anlamlı derecede yüksek, native tiyol/total tiyol oranı anlamlı düşük bulunmuştur (tüm p≈0.04). Fetal kord kanı örneklerinde, native tiyol ve total tiyol düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde düşük saptanmıştır (p<0.001). Bu fark yüksek etki büyüklüğü (Cohen's d≈0.99) göstermiştir. Buna karşın diğer oran parametrelerinde anlamlı farklılık izlenmemiştir. Korelasyon analizinde, hasta grubunda anne serumundaki native ve total tiyol düzeyleri, bebekteki disülfit düzeyi ile pozitif korelasyon göstermiştir (p<0.05). Kontrol grubunda ise anlamlı bir korelasyon bulunmamıştır. ROC analizi sonuçları, anne serum parametrelerinin İO tanısında istatistiksel olarak anlamlı bir ayırt edicilik gücüne sahip olmadığını ortaya koymuştur (AUC: 0.518–0.577; p>0.05). Sonuç: Bu çalışma, İO olgularında oksidatif stresin varlığını ve tiyol/disülfit dengesinin bozulduğunu ortaya koymuştur. Özellikle anne serumunda disülfit oranlarının artması ve fetüsün kord kanında tiyol düzeylerinin anlamlı biçimde azalması, maternal-fetal oksidatif yükün artışına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Oligohydramnios is an obstetric finding defined as an amniotic fluid index (AFI) or maximum vertical pocket (MVP) below the 5th percentile for gestational age, AFI ≤ 5 cm, or MVP <2 cm on ultrasonographic measurement. When not accompanied by fetal structural or chromosomal abnormalities, intrauterine growth restriction (IUGR), infection, or maternal systemic disease, the condition is referred to as isolated oligohydramnios (IO). The present study aimed to investigate the role of oxidative stress and reactive oxygen species (ROS) in the pathophysiology of IO by evaluating maternal serum and fetal umbilical cord blood parameters related to thiol/disulfide homeostasis. An additional objective was to delineate the extent to which disturbances in maternal–fetal oxidative balance participate in the pathogenesis of IO. Materials and Methods: This prospective case-control study included a total of 100 pregnant women, comprising 50 patients diagnosed with IO and 50 healthy controls. Maternal serum and umbilical cord blood samples were collected from all participants. Levels of native thiol, total thiol, and disulfide, as well as their ratios, were measured using an automated spectrophotometric method. The results were statistically compared between the two groups. Results: No significant differences were observed between groups in terms of demographic variables, 1st and 5th minute Apgar scores, meconium-stained amniotic fluid, or neonatal intensive care unit (NICU) admission. However, the frequency of labor induction and mode of delivery differed significantly between groups (p<0.001 and p=0.018, respectively). In maternal serum, the disulfide/native thiol and disulfide/total thiol ratios were significantly higher in the IO group, while the native thiol/total thiol ratio was lower (all p≈0.04). In fetal cord blood, native thiol and total thiol levels were significantly lower in the IO group than in controls (p<0.001), with a x large effect size (Cohen's d≈0.99). Other ratio parameters showed no significant differences. Correlation analysis revealed a positive association between maternal serum native and total thiol levels and fetal disulfide levels in the patient group (p<0.05), whereas no significant correlations were found within the control group. ROC analysis demonstrated that maternal serum oxidative parameters had no statistically significant diagnostic discriminative power for IO (AUC: 0.518–0.577; p>0.05). Conclusion: This study demonstrated that oxidative stress and thiol/disulfide imbalance are evident in cases of IO. The observed increase in maternal disulfide ratios and decrease in fetal thiol levels indicate an elevated maternal–fetal oxidative load.