Construction education through virtual reality: A game-based approach for interior architecture students
Sanal gerçeklik yoluyla yapı eğitimi: İç mimarlık öğrencileri için oyun tabanlı bir yaklaşım
- Tez No: 1007794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN GİRGİNKAYA AKDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: 3D sanal dünyalar, Yapı bilgisi öğretimi, İç mimari, 3D virtual worlds, Instruction of building construction, Interior architecture
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimari Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık ve Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu tez, iç mimarlık eğitiminde duvar yapım sistemlerinin öğretimine yönelik oyun tabanlı öğrenmeyi içeren bir sanal gerçeklik öğrenme ortamının tasarımını, geliştirilmesini ve değerlendirilmesini incelemektedir. Çalışma; betonarme, tuğla, gaz beton ve alçı bölme duvar sistemleri olmak üzere yaygın kullanılan dört duvar türüne odaklanarak, yapım eğitiminde teknik bilginin parçalı sunumu ve iki boyutlu, görsele dayalı öğretime bağımlılık gibi kalıcı sorunları ele almaktadır. Araştırma, tasarım tabanlı araştırma metodolojisini benimsemekte; bu kapsamda VR ConstructED adlı VR uygulaması, pilot çalışmalar ve kullanıcı geri bildirimleri doğrultusunda yinelemeli biçimde geliştirilip iyileştirilmiştir. Sistem, 3B modelleme araçları kullanılarak tasarlanmış ve Unreal Engine ile uygulanmış; yapı mantığının, yapım sıralamasının, malzeme özelliklerinin, detayların ve sürdürülebilirlik konularının etkileşimli olarak keşfedilmesini desteklemek üzere yapılandırmacı ve deneyimsel öğrenme ilkelerinden yararlanılmıştır. Çalışma; karma yöntemli bir araştırma olarak, yapı dersleri alan 30 ikinci sınıf iç mimarlık öğrencisiyle yürütülmüştür. Nicel veriler, duvar sistemlerine ilişkin bilgi düzeyini ölçen ön test–son test uygulamaları ve Likert tipi maddeler aracılığıyla toplanırken; nitel veriler odak grup görüşmeleriyle elde edilmiştir. Her iki veri toplama yaklaşımında da ölçme ve soru geliştirme süreci, değiştirilmiş Sanal Gerçeklik Teknolojisine Yönelik Tutum Ölçeği'nden yararlanılarak yapılandırılmıştır. Bulgular, öğrenme çıktılarının heterojen olduğunu göstermiş; on üç öğrenci son test puanlarında artış sergilerken, diğer katılımcılarda sınırlı ya da hiç gelişim gözlenmemiştir. Buna karşın nitel bulgular, kullanılabilirlik, katılım ve öğretimsel değer açısından olumlu algılara işaret etmiştir. Sonuç olarak tez, VR'ı tek başına bir çözüm olarak konumlandırmak yerine, VR ConstructED'i etkililiği pedagojik bütünleştirme, öğrenen hazırlığı ve öğretim tasarımına bağlı olan bir eğitimsel“iskele”(scaffold) olarak çerçevelendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the design, development, and evaluation of a virtual reality learning environment incorporating game-based learning for teaching wall construction systems in interior architecture education. Focusing on four commonly used wall types; reinforced concrete, brick, autoclaved aerated concrete, and gypsum partition systems, the study addresses persistent challenges in construction education related to fragmented technical knowledge delivery and reliance on two-dimensional, image-based instruction. The research adopts a design-based research methodology, through which a VR application, VR ConstructED, was iteratively developed and refined based on pilot studies and user feedback. The system was designed using 3D modeling tools and implemented in Unreal Engine, drawing on constructivist and experiential learning principles to inform interactive exploration of construction logic, sequencing, material properties, details and sustainability issues. A mixed-methods research design was conducted with 30 second-year interior architecture students taking construction-related courses. Quantitative data were collected through pre- and post-tests assessing knowledge of wall systems and post-intervention Likert-scale items, whereas qualitative data were obtained through focus group discussions. In both strands, measurement and questioning were informed by a modified Attitudes Toward Virtual Reality Technology Scale. Findings revealed heterogeneous learning outcomes: thirteen students demonstrated improved post-test scores, while the remaining participants showed limited or no improvement. In contrast, qualitative results indicated positive perceptions of usability, engagement, and instructional value. In conclusion, rather than positioning VR as a standalone solution, the study frames VR ConstructED as an educational scaffold whose effectiveness depends on pedagogical integration, learner preparedness, and instructional design.