Kendine zarar verme davranışı olan ergenlerde MAO-A geni, miR-132-3p ve miR-330-3p etkinliğinin araştırılması
Investigation of MAO-A Gene, miR-132-3p, andmiR-330-3p Activity in adolescents with non-suicidal self-injury
- Tez No: 1007797
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLFER ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kendine zarar verme davranışı, ergen, MAO-A, miR-132-3p, miR-330-3p, Non-suicidal self-injury, adolescent, MAO-A, miR-132-3p, miR-330-3p
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
ÖZET Raziye Ülkü KICALI, Kendine Zarar Verme Davranışı Olan Ergenlerde MAO-A Geni, MiR-132-3p ve MiR-330-3p Etkinliğinin Araştırılması, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Muğla, 2026. Kişinin intihar amacı olmaksızın vücuda doğrudan, tekrarlayan şekilde zarar verme eylemleri, kendine zarar verme davranışı (KZVD) olarak tanımlanır. Kendini kesme, ısırma, yakma, çimdikleme, sert bir yere çarpma, tırnaklama, cilde harf/şekil kazıma, saç kopartma, yara iyileşmesine engel olma, cildi sert bir yere sürtme, vücuduna iğne batırma, tehlikeli/zararlı madde içme/yutma gibi geniş bir davranış kümesini içerir. KZVD etiyolojisinde genetik yatkınlık ile erken dönem çevresel ve psikososyal stresörlerin etkileşimi belirleyici rol oynamaktadır. Çalışmamızda, KZVD tanısı alan ergenlerde Monoamin Oksidaz-A (MAO-A) geni, miR-132-p ve miR-330-3p miRNA'ları ile KZVD arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, KZVD tanılı 12–18 yaş arası 42 ergen ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 42 sağlıklı ergen dahil edilmiştir. Tüm ergenlerden sosyodemografik veri formu, Çocuklarda Anksiyete Bozukluklarını Tarama Ölçeği (ÇATÖ), Çocuklar için Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), KZVD Değerlendirme Envanteri'ni doldurmaları istenmiştir. Katılımcılardan MAO-A geni, miR-132-3p ve miR-330-3p ekspresyon seviyelerinin belirlenmesi için 8 saatlik açlık sonrasında, sabah 08.30-10.00 saatleri arasında, 5 ml kan örneği alınmıştır. Çalışmamız sonucunda; MAO-A geni ekspresyonu olgu grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. MiR-132-3p ve miR-330-3p ekspresyon düzeyleri olgu grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. KZVD çeşit sayısı ile intihar girişimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş; lojistik regresyon analizinde KZVD çeşit sayısındaki her bir birim artışın intihar girişimi riskini yaklaşık 1.4 kat artırdığı gösterilmiştir. Bulgular, KZVD'nin çok boyutlu bir olgu olarak ele alınmasının ve biyolojik belirteçlerin klinik değerlendirmelere entegre edilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Raziye Ülkü KICALI, Investigation of MAO-A Gene, miR-132-3p, and miR-330-3p Activity in Adolescents with Non-Suicidal Self-Injury, Department of Child and Adolescent Mental Health and Diseases, Medical Specialty Thesis, Muğla, 2026. Non-suicidal self-injury (NSSI) is defined as deliberate and repetitive acts of direct bodily harm without suicidal intent. It encompasses a broad range of behaviors, including cutting, biting, burning, pinching, hitting oneself against hard objects, scratching, carving letters or shapes into the skin, hair pulling, interfering with wound healing, rubbing the skin against rough surfaces, inserting needles into the body, and ingesting or swallowing harmful substances. The etiology of NSSI is considered to involve an interaction between genetic vulnerability and early environmental and psychosocial stressors. The aim of this study was to investigate the relationship between NSSI and the monoamine oxidase A (MAO-A) gene, and the microRNAs miR-132-3p and miR-330-3p, in adolescents diagnosed with NSSI. The study included 42 adolescents aged 12–18 years with NSSI and 42 age- and sex-matched healthy controls. All participants completed a sociodemographic data form, the Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED), the Children's Depression Inventory (CDI), and the Non-Suicidal Self-Injury Assessment Inventory. To determine MAO-A gene and miR-132-3p and miR-330-3p expression levels, 5 mL of venous blood samples were collected from all participants after an 8-hour fasting period between 08:30 and 10:00 a.m. The results demonstrated that MAO-A gene expression levels were significantly higher in the NSSI group compared to the control group, whereas miR-132-3p and miR-330-3p expression levels were significantly lower in the NSSI group. A significant association was found between the number of NSSI methods and suicide attempts; logistic regression analysis showed that each one-unit increase in the number of NSSI methods increased the risk of suicide attempt by approximately 1.4-fold. These findings highlight the importance of considering NSSI as a multidimensional phenomenon and integrating biological markers into clinical assessment processes.