Yapay kemik materyaline eklenen mezenkimal kök hücrelerinin implant çevresindeki kemik oluşumuna etkisinin histolojik incelenmesi
Histological investigation of the effect of mesenchymal stem cells added to artificial bone material on bone formation around implants
- Tez No: 1007812
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR GEÇKİLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, Kemik dansitesi, Kök hücreler, Rejenerasyon, Dental implants, Bone density, Stem cells, Regeneration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Dental implantların kullanımı günümüz diş hekimliğinde artmaktadır. Dental implantasyon için sistemik ve lokal faktörlerin önemli olduğu bilinmektedir. Lokal faktörler içerisinde kemik yoğunluğu ve hacmi ön plana çıkmaktadır. Yetersiz kemik hacmi durumunda ogmentasyon yapılarak kemik hacmi artırılmaktadır. Bu durum tedavi süresini uzatmaktadır. Bu çalışmada, multipotent özellikleri sayesinde rejenaratif tıpta sıkça kullanılan mezenkimal kök hücrelerin (MKH) yapay kemik materyali ile birlikte implant çevresindeki kemik oluşumuna etkisini histolojik değerlendirme ve stabilite testleri ile erken dönem protetik yapının sağkalım süresini değerlendirmektir. 13 adet erkek New Zealand tavşan deneysel model olarak kullanılmıştır. Operasyon öncesinde deneklerin abdominal bölgesinden elde edilen yağ doku ile mezenkimal kök hücreler üretilmiştir. Denekler 2 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu, yapay kemik materyali ve serum fizyolojik ile ogmente edilirken; deney grubu yapay kemik materyali ve sıvı formdaki mezenkimal kök hücre ile ogmente edilmiştir. Her bir tavşanın sağ tibiasına epifiz ve diafize yakın olacak şekilde birer implant, toplamda 26 adet implant yerleştirilmiştir. Deneysel uygulamalar sekizinci hafta sonlandırılmış ve tibialar diseke edilmiştir. İmplantların stabilitesini ve protetik yapının sağkalım süresini değerlendirmek amacıyla Rezonans Frekans Analizi (RFA) ve Periotest yapılmıştır. Stabilite testleri sonrasında histolojik incelemeler için histomorfometri yapılmıştır. Alınan sonuçlarda deney grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek kemik implant teması (KİT) ve daha düşük rezidüel greft saptanmasına rağmen sonuç anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). RFA ve periotest değerleri ise deney grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksektir (p<0,05). MKH ile birlikte yapılan ogmentasyonlar ve implantasyonda, hem stabilite testleri hem de histolojik kesitler kontrol grubuna göre daha pozitif sonuçlar vermiştir. Erken yükleme protokolü uygulamalarında MKH kullanımı protetik yapının ve implantın sağkalım süresini pozitif etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
The use of dental implants has been increasing in contemporary dentistry. It is well established that both systemic and local factors play a crucial role in dental implantation. Among the local factors, bone density and volume are of particular importance. In cases of insufficient bone volume, augmentation procedures are performed to enhance the available bone, which consequently prolongs the duration of therapy. The aim of this study was to evaluate the effect of mesenchymal stem cells (MSCs), which are frequently utilized in regenerative medicine due to their multipotent characteristics, on bone formation around dental implants when combined with a synthetic bone graft material. This evaluation was conducted through histological (histomorphometric) analysis and stability testing, with an additional focus on the early survival of the prosthetic structure. Thirteen male New Zealand rabbits were used as the experimental model. Prior to surgery, adipose tissue was harvested from the abdominal region of each subject to isolate and culture mesenchymal stem cells. The animals were randomly divided into two groups. In the control group, augmentation was performed using a synthetic bone graft material mixed with saline solution, whereas in the experimental group, the same graft material was combined with mesenchymal stem cells in liquid form. Each rabbit received two implants, one placed near the epiphyseal and one near the diaphyseal region of the tibia, resulting in a total of 26 implants. The experimental procedures were terminated at the eighth week, and the tibiae were dissected. Resonance frequency analysis (RFA) and Periotest measurements were performed to assess implant stability and the survival of the prosthetic structure. Following stability testing, histomorphometric analyses were carried out to evaluate bone–implant contact (BIC) and residual graft presence. Although the experimental group exhibited higher BIC values and lower residual graft percentages compared to the control group, the differences were not statistically significant (p > 0.05). However, RFA and Periotest values were significantly higher in the experimental group than in the control group (p < 0.05). Augmentation and implantation procedures performed in conjunction with MSCs demonstrated more favorable outcomes in both stability tests and histological sections compared to the control group. The use of MSCs in immediate loading protocols is expected to positively influence the survival rate of both the prosthetic structure and the implant.