The effect of vitamin e and selenium administration on colostrum quality in Akkaraman ewes during late pregnancy
Gebeliğin son döneminde Akkaraman koyunlarında vitamin E ve selenyum uygulamasının kolostrum kalitesi üzerine etkisi
- Tez No: 1007813
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akkaraman koyunu, İmmünoglobulinler (IgG), Brix, Pasif bağışıklık, Kuzu, Akkaraman sheep, Immunoglobulin G (IgG), Brix, Passive immunity, Lamb
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvansal Ürünler Hijyen ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Akkaraman koyunlarında gebeliğin son döneminde vitamin E ve selenyum takviyesinin kolostrum kalitesi ve kuzu büyüme performansı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Hayvanlar tesadüfi olarak kontrol grubu (CG), selenyum + E vitamini grubu (SVG) ve E vitamini grubu (VEG) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Gebeliğin son döneminde koyunlara uygulanan Vitamin E ve Selenyum +Vitamin E takviyesinin koyunların canlı ağırlığı, doğum sonrası canlı ağırlık değişimi ve sütten kesim öncesi kuzu büyüme performansı üzerinde önemli bir etkisi bulunmamıştır (P>0.05). Ancak deneme gruplarında kolostrum kalitesi parametreleri önemli ölçüde iyileşmiştir (P <0,05). Kolostrum Brix değeri, CG grubuna kıyasla hem SVG hem de VEG gruplarında daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca takviye uygulanan koyunlarda kolostrum yağ oranı da önemli düzeyde artmıştır. Çalışmanın başlangıcında (IgG-0), koyunların serum IgG düzeyleri gruplar arasında önemli bir farklılık göstermemiştir (P >0.344). Doğumdan sonraki üçüncü günde tüm gruplarda IgG konsantrasyonları artmış, ancak uygulamalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (P>0,05). Grup içi karşılaştırmalar, çiftleşme öncesi ve doğum sonrası IgG düzeyleri arasında anlamlı değişiklikler olduğunu ortaya koymuştur. Benzer şekilde, 10 günlük kuzuların serum IgG konsantrasyonları gruplar arasında önemli düzeyde farklılık göstermiştir (P <0.004). En yüksek değerler SVG grubunda, ardından VEG ve CG gruplarında belirlenmiştir. Bu bulgular, anneye gebeliğin son döneminde verilen antioksidan takviyesinin kolostrumun immünolojik kalitesini artırdığını ve kuzularda pasif bağışıklık transferini iyileştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to evaluate the effects of vitamin E and selenium administration during the late stage of pregnancy on colostrum quality and lamb growth performance in Akkaraman sheep. The research was conducted at the Ayhan Şahenk Agricultural Research and Application Centre of Niğde Ömer Halisdemir University using 30 Akkaraman sheep and their lambs. The animals were randomly divided into three groups: control group (CG), selenium + vitamin E group (SVG), and vitamin E group (VEG). Administration to ewes in late pregnancy had no significant effect on ewe live weight, postpartum live weight change, and lamb growth performance before weaning (P > 0.05). However, colostrum quality parameters improved significantly in the experimental groups (P < 0.05). Colostrum Brix value was higher in both the SVG and VEG groups compared to the CG group. In addition, the colostrum fat content was significantly increased in administered ewes. At the start of the study (IgG-0), serum IgG levels in sheep did not show a significant difference between groups (P>0.344). On the third day after birth, IgG concentrations increased in all groups, but no statistically significant difference was detected between treatments (P>0.05). Intra-group comparisons revealed significant changes between pre-mating and postpartum IgG levels. Likewise, serum IgG concentrations in 10-day-old lambs differed significantly between groups (P < 0.004). The highest values were determined in the SVG group, followed by the VEG and CG groups. These findings indicate that antioxidant given to the ewe during the late gestation period enhances the immunoglobulin quality of colostrum and improves passive immunity transfer in lambs.