Mühendishâne-i Berri-i Hümâyûn ve öğrencileri
Muhendishane-i Berri Humayun and its students
  1. Tez No: 1007850
  2. Yazar: MEHMET ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ACUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünce tarihi, Türk bilim tarihi, Thought history, Turkish science history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 18. yüzyılın sonlarında kurulan Mühendis-hâne-i Berri-i Hümâyûn ile bu kuruma bağlı olarak teşekkül eden Hendese-i Mülkiye Mektebi öğrencilerini odağına alan bir incelemedir. Osmanlı Devleti'nin anılan dönemde karşı karşıya kaldığı ilmî, askerî ve idarî dönüşüm ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan bu kurumlar, modern mühendislik eğitiminin kurumsallaşma sürecinde kritik bir rol oynamıştır. Çalışmanın ilk bölümünde bu kurumlara giden yolu anlamak için tarihi arka plan ilmî, askerî ve idarî çerçevede irdelenmiştir. Ardından mühendishanelerin kuruluş-işleyiş süreçleri ve çalışmanın odak noktası olan öğrenciler diğer iki bölümde işlenmiştir. Bu minvalde adı geçen okullarda yetişen öğrencilerin demografik, sosyo-kültürel ve okuldaki akademik başarılarına dair profilleri veriler ışığında mercek altına alınmıştır. Mühendis-hâne-i Berri-i Hümâyûn öğrencileri Kolağası Mehmed Es'ad Efendi'nin Mir'ât-ı Mühendis- hâne-i Berri-i Hümâyûn adlı eserinden ve Hendese-i Mülkiye Mektebi öğrencileri Öğrenci Kayıt Defteri ve Umumî Sınav Cedvellerinden faydalanılarak analiz edilmiştir. Çalışma neticesinde öğrencilerin isimleri, memleketleri, baba meslekleri, okula giriş-mezuniyet tarihleri ve başarı göstergeleri gibi veriler tasnif edilmiştir. Elde edilen veriler, Osmanlı mühendislik eğitiminin 1795- 1909 yılları arasındaki ekolleşme sürecini ve imparatorluğun geniş coğrafyasından gelen öğrenci çeşitliliğini ortaya koymaktadır. Ayrıca kurumsal kültürün bir parçası olarak Avrupa'ya gönderilen öğrencilerin tecrübeleri ve bu uzman kadroların Cumhuriyet dönemi teknik modernleşmesine sundukları katkılar da biyografik detaylarla desteklenmiştir. Sonuç olarak tez, teknik eğitimin yalnızca kurumsal tarihini değil, bu kurumları var eden ve geliştiren insan kaynağının toplumsal ve bilimsel portresini sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is an examination focusing on the students of the Mühendis-hâne-i Berrî-i Hümâyûn, established at the end of the eighteenth century, and the Hendese-i Mülkiye Mektebi, which was formed under this institution. These institutions, which emerged in line with the scientific, military, and administrative transformation needs faced by the Ottoman State in the said period, played a critical role in the institutionalization process of modern engineering education. In the first part of the study, the historical background was examined within scientific, military, and administrative frameworks in order to understand the path leading to these institutions. Then, the establishment and functioning processes of the engineering schools, as well as the students who constitute the focal point of the study, were discussed in the other two chapters. In this context, the demographic, socio-cultural, and academic achievement profiles of the students trained in the aforementioned schools were scrutinized in the light of the data. The students of the Mühendis-hâne-i Berrî-i Hümâyûn were analyzed by making use of Kolağası Mehmed Es'ad Efendi's work titled Mir'ât-ı Mühendis-hâne-i Berrî-i Hümâyûn, while the students of the Hendese-i Mülkiye Mektebi were analyzed through the Student Register Book and the General Examination Schedules. As a result of the study, data such as the students' names, hometowns, fathers' occupations, dates of admission and graduation, and indicators of academic success were classified. The data obtained reveal the schooling process of Ottoman engineering education between 1795 and 1909 and the diversity of students coming from the vast geography of the empire. In addition, the experiences of the students sent to Europe as part of the institutional culture and the contributions of these expert cadres to the technical modernization of the Republican period were supported with biographical details. In conclusion, the thesis aims to present not only the institutional history of technical education but also the social and scientific portrait of the human resource that created and developed these institutions.