Spontan İntraserebral Kanamalı Hastalarda Sitokinlerin (IL-6) Fizyopatolojideki Yeri ve Önemi
The Pathophysiological Role and Significance of the Cytokine Interleukin-6 in Patients with Spontaneous Intracerebral Hemorrhage
  1. Tez No: 1007868
  2. Yazar: ALPER DÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. MUHTEŞEM GEDİZOĞLU, PROF. DR. ŞÜKRAN KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Primer intraserebral kanama, interlökin-6 (IL-6), sitokinler, nöroinflamasyon, beyin ödemi, biyobelirteç, İnterlökin 6, Primary intracerebral hemorrhage, interleukin-6 (IL-6), cytokines, neuroinflammation, cerebral edema, biomarker, Neuroinflamation, Interleukin 6
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
1. Giriş ve Amaç Primer (spontan) intraserebral kanama (PİK), yüksek mortalite ve morbidite oranları ile seyreden önemli bir serebrovasküler hastalıktır. Kanamaya bağlı gelişen beyin hasarının yalnızca hematomun mekanik etkisiyle açıklanamayacağı, inflamatuvar mekanizmaların da sekonder beyin hasarının oluşumunda rol oynayabileceği düşünülmektedir. Serebral iskemiye bağlı beyin hasarında proinflamatuvar sitokinlerin, özellikle interlökin-6'nın (IL-6), önemli etkileri gösterilmiş olmasına karşın, primer intraserebral kanamada inflamatuvar sürecin ve sitokinlerin rolü henüz tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır. Bu çalışmanın amacı, primer intraserebral kanamalı hastalarda serum IL-6 düzeylerini belirlemek, sağlıklı bireylerle karşılaştırmak ve IL-6'nın hastalığın fizyopatolojisindeki olası rolünü araştırmaktır. 2. Yöntem ve Gereçler Çalışmaya primer intraserebral kanama tanısı alan 44 hasta ile kontrol grubunu oluşturan 30 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri ve klinik verileri kaydedildi. Serum IL-6 düzeyleri kanamanın 1. ve 4. günlerinde ölçülürken, kontrol grubunda tek ölçüm yapıldı. IL-6 analizleri Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Elde edilen veriler uygun parametrik ve nonparametrik istatistiksel yöntemlerle (Student t testi, Ki-kare testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis varyans analizi) analiz edildi ve p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. 4. Bulgular Çalışma grubunun yaş ortalaması 59,84±10,35 yıl olup hastaların %63,6'sı erkekti. Hasta grubunda hipertansiyon sıklığı (%79,5), kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu.Hasta grubunda 1. gün serum IL-6 düzeyi ortalama 250,51 ± 132,39 pg/ml, kontrol grubunda ise 85,43 ± 74,01 pg/ml olarak bulundu. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001). Kanamanın 4. gününde hasta grubunun ortalama IL-6 düzeyi 160,63 ± 110,14 pg/ml olarak saptandı Hasta grubunun 1. ve 4. gün IL-6 düzeyleri karşılaştırıldığında, zaman içinde anlamlı bir azalma olduğu görüldü (p<0,001). Bununla birlikte IL-6 düzeyleri dördüncü gün sonunda dahi normal sınırlara gerilememiştir. Bu bulgular, primer intraserebral kanamanın akut döneminde belirgin bir inflamatuvar yanıt geliştiğini ve bu yanıtın erken dönemde devam ettiğini göstermektedir. Cinsiyet, yaş ve sigara kullanımı ile IL-6 düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmazken, hipertansiyonu olmayan hastalarda IL-6 düzeylerinin daha yüksek olduğu gözlendi. Hematom yerleşimi ile IL-6 düzeyleri arasında belirgin bir ilişki gösterilememiştir. 5. Tartışma ve Sonuç Çalışma sonuçları, primer intraserebral kanamalı hastalarda serum IL-6 düzeylerinin sağlıklı bireylere göre anlamlı derecede arttığını ortaya koymuştur. Kanama sonrasında yükselen ve zamanla azalma eğilimi gösterse de normal düzeylere dönmeyen IL-6 değerleri, inflamatuvar sürecin primer intraserebral kanamanın patofizyolojisinde önemli bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Özellikle hematom çevresinde gelişen sekonder beyin hasarı ve beyin ödeminin oluşumunda proinflamatuvar sitokinlerin etkili olabileceği hipotezi bu bulgularla desteklenmektedir. Daha geniş örneklem gruplarıyla gerçekleştirilecek ileri çalışmaların, IL-6'nın prognostik bir biyobelirteç ve potansiyel tedavi hedefi olarak kullanımını aydınlatacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
1. Introduction Primary (spontaneous) intracerebral hemorrhage (ICH) is a major cerebrovascular disorder associated with high rates of mortality and morbidity. It has been suggested that brain injury following hemorrhage cannot be explained solely by the mechanical effects of the hematoma and that inflammatory mechanisms may also contribute to the development of secondary brain injury. Although the role of proinflammatory cytokines, particularly interleukin-6 (IL-6), has been extensively investigated in ischemic brain injury, the contribution of inflammatory processes and cytokines to the pathophysiology of primary intracerebral hemorrhage has not yet been fully elucidated. The aim of this study was to determine serum IL-6 levels in patients with primary intracerebral hemorrhage, compare these levels with those of healthy individuals, and investigate the potential role of IL-6 in the pathophysiology of the disease. 2. Methods A total of 44 patients diagnosed with primary intracerebral hemorrhage and 30 healthy volunteers serving as the control group were enrolled in the study. Demographic characteristics and clinical data of the patients were recorded. Serum IL-6 levels were measured on the 1st and 4th days following hemorrhage, whereas a single measurement was obtained from the control group. IL-6 concentrations were determined using the Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method. Statistical analyses were performed using both parametric and non-parametric tests, including Student's t-test, Chi-square test, Mann–Whitney U test, and Kruskal–Wallis analysis of variance. A p value of less than 0.05 was considered statistically significant. 3. Results The mean age of the study population was 59.84 ± 10.35 years, and 63.6% of the patients were male. The prevalence of hypertension was significantly higher in the patient group (79.5%) compared with the control group. On the first day after hemorrhage, the mean serum IL-6 level was 250.51 ± 132.39 pg/mL in the patient group and 85.43 ± 74.01 pg/mL in the control group, demonstrating a statistically significant difference (p < 0.001). On the fourth day, the mean serum IL-6 level in the patient group was 160.63 ± 110.14 pg/mL. Comparison of IL-6 levels between the first and fourth days revealed a significant decline over time (p < 0.001). However, IL-6 concentrations had not returned to normal levels by the fourth day. These findings indicate the presence of a marked inflammatory response during the acute phase of primary intracerebral hemorrhage, which persists throughout the early post-hemorrhagic period. No significant associations were found between IL-6 levels and age, sex, or smoking status. Interestingly, higher IL-6 levels were observed in patients without hypertension. Furthermore, no significant relationship was identified between hematoma location and IL-6 concentrations. 4. Discussion and Conclusion The findings of this study demonstrate that serum IL-6 levels are significantly elevated in patients with primary intracerebral hemorrhage compared with healthy individuals. The increase in IL-6 levels following hemorrhage, together with their gradual decline without normalization during the early phase, suggests that inflammatory mechanisms may play a substantial role in the pathophysiology of primary intracerebral hemorrhage. These results support the hypothesis that proinflammatory cytokines contribute to the development of perihematomal secondary brain injury and cerebral edema. Further studies involving larger patient populations are warranted to clarify the prognostic value of IL-6 and its potential role as a therapeutic target in intracerebral hemorrhage.