Platin veya taksan bazlı kemoterapi alan hastalarda retinal toksisitenin incelenmesi
Investigation of retinal toxicity in patients receiving platinum- and taxane- based chemotherapy
  1. Tez No: 1007870
  2. Yazar: EMİN SÜLEYMAN BARUTÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sisplatin, Paklitaksel, Retinal toksisite, Optik koherens tomografi, Optik koherens tomografi anjiyografi, Sitotoksisite, Tomografi-optik koherens, Cisplatin, Paclitaxel, Retina toxicity, Optical coherence tomography, Optical coherence tomography angiography, Cytotoxicity, Tomography-optical coherence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sisplatin veya paklitaksel bazlı kemoterapi alan hastalarda, olası retinal ve koroidal toksisiteyi klinik, yapısal ve mikrovasküler parametreler kullanarak değerlendirmek ve platin ile taksan gruplarını oküler toksisite açısından karşılaştırmaktır. Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmada, sisplatin veya paklitaksel bazlı kemoterapi alan toplam 42 hastaya (taksan grubu n=21, platin grubu n=21) ait klinik ve oftalmolojik veriler hasta dosyalarından taranarak incelendi. Hastalara ait oftalmolojik değerlendirmeler; kemoterapi öncesi ve sonrasında rutin klinik takip kapsamında elde edilen başlangıç, 6. ay ve 12. ay verilerini içermektedir. Değerlendirmeler; görme keskinliği (Snellen), renkli görme (Ishihara), spektral domain optik koherens tomografi (OCT) ile santral makula kalınlığı, ortalama makula kalınlığı, retinal sinir lifi tabakası, ganglion hücre tabakası ve santral koroid kalınlığı ölçümlerini; optik koherens anjiyografi (OCT-A) ile süperfisiyal ve deep retinal kapiller pleksus ile koryokapillaris damar yoğunluğu analizlerini kapsamaktadır. Veriler karma etkili doğrusal modeller kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda her iki grupta da görme keskinliği ve renkli görme düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. Yapısal OCT parametreleri olan santral makula kalınlığı, ortalama makula kalınlığı, RNFL, GCL ve santral koroid kalınlığı açısından grup içi ve gruplar arası istatistiki anlamlı fark izlenmemiştir. OCT-A analizlerinde süperfisiyal ve deep retinal pleksus damar yoğunluğu değerleri her iki grupta da zaman içerisinde istatistiki anlamlı değişiklik göstermemiştir. Buna karşın, koryokapillaris damar yoğunluğunda, her iki grupta da değerlendirme süresince istatistiksel olarak anlamlı azalma saptanmıştır. Sonuçlar: Sisplatin ve paklitaksel bazlı kemoterapiler, 12 aylık değerlendirme süresince görme fonksiyonları ve yapısal retinal parametrelerde belirgin bir değişikliğe yol açmadan, koryokapillaris düzeyinde subklinik mikrovasküler değişikliklere neden olmaktadır. OCT-A, kemoterapi alan hastalarda erken dönemde oküler mikrovasküler etkilenmenin değerlendirilmesinde tamamlayıcı ve yararlı bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate retinal and choroidal toxicity in patients who received cisplatin or paclitaxel based chemotherapy using clinical, structural and microvascular parameters, and to compare ocular toxicity between platinum or taxane based treatment groups. Methods: In this retrospective study, clinical and ophtalmological records of 42 patients who received cisplatin or paclitaxel based chemotherapy (taxane group, n=21; platinum group, n=21) were reviewed. Ophthalmological evaluations obtained as part of routine clinical follow up included assessments as baseline, 6 months and 12 months. Evaluations comprised visual Acuity (Snellen), colour vision (Ishihara), spectral-domain optical coherence tomography (OCT) measurements of central macular thickness, average macular thickness, retinal nerve fiber layer thickness, ganglion cell layer thickness and central choroidal thickness, as well as optical coherence tomography angiography (OCTA) analyses of süperficial and deep retinal capillary plexus and choriocapillaris vessel density. Data were analyzed using linear mixed effects models. Results: No statistically significant changes were observed in visual acuity or colour vision in either group during rhe assessment period. Structural OCT parameters, including central and average macular thickness, retinal fiber layer thickness, ganglion cell layer thickness and central choroidal thickness, showed no statistically significant intra or inter group differences. OCTA analyses demonstrated no statistically significant longitudinal changes in superficial or deep retinal capillary plexus Vessel density in either group. In contrast, choriocapillaris Vessel density showed a statistically significant decrease over time in both chemotherapy groups. Conclusion: Cisplatin and paclitaxel based chemotherapies lead to subclinical microvascular alterations at the level of the choriocapillaris without causing significant changes in visual function or structural retinal parameters. OCTA may serve as a beneficial tool for the early detection of microvascular ocular involvement in patients receiving platinum or taxane based chemotherapy.