HER2 pozitif meme kanseri hastalarında TDM-1 adjuvan kullanımının demografik ve klinikopatolojik retrospektif olarak değerlendririlmesi
Retrospective evaluation of demografic and clinicopathological characteristics of adjuvant T-DM1 use in patients with HER2-pozitive breast cancer
- Tez No: 967006
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, meme kanseri, transtuzumab emtansine, Breast cancer, chemotherapy, trastuzumab emtansine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Meme kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü ve kansere bağlı ölümlerin birincil nedenidir. Yaklaşık %20-25'inde HER2 pozitif saptanmaktadır ve agresif hastalıkla ilişkilidir. Bu reseptör pozitif olan hastalarda kullanılan trastuzumab emtansin için erken evre meme kanserinde yeterli veri bulunmamaktadır. Biz bu çalışma ile transtuzumab emtansin kullanan hastaların demografik ve klinikopatolojik özelliklerini ele alacağız. YÖNTEM: Retrospektif olarak 2019-2024 yılları arasında Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji'ye başvuran evre 1 ve 2 HER2 pozitif hastalar dahil edildi. Hastalar yaş, menopoz durumu, neoadjuvan tedavi, operasyon tipi, rezidü tümör veya lenf nodu varlığı, postoperatif radyoterapi alması, takibinde nüks ve progresyon varlığı, transtuzumab emtansin (TDM-1) kullanırken yan etki gelişmesi, histolojik grade, ki-67, Miller Payne patolojik yanıtı hasta izlem dosyalarından elde edilmiş olup, gerçek dünya verilerine kıyaslanarak incelendi. BULGULAR: Çalışmaya 30 hasta dahil edilmiştir. Ortalama yaşı 50, üçte biri preperi menopozal, yarısından fazlası postmenopozal dönemdeydi. Histolojik olarak en fazla invaziv duktal karsinom saptandı. Hastalar neoadjuvan kemoterapi olarak trastuzumab, pertuzumab, antrasiklin taksan bazlı kemoterapi aldı. Neoadjuvan kemoterapiyi takiben meme koruyucu cerrahi ve sentinel lenf nodu diseksiyonu en fazla oranda uygulandığı görüldü. Miller-Payne patolojik yanıt değerlendirmede en sık grade 3 yanıt görüldü. Yan etkiler sıklık sırasıyla trombositopeni, nötropeni ve transaminazlarda yükseklik olarak saptandı. SONUÇ: Trastuzumab ± pertuzumab içeren kemoterapi protokollerinin etkin ve güvenilir olduğunu destekleyen bulgularımız, adjuvan T-DM1 gibi hedefe yönelik tedavilerin klinik kullanımlarını desteklemektedir. Gelecekteki çalışmaların özellikle farklı moleküler alt gruplar ve platin bazlı tedavilerin uzun vadeli sonuçlarını daha geniş hasta gruplarıyla incelemesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Retrospective evaluation of demographic and clinicopathological characteristics of adjuvant T-DM1 use in patients with HER2-positive breast cancer AIM: Breast cancer is the most common cancer among women worldwide and remains the leading cause of cancer-related deaths. Approximately 20-25% of cases are HER2 positive, often indicating aggressive disease. There is little data regarding the use of trastuzumab emtansine in early-stage HER2 positive breast cancer patients. This study aims to evaluate the demographic and clinicopathological characteristics of patients receiving trastuzumab emtansine. MATERIALS AND METHODS: Patients with stage I-II HER2-positive breast cancer who presented to the Medical Oncology Department of Sakarya Training and Research Hospital between 2019 and 2024 were included. Data regarding age, menopausal status, receipt of neoadjuvant chemotherapy, surgery type, residual tumor or lymph node involvement, radiotherapy, recurrence or progression during follow-up, adverse events during trastuzumab emtansine treatment, histological grade, Ki-67 and Miller-Payne response were collected and analyzed in comparison with real-world data. RESULTS: 30 patients were included in the study. The mean age was 50; one-third were pre- or perimenopausal, and more than half, postmenopausal. Invasive ductal carcinoma was the most common histology. Neoadjuvant chemotherapy regiments including trastuzumab, pertuzumab, and anthracycline/taxane combinations. Breastconserving surgery and sentinel lymph node dissection were most common. MillerPayne grade 3 was the most frequent response. Most frequent adverse events were thrombocytopenia, neutropenia, and elevated transaminases CONCLUSION: Our findings support the efficacy and safety of chemotherapy protocols containing trastuzumab ± pertuzumab, as well as the clinical use of targeted therapies such as adjuvant T-DM1. Future studies should investigate the long-term outcomes of different molecular subgroups and platinum-based treatments in larger patient cohorts.