Sosyal bilgiler ders kitaplarında yardımseverlik değerinin aktarılması
Transferring the value of helpfulness in the social studies textbooks
  1. Tez No: 1007878
  2. Yazar: ZEYNEP ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP KÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Yardımseverlik değeri, Ders kitabı, Doküman analizi, Social Studies, The Value Of Charity, document analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Çalışma Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında Yardımseverlik değerinin nasıl aktarıldığını belirlemek ve analiz etmek amacıyla yazılmıştır. Bu amaçla 2020 2021 Eğitim Öğretim yılı MEB dört, beş, altı ve yedinci Sınıf Sosyal bilgiler ders kitapları nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu ders kitaplarında yardımseverlik değeri ile ilgili hangi öğrenme alanı ve kazanıma bağlı hangi ünitenin, hangi konusunda, hangi bilgilerden ve nasıl bahsedildiği araştırılmıştır. Öğrencilere yardımseverlik değerinin öğretilmesine ilişkin ders kitaplarında, ne tür etkinliklere yer verildiği, nasıl bir aktarım uygulanmaya çalışıldığı gibi bilgiler veri analiz yöntemlerinden biri olan içerik analizi yöntemi ile belirlenerek analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre Dördüncü sınıf ders kitabında yardımseverlik değeri Herkesin Bir Kimliği Var, Geçmişimi Öğreniyorum, İnsanlar ve Yönetim ve Uzaktaki Arkadaşım ünitelerinde yer almaktadır. Beşinci sınıf ders kitabında Toplum içinde Ben, Ülkem Kültürüm ve Tarihim, Yaşadığımız Yer, Üretimden Tüketime ve Toplum için Çalışanlar ünitelerinde yer almaktadır. Altıncı sınıf ders kitabında Biz ve Değerlerimiz, Tarihe Yolculuk ve Uluslararası ilişkilerimiz ünitelerinde yer almaktadır. Yedinci sınıf Sosyal bilgiler ders kitabında ise Kültür ve Miras, İnsanlar Yerler ve Çevreler ve Üretim Dağıtım Tüketim ünitelerinde yer almaktdır. Yapılan çalışmaya göre yardımseverlik değeri sosyal bilgiler dersi öğretim programında yer alan Kültür ve Miras öğrenme alanının sınıf düzeylerine bağlı olarak tüm ünitelerinde yer almaktadır. Bununla birlikte yardımseverlik değerinin diğer öğrenme alanlarının tüm sınıf düzeylerine dengeli ve orantılı bir şekilde dağıtılmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine and analyze how the value of helpfulness is transferred in Social Studies Course. For this purpose, the 2020-2021 academic year MEB 4th, 5th, 6th and 7th grade Social Studies textbooks were examined using the document analysis method, which is one of the qualitative research methods. In these textbooks, it has been researched that which unit, which subject, which information and how is mentioned about the value of helpfulness. In the textbooks on teaching the value of yardımseverlik to the students, information such as what kind of activities are included and what kind of transfer is tried to be applied were determined and analyzed by the content analysis method, which is one of the data analysis methods. According to the findings obtained from the study, the value of helpfulness in the 4th grade Social Studies textbook is included in the units Everyone Has an Identity, Learning My Past, People and Management, and My Far Away Friend. In the 5th Grade Social Studies textbook, it is included in the units of Me in Society, My Country, My Culture and History, Where We Live, From Production to Consumption, and Those Who Work for the Society. It is included in the units We and Our Values, Journey to History and Our International Relations in the 6th Grade Social Studies textbook. n the 7th grade Social Studies textbook, it was concluded that it is included in the Units of Culture and Heritage, People, Places and Environments and Production, Distribution and Consumption. According to the information obtained from the study, the value of helpfulness is included in all units of the Culture and Heritage learning area in the social studies course curriculum, depending on the grade levels. However, it was concluded that the value of helpfulness was not distributed in a balanced and proportional manner to all grade levels of other learning areas.