Öğretmen adaylarının beş zihin alanına yönelik algı ve öz yeterliliklerinin çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi
An evaluation of prospective teachers' perceptions and self-efficacy for the five minds in terms of some variables
- Tez No: 1007915
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz yeterlilik, Öğretmen yetiştirme, Self-efficacy, Teacher training
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının beş zihin algılarını ve bu zihin alanlarını geliştirmeye yönelik öz yeterlilik algılarını ortaya koymaktır. Betimsel tarama modeli ile yürütülen bu çalışmada öğretmen adaylarının beş zihne ilişkin algıları cinsiyet, bölüm ve sınıf düzeyi; beş zihin alanını geliştirmeye yönelik öz yeterlilik algıları ise cinsiyet ve bölüm bağımsız değişkenleri açısından araştırılmıştır. Tabakalama örnekleme modelinin kullanıldığı bu çalışmaya 1159 öğretmen adayı katılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 'Beş Zihin Algı Ölçeği' ve 'Beş Zihnin Geliştirilmesi Anketi' kullanılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik çalışması yapıldıktan sonra veri toplama araçları, etik kurul izni alınarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler, bilgisayar paket programı ile betimsel istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklemler için t test, tek yönlü ANOVA ve iki yönlü Kay-Kare testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmen adaylarının disiplinli, sentezleyen, yaratıcı ve etik zihin algıları 'Çoğunlukla katılıyorum'; saygılı zihin algıları ise 'Tamamen katılıyorum' düzeyindedir. Öğretmen adaylarının beş zihin algıları; cinsiyet (etik zihin hariç diğerleri), bölüm (saygılı zihin hariç diğerleri) ve sınıf düzeyi (disiplinli ve sentezleyen zihin) açısından anlamlı farklılık göstermektedir. Ayrıca öğretmen adaylarının yetiştireceği bireylerin disiplinli, saygılı ve etik zihin alanlarını geliştirmeye yönelik öz yeterlilik algıları 'Tamamen katılıyorum'; sentezleyen ve yaratıcı zihin alanlarını geliştirmeye yönelik öz yeterlilik algıları ise 'Çoğunlukla katılıyorum' düzeyindedir. Öğretmen adaylarının beş zihin alanını geliştirmeye yönelik öz yeterlilik algılarında cinsiyet (etik zihin) ve bölüm (disiplinli zihin) açısından anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Tüm sonuçlardan yola çıkarak sunulan önerilerden en önemlisi, beş zihin alanının öğretmen yetiştirme sistemine entegre edilerek bireylerin geleceğe hazırlanmasına katkı sağlamasıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal the level of prospective teachers' perceptions of the five minds and self-efficacy in developing these minds. In this study descriptive survey model was used and prospective teachers' perceptions of the five minds were investigated in terms of gender, department and grade; their perceptions of self-efficacy in developing five minds were examined in terms of gender and department. A total of 1159 undergraduate students, selected by using stratified sampling model, participated in the study. 'Five Minds Perception Scale' and the 'Five Minds Development Questionnaire' developed by the researcher, were used. After validity and reliability studies, these tools were applied with the approval of the university's ethical committee. The data were analyzed using a computer package program to have descriptive statistics, as well as t test for independent samples, one-way ANOVA and two- tailed Chi-Square tests. According to the results, the perceptions of prospective teachers for disciplined, synthesizing, creating and ethical minds are at 'Mostly agree'; for respectful mind at 'Strongly agree' level. Additionally, the perceptions of prospective teachers for five minds significantly differ in terms of gender (all minds except for ethical), department (all minds except for respectful) and grade (disciplined and synthesizing minds). Their perceptions of self-efficacy in developing disciplined, respectful and ethical minds of the individuals are at 'Strongly agree'; in developing the synthesizing and creating minds are at 'Mostly agree' level. In addition, significant differences were observed in their perceptions of self-efficacy regarding the development of the five minds, specifically in terms of gender (ethical mind) and department (disciplined mind). Based on all the results, the crucial recommendation is to integrate the five minds into the teacher training program.