Bireysel ve takım sporu yapan bireylerin düşünme stilleri ile psikolojik performans ilişkilerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of the relationship between thinking styles and psychological performance of individual and team sports participants in terms of some variables
  1. Tez No: 1007930
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VAROL TUTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünme Stilleri, Psikolojik Performans, Spor, Psychological Performance, Sports, Thinking Style
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireysel ve takım sporlarıyla ilgilenen sporcuların düşünme stilleri ile psikolojik performansın bazı değişkenler açısından incelemektir. Araştırma betimsel araştırma modeliyle gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubunu, araştırmaya gönüllü olarak katılan 124 kadın ve 142 erkek olmak üzere toplam 266 sporcu oluşturmaktadır. Veriler online yöntemle toplanmış olup, Demografik Bilgi Formu, Hayri Aydoğan'ın Sporda Psikolojik Performans Ölçeği ve Sternberg-Wagner'in Düşünme Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 paket programı ile yapılmıştır. Ölçeklerden elde edilen verilerin çözümlenmesi için Microsoft Excel SPSS 22.0 bilgisayar programı kullanılmıştır. Verilerin çarpıklık basıklık değerlerine bakılmış ve verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiş, cinsiyet ve spor branşı değişkenlerine göre gruplar arası farklılıklar için bağımsız örneklemler t-testi, değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre yaş, cinsiyet ve spor branşı değişkenlerinin sporcuların psikolojik performans düzeyleri ve düşünme stilleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Bununla birlikte bedensel ve bilişsel kaygı düzeyi ile bazı düşünme stilleri arasında negatif yönlü ilişkiler bulunurken, güdülenme ve kendine güven düzeyinin artmasıyla düşünme stillerinin çeşitlendiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, yaş, cinsiyet ve spor branşının psikolojik performans ve düşünme stilleri üzerinde belirleyici olmadığını; buna karşın düşük kaygı ve yüksek güdülenme ile öz güven düzeylerinin daha işlevsel ve çeşitli düşünme stilleriyle ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, sporcularda psikolojik performansı artırmaya yönelik uygulamaların, demografik özelliklerden ziyade kaygıyı azaltan ve güdülenme ile öz güveni güçlendiren psikolojik becerilere odaklanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the thinking styles and psychological performance of athletes engaged in individual and team sports in terms of certain variables. The research was conducted using a descriptive research model. The sample group consisted of a total of 266 athletes, including 124 women and 142 men, who voluntarily participated in the study. Data were collected using online methods, and the Demographic Information Form, Hayri Aydoğan's Psychological Performance in Sport Scale, and the Sternberg–Wagner Thinking Styles Scale were used. Data analysis was performed using the SPSS 22.0 package program. Microsoft Excel SPSS 22.0 computer program was used to analyze the data obtained from the scales. Skewness and kurtosis values were examined, and the data were found to show a normal distribution. Independent samples t-tests were applied to determine differences between groups according to gender and sport branch variables, and Pearson product–moment correlation analysis was used to examine the relationships between variables. According to the research findings, age, gender, and sport branch variables were found to have no statistically significant effect on athletes' psychological performance levels and thinking styles. However, negative relationships were found between physical and cognitive anxiety levels and some thinking styles, while it was determined that thinking styles became more diversified with increases in motivation and self-confidence levels. As a result, it was revealed that age, gender, and sport branch are not decisive on psychological performance and thinking styles; however, lower anxiety and higher motivation and self-confidence levels are associated with more functional and diverse thinking styles. In this regard, it is recommended that practices aimed at increasing psychological performance in athletes should focus on psychological skills that reduce anxiety and strengthen motivation and selfconfidence rather than demographic characteristics.