Türk vergi hukukunda pişmanlık ve ıslah
Voluntary disclosure and correction in Turkish tax law
- Tez No: 1007935
- Danışmanlar: PROF. DR. T. İRFAN BARLASS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk vergi hukuku, Turkish tax law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmada pişmanlık ve ıslah kurumunun hukuki niteliği, diğer hukuk dallarındaki kurumlarla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Pişmanlık ve ıslah kurumunun uyuşmazlık çözüm aracı olup olmadığı tartışılmıştır. Bununla bağlantılı olarak kurumun vergi hukuku öğretisindeki tasnif sorununa dikkat çekilmiş, sorunun çözümüne ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Kurumun amacı ve ruhu tarihsel gelişimi içerisinde aktarılmıştır. Pişmanlık ve ıslah kurumuna dair tereddüt ve fikir ayrılıklarının yoğunlaştığı konular; öğreti ile idarenin görüşleri ve yargı kararları çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the legal nature of the voluntary disclosure and correction mechanism (known as“pişmanlık ve ıslah”in Turkish law) by comparing it with analogous institutions in other branches of law. It also addresses whether this mechanism can be regarded as a form of dispute prevention or resolution. In this context, the study discusses its doctrinal classification within tax law and offers evaluations on this issue. The purpose and underlying rationale of the mechanism are analysed in light of its historical development. Finally, the main controversial issues concerning the mechanism are examined in light of legal scholarship, the views of the tax administration, and judicial decisions.