Erken çocuklukta baba katılımının öz düzenleme becerilerine etkisi
The effect of father involvement in early childhood on self-regulation skills
- Tez No: 1007941
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN YÜZBAŞIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Baba katılımı, Öz düzenleme becerisi, Father involvement, Self-regulation skill
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, erken çocukluk dönemde 48–72 aylık çocukların öz düzenleme becerileri ile babaların çocuk gelişimine katılım düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Baba katılımı; çocuğun bakım süreçlerine aktif katılım, birlikte geçirilen zamanın niteliği ve baba-çocuk arasındaki duygusal etkileşim kapsamında ele alınmıştır. Öz düzenleme, bilişsel ve davranışsal süreçleri içeren çok boyutlu bir yapı olarak değerlendirilmiş; dikkat kontrolü, çalışma belleği, duygusal düzenleme ve davranış kontrolü alt boyutları üzerinden incelenmiştir. Ayrıca ilişkinin çocuğun yaşı ve cinsiyeti, babanın yaşı, babayla geçirilen günlük süre ve ailenin sosyoekonomik düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırma, nicel yaklaşıma dayalı ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2025–2026 eğitim-öğretim yılında Konya ili Meram ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî okul öncesi kurumlara devam eden 393 çocuk oluşturmaktadır. Katılımcılar uygun örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Veriler Baba Katılım Ölçeği ve Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği ile toplanmış; analizlerde betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon teknikleri kullanılmıştır. Bulgular, baba katılımı arttıkça çocukların öz düzenleme becerilerinin yükseldiğini göstermektedir. Sonuçlar, erken çocuklukta babaların aktif katılımının öz düzenleme gelişiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between self-regulation skills in children aged 48–72 months during early childhood and the level of fathers' involvement in child development. Father involvement was considered in terms of active participation in child care processes, the quality of time spent together, and emotional interaction between father and child. Self-regulation was assessed as a multidimensional construct encompassing cognitive and behavioral processes; it was examined through the sub-dimensions of attention control, working memory, emotional regulation, and behavioral control. Additionally, the study investigated whether the relationship varied according to the child's age and gender, the father's age, the daily time spent with the father, and the family's socioeconomic status. The study was conducted within the framework of a quantitative correlational survey model. The study group consisted of 393 children attending public preschool institutions affiliated with the Ministry of National Education in the Meram district of Konya during the 2025–2026 academic year. Participants were selected using appropriate sampling methods. Data were collected using the Father Involvement Scale and the Self-Regulation Skills Scale; analyses utilized descriptive statistics, the independent samples t-test, one-way analysis of variance, and correlation techniques. The findings indicate that as father involvement increases, children's self-regulation skills improve. The results demonstrate that fathers' active participation in early childhood plays a significant role in the development of self-regulation.