Differentiated 'integration': Analysis of legal statuses and rights in Türkiye from an institutional perspective
Farklılaştırılmış 'entegrayon': Türkiye'de yasal statüler ve hakların kurumsal açıdan analizi
- Tez No: 1008012
- Danışmanlar: DR. DİLAVER ARIKAN AÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç, International migration
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme süreci ile sınır ötesi hareketliliğin yeni bir boyut kazanması ulus-devletlerin göç politikalarını ihtiyatla belirlemesi gereken bir yönetim konusu haline getirmiştir. Uluslararası göç hareketlerinin hızlanması, ülkelerin göç profillerinin çeşitlenmesi nedeniyle entegrasyon politikalarının önemini artırmıştır. Türkiye jeopolitik konumu sebebiyle hem göç alan hem de transit ülke olarak bu konuda önemli bir analiz örneği olarak düşünülmektedir. Yasal statüler yabancıların hak ve yükümlülüklerini belirleyerek entegrasyon başarısını etkiler. Bu tezin amacı da Türkiye'nin göç ve iltica yönetişiminin temel metni olan YUKK ile yabancılara tanınan farklı yasal statülerin eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında sağladığı hakları ve entegrasyona olan etkisini araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cross-border mobility has gained a new dimension through the process of globalization, making it a management issue that nation states should address with caution when developing their migration policies. The acceleration of international migration movements has increased the importance of integration policies, given the diversification of countries' migration profiles. Due to its geopolitical location, Türkiye is considered an important case in this regard, acting as both a destination and a transit country for migrants. The legal status of foreigners determines their rights and obligations, and thus affects the success of integration. This thesis aims to investigate the rights granted to foreigners by the LFIP — the fundamental text governing migration and asylum in Türkiye — in the areas of education, health, and employment, and its impact on integration.