Mini vida destekli hızlı üst çene genişletmesi sonrası mandibular kondildeki boyutsal ve pozisyonel değişikliklerin üç boyutlu değerlendirilmesi
Three-dimensional evaluation of dimensional and positional changes in the mandibular condyle following miniscrew-assisted rapid maxillary expansion
  1. Tez No: 1008013
  2. Yazar: EMİNE ESRA İNCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET ÖZDEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: KIBT, MARPE, Mini vida, RME, TME, CBCT, MARPE, Miniscrew, RME, TMJ
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, genç erişkin bireylerde iki veya dört mini vida destekli MARPE uygulamalarının maksillanın iskeletsel yapıları ve mandibular kondil üzerindeki etkilerinin 3B olarak karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışmanın materyali, İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda MARPE tedavisi uygulanmış olgulara ait klinik ve radyolojik arşiv kayıtlarının retrospektif incelenmesiyle oluşturulmuştur. Çalışmaya 30 genç erişkin birey (19 kadın,11 erkek) dâhil edilmiştir. Olgular, kullanılan mini vida sayısına göre iki (n=15) ve dört (n=15) mini vida destekli MARPE olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Üç boyutlu analizler kapsamında, maksillanın iskeletsel genişlemesini değerlendirmek amacıyla çeşitli transversal ölçümler yapılmış; ayrıca kondilin glenoid fossa içerisindeki konumu, kondiler açılar ve eklem aralıkları değerlendirilerek TME'ye ait değişiklikler incelenmiştir. Tüm ölçüm ve analizler 3D Slicer yazılımı (Slicer sürüm 5.8.1.; Surgical Planning Laboratory, Brigham and Women's Hospital, Boston, MA, USA) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Her iki MARPE grubunda da tedavi sonrasında maksillada istatistiksel olarak önemli düzeyde iskeletsel genişleme saptanmıştır (p<0,05). İki veya dört mini vida destekli MARPE grupları arasında iskeletsel parametrelerin çoğunda istatistiksel olarak önemli farklılıklar gözlenmiş olmakla birlikte (p<0,05), TME'ye ait parametrelerin büyük çoğunluğunda istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır (p>0,05). AKA (Aksiyal kondiler açı) değerindeki değişimin, iki mini vida destekli MARPE grubunda, dört mini vida destekli MARPE grubuna kıyasla daha fazla olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: MARPE, genç erişkin bireylerde maksiller transvers darlığın düzeltilmesinde etkili bir tedavi yöntemidir. Dört mini vidalı grupta hem anterior hem de posterior bölgelerde daha yüksek düzeyde iskeletsel genişleme saptanması, mini vida sayısındaki artışın, genişlemenin miktarı ve maksillar açılmanın şekli üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. İki ve dört mini vida destekli MARPE uygulamaları benzer TME yanıtları oluşturmuş; gözlenen kondiler değişikliklerin fizyolojik sınırlar içerisinde adaptif nitelik taşıdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis aimed to three-dimensionally compare the effects of miniscrew-assisted rapid palatal expansion (MARPE) supported by two versus four miniscrews on the skeletal structures of the maxilla and the temporomandibular joint (TMJ) in young adult individuals. Materials and Methods: This retrospective study was conducted using clinical and radiological archive records of patients treated with MARPE at the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, İnönü University. A total of 30 young adult individuals (19 females, 11 males) were included and divided into two groups according to the number of miniscrews used: two miniscrew-supported MARPE (n = 15) and four miniscrew-supported MARPE (n = 15). Three-dimensional analyses were performed to evaluate skeletal maxillary expansion using various transverse measurements. TMJ-related changes were assessed by analyzing the position of the mandibular condyle within the glenoid fossa, condylar angulations, and joint space dimensions. All measurements were carried out using 3D Slicer software (version 5.8.1; Surgical Planning Laboratory, Brigham and Women's Hospital, Boston, MA, USA). Results: Both MARPE groups demonstrated statistically significant skeletal maxillary expansion after treatment (p<0.05). Significant differences were observed between the two- and four-miniscrew-supported MARPE groups in most skeletal parameters (p<0.05). However, no statistically significant differences were found in the majority of TMJ-related parameters between the groups (p>0.05). The change in the articular condylar angle was significantly greater in the two-miniscrew-supported MARPE group compared to the four-miniscrew-supported group (p<0.05). Conclusion: MARPE is an effective treatment method for correcting transverse maxillary deficiency in young adults. Greater skeletal expansion observed in both anterior and posterior regions in the four-miniscrew-supported group suggests that the number of miniscrews plays an important role in the amount and pattern of maxillary expansion. Both treatment protocols produced similar TMJ responses, and the observed condylar changes were adaptive and within physiological limits.