Yalın inşaat yönetimi'nin KOBİ'lere uygulanabilirliği, engeller ve stratejiler
Lean construction management to SMEs: applicability, barriers and strategies
- Tez No: 1008022
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAPRAK ARICI ÜSTÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Proje yönetimi, Yalın düşünce, Yalın yönetim, İnşaat yönetimi, Small and Medium Sized Firms, Project management, Lean thinking, Lean management, Construction management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, inşaat sektörünün operasyonel omurgasını oluşturan Küçük ve Büyüklükteki İşletmelerde (KOBİ'lerde) yalın inşaat yönetiminin uygulanabilirliğini, karşılaşılan engelleri ve çözüm stratejilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. İnşaat endüstrisinde verimlilik düşüklüğü, israf ve karmaşık süreç yönetimi kronik sorunlar olarak varlığını sürdürürken; kısıtlı mali ve beşerî kaynaklara sahip KOBİ'lerin bu süreçteki konumu kritik önem taşımaktadır. Araştırma kapsamında, sistematik literatür taraması ile teorik çerçeve oluşturulmuş ve Türkiye'de faaliyet gösteren inşaat KOBİ'lerinden profesyonellerin katılımıyla gerçekleştirilen bir anket çalışması üzerinden analizler yapılmıştır. Elde edilen veriler, KOBİ'lerin müşteri memnuniyeti ve operasyonel esneklik konularında güçlü bir potansiyele sahip olduğunu, ancak stok yönetimi, sistematik süreçler ve değer yaratmayan faaliyetlerin bertaraf edilmesi gibi yalın prensiplerin uygulanmasında süreklilik sağlayamadığını ortaya koymaktadır. Çalışmanın bulguları, KOBİ'lerin yalın dönüşüm sürecindeki en büyük engellerinin eğitim eksikliği, organizasyonel direnç, finansal kaynak yetersizliği ve teknolojik entegrasyon zayıflığı olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, KOBİ'lerin yapısal kısıtlarını aşabilmeleri için büyük ölçekli firmalardan aktif bilgi desteği almaları, devlet teşvikleriyle desteklenmeleri ve işletmeye özgü yalın politikalar geliştirmeleri önerilmektedir. Bu dönüşümün, yalnızca işletme verimliliğini değil, sektörün genel rekabet gücünü ve sürdürülebilirliğini de artıracağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the applicability of Lean Construction management in Small and Medium-sized Enterprises (SMEs), identifying obstacles and strategic solutions. While low productivity and waste remain chronic issues in the construction industry, the role of SMEs—often constrained by limited financial and human resources—is critical. A theoretical framework was established through a systematic literature review, followed by an analysis of a survey conducted with Turkish construction SME professionals. Findings reveal that while SMEs exhibit strong potential in customer satisfaction and operational flexibility, they struggle with the continuity of lean principles such as inventory management, systematic processes, and the elimination of non-value-adding activities. The results indicate that the primary barriers to lean transformation in SMEs are a lack of training, organizational resistance, insufficient financial resources, and weak technological integration. Consequently, it is recommended that SMEs receive knowledge support from large-scale firms, benefit from government incentives, and develop enterprise-specific lean policies. This transformation is expected to enhance both enterprise efficiency and the overall competitiveness of the construction sector.