Okul öncesi çocuklarda temel cimnastik eğitiminin çeşitli motorik özellikler üzerine etkisi
The effect of basic gymnastics training on various motor skills in preschool children
  1. Tez No: 1008023
  2. Yazar: ABDULMECİT AKÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY ÖKTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, temel cimnastik, denge, motorik özellikler, hareket eğitimi, Spor, Preschool period, basic gymnastics, balance, motor characteristics, movement education, Sports
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 4–6 yaş okul öncesi dönemde uygulanan temel cimnastik eğitiminin çocukların çeşitli motorik özellikleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, deneysel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini, Bağcılar Çok Amaçlı Spor Salonu'nda Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde ücretsiz olarak verilen temel cimnastik eğitimlerine katılan okul öncesi dönem çocukları oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise, bu eğitim programına düzenli olarak katılan 4–6 yaş grubundaki çocuklar oluşturmuştur. Araştırma kapsamında, çocuklara 8 hafta süreyle, haftada belirlenen gün ve saatlerde planlı ve sistematik temel cimnastik eğitimi uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, dikey sıçrama , yatay sıçrama , flamingo denge , tek ayak denge ve sürat testleri yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, istatistiksel paket programından yararlanılarak tanımlayıcı istatistikler ve uygun karşılaştırma testleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, 8 haftalık temel cimnastik eğitiminin çocukların denge becerileri ve bazı motorik özellikleri üzerinde anlamlı düzeyde olumlu etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, okul öncesi dönemde uygulanan temel cimnastik eğitiminin çocukların motor gelişimini destekleyen etkili bir hareket eğitimi yöntemi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of basic gymnastics training applied during the preschool period (ages 4–6) on children's balance and various motor characteristics. The research was conducted using an experimental design. The population of the study consisted of preschool children participating in free basic gymnastics training programs organized by the Ministry of Youth and Sports at the Bağcılar Multi-Purpose Sports Hall. The sample included children aged 4–6 who regularly attended these training sessions. The study involved 8 weeks of weekly recorded, planned, and systematic basic gymnastics training. Data collection tools included vertical jump, horizontal jump, flamingo balance, single-leg balance, and speed tests. The data obtained will be analyzed using descriptive statistics and appropriate reviews to improve the structured gymnastics program. The findings of the study revealed that the 8-week basic gymnastics training program had a significant positive effect on children's balance abilities and certain motor characteristics. Based on these results, it can be concluded that basic gymnastics training applied during the preschool period is an effective movement education method that supports children's motor development.