Risk analizlerinde elektrik güvenliğinin yeri ve mevzuata uygunluğunun değerlendirilmesi: OSGB temelli bir inceleme
The role of electrical safety in risk analysis and assessment of compliance with regulations: An JHSU-based review
- Tez No: 1008034
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN URTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk analizi, Risk değerlendirmesi, İş güvenliği, İş sağlığı ve güvenliği, Risk analysis, Risk assesment, Work safety, Occupational health and safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma elektrik kaynaklı risklerin oluşma şekillerini ve alınması gereken önlemleri içermektedir. İnşaat alanlarında ve hidroelektrik santralinde risk değerlendirmesi yapılmıştır. İki inşaat alanında elektrik riskleri L matris metoduyla değerlendirilmiş ve alınması gereken önlemler belirtilmiştir. Hidroelektrik santralinde Fine-Kinney metoduyla risk değerlendirmesi yapılmış ve alınması gereken önlemler belirtilmiştir. İki farklı risk değerlendirme metodu karşılaştırılmıştır. Tehlikeli hareketlerin önlenmesi, pozitif güvenlik kültürüne bağlıdır. Bu kapsamda sahada yapılan incelemeler doğrultusunda elektrikten kaynaklanan iş kazalarından korunmak için güvenlik kültürünü arttırıcı tavsiyelerde bulunulmuştur. Risk değerlendirmelerinin mevzuat açısından uygunluğu değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, elektrik risklerine karşı alınması gereken önlemleri, elektrik risklerine karşı güvenlik kültürünün nasıl arttırılabileceği, risk değerlendirme metotlarının karşılaştırılması doğrultusunda kaynak olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study covers the ways in which electrical hazards arise and the necessary precautions to be taken. Risk assessments have been conducted at construction sites and at the hydroelectric power plant. Electrical hazards at two construction sites were assessed using the L matrix method, and the necessary precautions were specified. Risk assessment was performed at the hydroelectric power plant using the Fine-Kinney method, and the necessary precautions were specified. Two different risk assessment methods were compared. Preventing hazardous movements depends on a positive safety culture. In this context, based on the field investigations, recommendations were made to increase the safety culture in order to protect against electrical work accidents. The compliance of risk assessments with legislation has been evaluated. The results obtained show that they can serve as a resource in terms of the measures to be taken against electrical risks, how to enhance the safety culture against electrical risks, and the comparison of risk assessment methods.