Çocuklarda çölyak hastalığında osteonektin düzeyi ile klinik, laboratuvar ve histopatolojik bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between osteonectin levels and clinical, laboratory, and histopathological findings in pediatric celiac disease
- Tez No: 1008035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF AYDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çölyak hastalığı, Mukozal atrofi, Osteonektin, Osteoporoz, Celiac disease, Mucosal atrophy, Osteonectin, Osteoporosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Osteonektin, akut ve kronik inflamasyon ile kemik mineralizasyonunda rol oynayan asidik ekstrasellüler matriks glikoproteinidir. Çölyak hastalığının (ÇH) inflamatuvar doğası ve osteoporozla ilişkisi göz önüne alındığında, çalışmada öncelikli olarak çölyak hastalarında osteonektin düzeylerinin değerlendirilmesi ve ayrıca osteoporoz ve mukozal atrofi derecesi ile arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya tanı anındaki çölyak hastaları ile kontrol grubu olarak remisyondaki çölyak hastaları ve sağlıklı kontroller dahil edildi. Ek intestinal patolojisi olanlar, çölyak hastalığına eşlik eden diğer inflamatuvar veya otoimmün hastalığı bulunanlar ve enfeksiyon bulguları olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışma grupları arasında serum osteonektin düzeyleri karşılaştırıldı. Çalışmaya grup 1'de tanı anındaki 38 çölyak hastası (19 kız, ortalama yaş 8,9±3,3 yıl), grup 2'de remisyondaki 39 çölyak hastası (20 kız, ortalama yaş 10,5±3,4 yıl) ve grup 3'te 40 sağlıklı kontrol (20 kız, ortalama yaş 10,5±3,1 yıl) olmak üzere toplam 117 çocuk dahil edildi. Serum osteonektin düzeyi, grup 1'de grup 2 ve grup 3'e oranla anlamlı olarak daha düşüktü (sırasıyla 11,77±6,39 ng/mL; 15,13±5,74 ng/mL ve 14,91±4,95 ng/mL; p=0,012). Çölyak hastalığı için serum osteonektin düzeyi 11,69 ng/mL cut-off değeri olarak belirlendi (%55 duyarlılık, %75 özgüllük). Grup 1'de osteoporozu olan hastaların serum osteonektin düzeyleri, normal kemik mineral dansitesi (KMD) olan hastalara göre anlamlı derecede daha düşüktü (9,33±5,34 ng/mL'ye karşılık 12,53±6,58 ng/mL; p=0,02). İntestinal semptomlarla başvuru, anemi varlığı ve anti-tTG IgA düzeylerinin normal üst sınırın (ULN) 10 katından yüksek olması gibi artmış inflamasyon ve mukozal atrofi göstergeleri olan hastalarda serum osteonektin düzeyleri daha düşük saptandı; ancak bu farklar istatistiksel olarak anlamlı değildi. Yeni tanı pediatrik çölyak hastalarında serum osteonektin düzeyleri azalmıştır ve bu azalma düşük KMD ile ilişkilidir. Osteonektin, çocukluk çağı çölyak hastalığında kemik tutulumunu yansıtan potansiyel bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Medical Specialty Thesis, Department of Pediatrics, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Eskişehir, 2026. Osteonectin is an acidic extracellular matrix glycoprotein that plays a role in acute and chronic inflammation, and bone mineralization. Considering the inflammatory nature of celiac disease (CD) and its link to osteoporosis, our study's initial focus was on evaluating osteonectin levels in CD patients and exploring its association with osteoporosis and degree of mucosal atrophy. The study included celiac patients at diagnosis and controls (celiac patients in remission and healthy controls). Subjects with additional intestinal pathology, other known inflammatory and autoimmune disease accompanying CD, and patients with signs of infection were excluded. Serum osteonectin levels were compared between the study groups. A total of 38 celiac patients at diagnosis (19 girls, mean age 8.9±3.3 years) in group 1 and 39 celiac patients in remission (20 girls, mean age 10.5±3.4 years) in group 2 and 40 healthy controls (20 girls, mean age 10.5±3.1 years) in group 3 were included. The osteonectin level was significantly lower in group 1 compared to group 2 and group 3 [11.77±6.39 ng/ml vs 15.13±5.74 and 14.91±4.95 ng/ml p = 0.012]. A serum osteonectin level of 11.69 ng/ml was found to be a cut-off value for the CD with 55% sensitivity, 75% specificity. The osteonectin levels of patients with osteoporosis was significantly lower than those with normal BMD values (9.33 ± 5.34 vs 12.53 ± 6.58 ng/mL, p=0.02) in group 1. Findings suggestive of heightened inflammation and mucosal atrophy, including presentation with intestinal symptoms, anemia, and anti-tTG IgA levels surpassing 10 times the upper limit of normal (ULN), exhibited decreased serum osteonectin values. Nevertheless, these differences did not achieve statistical significance. Serum osteonectin levels are decreased in children with newly diagnosed CD and are associated with reduced BMD. Osteonectin may serve as a potential biomarker reflecting bone involvement in pediatric CD.