Yerli turistlerin restoran deneyiminin memnuniyet ve tekrar ziyaret niyeti üzerindeki etkisi: Konya ili örneği
The effect of local tourists' restaurant experience on satisfaction and revisit intention: The example of Konya province
- Tez No: 1008037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ PEKERŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Tourism, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Deneyim, Restoranlar, Turizm, Experience, Restaurants, Tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Araştırmada Konya ilindeki yöresel restoranları ziyaret eden yerli turistlerin restoran deneyimlerinin müşteri memnuniyeti ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Nicel araştırma yaklaşımının benimsendiği araştırmada veriler kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 389 yerli turistten anket tekniği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada restoran deneyimi, müşteri memnuniyeti ve tekrar ziyaret niyeti olmak üzere üç farklı ölçek kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel istatistikler, t-testi, varyans analizi, korelasyon ve hiyerarşik regresyon analizleri yardımıyla değerlendirilmiştir. Gerçekleştirilen analizlerin bulgularına göre yerli turistlerin restoran deneyimi boyutları (Çevre ve Benimseme, Açıklık ve Dikkat, Yemek Kalitesi ve Fiyat Algısı, Yerel İmaj) ile müşteri memnuniyeti ve tekrar ziyaret etme niyeti arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Müşteri memnuniyetini en yüksek düzeyde etkileyen faktör“Yerel İmaj”olurken tekrar ziyaret niyetini en güçlü yordayan değişkenlerin müşteri memnuniyeti ve personelin“Açıklık ve Dikkat”düzeyi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların cinsiyet, yaş ve gelir grubu gibi demografik özellikleri ekseninde deneyim algılarında anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Araştırma bulguları Konya'nın gastronomi turizmi potansiyelinin değerlendirilmesinde yöresel restoranların yerel kimliğin yansıtılmasına, atmosfer tasarımına ve hizmet kalitesine odaklanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of the current research is to investigate the effects of the restaurant experiences of domestic tourists visiting local restaurants in Konya province on customer satisfaction and revisit intention. In the study adopting a quantitative research approach data were collected from 389 domestic tourists selected by convenience sampling method via a questionnaire technique. The study used three different scales: restaurant experience, customer satisfaction, and repeat visit intention. The obtained data were evaluated using descriptive statistics, t-test, analysis of variance, correlation, and hierarchical regression analyses. According to the findings of the conducted analyses positive and significant relationships were determined between the restaurant experience dimensions of domestic tourists (Environment and Adoption, Openness and Attention, Food Quality and Price Perception, Local Image) and customer satisfaction and revisit intention. While the factor affecting customer satisfaction at the highest level was“Local Image”the variables most strongly predicting revisit intention were determined to be customer satisfaction and the“Openness and Attention”level of the staff. Furthermore significant differences were observed in experience perceptions along the axis of demographic characteristics of the participants such as gender, age, and income group. The research findings reveal that local restaurants should focus on reflecting local identity, atmosphere design, and service quality in evaluating the gastronomy tourism potential of Konya.