Pediatri hemşirelerinin çocuklara yönelik dikkat dağıtma becerileri ve etkileyen faktörler
Pediatric nurses' distraction skills for children and the factors influencing
- Tez No: 1008036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YILMAZ KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Hemşireliği, Çocuk, Dikkat, Beceri, Bilişsel beceriler, Dikkat çekme, Pediatric nursing, Child, Attention, Skill, Cognitive abilities, Getting attention
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, pediatri hemşirelerinin çocuklara yönelik dikkat dağıtma becerilerini belirlemek ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı ve kesitsel tasarımda planlanan çalışma, Mayıs 2025–Ekim 2025 tarihleri arasında Türkiye genelinde kamu, özel ve üniversite hastanelerinde görev yapan pediatri hemşireleri ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, dahil edilme kriterlerini karşılayan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan toplam 206 pediatri hemşiresi oluşturmuştur. Veriler, çevrim içi anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Hemşire Tanıtıcı Bilgi Formu ve Pediatri Hemşirelerinde Dikkat Dağıtma Becerisi Ölçeği (PHDDBÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Shapiro–Wilk normallik testi, Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis testi, Dwass–Steel–Critchlow–Fligner çoklu karşılaştırma testi, Spearman korelasyon analizi ve Correspondence Analizi kullanılmıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğunun 26–40 yaş aralığında, kadın ve ön lisans/lisans mezunu olduğu belirlenmiştir. Pediatri hemşirelerinin Dikkat Dağıtma Becerisi Ölçeği toplam puan ortalaması 67,6±12,4 olarak bulunmuştur. Alt boyutlar incelendiğinde, en yüksek ortalamanın Dikkat Dağıtıcı Beceriler alt boyutunda olduğu belirlenmiştir (17,1±2,53). Pediatri alanında çalışma yılı ile ölçek toplam puanı ve bazı alt boyutlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır (p<0,05). Buna karşın, meslekteki toplam çalışma yılı ile ölçek puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ayrıca kadın, evli ve çocuk sahibi hemşirelerin dikkat dağıtma beceri puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, pediatri hemşirelerinin çocuklara yönelik dikkat dağıtma becerilerinin genel olarak orta–yüksek düzeyde olduğu belirlenmiş olup, bu bulgu doğrultusunda pediatri servislerinde görev yapan hemşirelere yönelik çocukla etkili iletişim ve dikkat dağıtma tekniklerini kapsayan hizmet içi eğitim programlarının planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine pediatric nurses' distraction skills for children and to examine the factors affecting these skills. The study, designed as descriptive and cross-sectional, was conducted between May 2025 and October 2025 with pediatric nurses working in public, private and university hospitals throughout Turkey. The sample consisted of 206 pediatric nurses who met the inclusion criteria and voluntarily participated in the study. Data were collected using an online survey. The data collection tools used in the study were the Nurse Demographic Information Form and the Distracting Ingenuity Promotion Scale (DIPS). In addition to descriptive statistics, the Shapiro–Wilk normality test, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis test, Dwass–Steel–Critchlow–Fligner multiple comparison test, Spearman correlation analysis, and Correspondence Analysis were used in the analysis of the data. The majority of participants were between 26 and 40 years of age, female, and graduates of associate or bachelor's degree programs. The mean total score of the Distraction Skills Scale was 67.6±12.4. Among the subscales, the highest mean score was observed in the Distraction Skills subdimension (17.1±2.53). Statistical analyses revealed a significant and positive correlation between years of experience in pediatric nursing and the total scale score as well as the Distraction Skills and Communication subscale scores (p<0.05). However, no statistically significant relationship was found between total years of professional experience and the overall or subscale scores (p>0.05). In terms of demographic variables, female nurses had significantly higher distraction skill scores compared to male nurses (p<0.05). Similarly, nurses who were married and had children demonstrated significantly higher total scale scores than those who were single and without children (p<0.05). In conclusion, pediatric nurses' distraction skills toward children were found to be at a moderate-to-high level. These skills were significantly influenced by pediatric experience and certain sociodemographic characteristics. Based on these findings, it is recommended that in-service training programs focusing on effective communication with children and distraction techniques be planned for nurses working in pediatric units.