Anne sütü melatonin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of melatonin levels in breast milk
- Tez No: 1008056
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM DİNLEYİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Melatonin, Sirkadiyen ritim, Milk-human, Melatonin, Circadian rhythm
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Anne sütündeki melatonin, yenidoğan bebeklere, sirkadiyen“gece”bilgisini taşıyan kronobiyotik bir sinyal olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, term ve sağlıklı yenidoğanların annelerinde doğum şekline göre anne sütü melatonin düzeylerinin gün içinde değişiminin üç laktasyon evresinde değerlendirilmesi ve melatonin düzeyleri ile bebek uyku parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 22.01.2025-22.12.2025 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda prospektif ve gözlemsel olarak yürütüldü. Toplam 35 anne-bebek çifti dahil edildi. Anne sütü örnekleri kolostrum, geçiş sütü ve matür süt dönemlerinde, aynı gün 10:00 ve 22:00'de toplandı. Melatonin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Vajinal doğum grubunda kolostrum, geçiş sütü ve matür süt evrelerinin tümünde 22:00 örneklerinde melatonin düzeyleri 10:00 örneklerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (tüm süt örneklerinde p<0.05). Sezaryen doğum grubunda ise hiçbir süt evresinde 10:00–22:00 karşılaştırmasında anlamlı fark saptanmadı (kolostrum p = 0.520; geçiş sütü p = 0.280; matür süt p = 0.267). Gruplar arası karşılaştırmada yalnızca geçiş sütü döneminde 10:00 melatonin düzeyi sezaryen grubunda daha yüksek bulundu (p = 0.039). Tüm örneklemde geçiş sütü döneminde 22:00 melatonin düzeyi ile bebeklerde gece uyanma sayısı arasında orta düzeyde negatif korelasyon saptandı. Vajinal doğum grubunda melatonin ile gece uyanma sayısı arasındaki negatif ilişki kolostrum ve geçiş sütü dönemlerinde daha belirgin izlendi. Bulgular, vajinal doğum yapan annelerde anne sütü melatonininin gün içi ritminin laktasyon evreleri boyunca daha tutarlı biçimde izlenebildiğini; sezaryen doğum grubunda ise ritmin istatistiksel olarak gösterilemediğini düşündürmektedir. Anne sütü melatonin düzeyleri ile bebek uyku parametreleri arasındaki ilişkiler, özellikle erken laktasyon döneminde melatoninin uyku sürekliliğine katkıda bulunabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Melatonin in human milk is considered a chronobiotic signal that carries circadian“night”information to the newborn. This study aimed to evaluate the daily variation in breast milk melatonin levels in mothers of term and healthy newborns by the mode of delivery in three lactation phases and to examine the relationship between melatonin levels and infant sleep parameters. The study was conducted as a prospective observational study at the Department of Pediatrics, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine between 22.01.2025-22.12.2025. A total of 35 mother-infant pairs were included. Breast milk samples were collected at 10:00 and 22:00 on the same day during the colostrum, transitional milk, and mature milk phases. Melatonin levels were measured using the ELISA method. In the vaginal delivery group, melatonin levels were statistically significantly higher in the 22:00 samples compared to the 10:00 samples in all stages of colostrum, transitional milk, and mature milk (all milk samples p<0.05). In the cesarean delivery group, no significant difference was found in the 10:00–22:00 comparison in any milk stage (colostrum p = 0.520; transitional milk p = 0.280; mature milk p = 0.267). In the intergroup comparison, only in the transitional milk stage was the 10:00 melatonin level found to be higher in the cesarean group (p = 0.039). A moderate negative correlation was found between melatonin levels at 10 PM during the transitional milk period and the number of nocturnal awakenings in infants across the entire sample. The negative relationship between melatonin and nocturnal awakenings was more pronounced in the vaginal delivery group during the colostrum and transitional milk periods. These findings suggest that the diurnal rhythm of human milk melatonin is more consistently observed throughout the lactation phases in mothers who have had vaginal deliveries; however, this rhythm could not be statistically demonstrated in the cesarean delivery group. The relationships between human milk melatonin levels and infant sleep parameters indicate that melatonin may contribute to sleep continuity, particularly during early lactation.