Tekrarlayan sezaryen doğumların kolostrum melatonin düzeylerine etkisi
The effect of repeated cesarean secti̇ons on colostrum melatoni̇n levels
- Tez No: 1014147
- Danışmanlar: DR. ÇAĞLAYAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kolostrum, melatonin, sezaryen, mevsimsel değişim, Doğum, Kadın hastalıkları, Obstetrik, Colostrum, melatonin, cesarean section, seasonal variation Contact Address: Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Yozgat Bozok University / Yozgat, 66100, Delivery, Obstetrics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Sezaryen doğum oranlarının dünya genelinde artış göstermesi, tekrarlayan sezaryenlerin maternal ve neonatal sonuçlar üzerindeki etkilerinin daha ayrıntılı olarak araştırılmasını gerekli kılmıştır. Melatonin, sirkadiyen ritmin düzenlenmesinde rol oynayan ve yenidoğan fizyolojisi açısından önemli bir hormon olup, kolostrumda biyoaktif bir bileşen olarak bulunmaktadır. Yenidoğan döneminde endojen melatonin üretiminin sınırlı olması nedeniyle, anne sütü ile alınan melatonin önemli bir dış kaynak oluşturmaktadır. Bu çalışmada, elektif sezaryen ile doğum yapan annelerde kolostrum melatonin düzeyleri ile geçirilmiş sezaryen sayısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal-metod: Bu çalışma, tek merkezli, prospektif ve kesitsel bir araştırma olarak planlanmış olup elektif sezaryen ile doğum yapan toplam 80 anne dahil edilmiştir. Katılımcılar geçirilmiş sezaryen sayısına göre dört gruba ayrılmıştır (n=20). Çalışmaya 18–45 yaş aralığında, term gebelik (≥37 hafta) ile doğum yapan ve tekil gebeliğe sahip anneler dahil edilmiştir. Melatonin düzeylerini etkileyebilecek olası karıştırıcı faktörleri azaltmak amacıyla kronik hastalık varlığı, preterm doğum, çoğul gebelik, sigara ve alkol kullanımı gibi durumlar dışlama kriteri olarak belirlenmiştir. Kolostrum örnekleri doğumdan sonraki 24–48 saat içerisinde, gece saatlerinde (00:00–01:00) standart koşullarda toplanmış ve melatonin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. İstatistiksel analizlerde non-parametrik testler, korelasyon analizleri ve robust regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Sezaryen sayısına göre kolostrum melatonin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,484). Gebelik yaşı ile kolostrum melatonin düzeyleri arasında çok güçlü pozitif korelasyon (r=0,916; p<0,001) ve doğum ağırlığı ile benzer şekilde güçlü pozitif korelasyon (r=0,897; p<0,001) bulunmuştur. Mevsimsel değerlendirmede kolostrum melatonin düzeylerinin kış aylarında en yüksek (ortanca: 527,55 ng/mL), yaz aylarında ise en düşük (ortanca: 25,27 ng/mL) olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Regresyon analizinde gebelik yaşı, doğum ağırlığı ve mevsim değişkenlerinin melatonin düzeyleri üzerinde bağımsız ve anlamlı etkileri olduğu saptanmıştır (p<0,05). Sonuçlar: Tekrarlayan sezaryenlerin kolostrum melatonin düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Buna karşın gestasyonel yaş, doğum ağırlığı ve mevsimsel faktörlerin melatonin düzeyleri üzerinde daha belirleyici olduğu görülmüştür. Özellikle mevsimsel farklılıkların belirgin olması, kolostrum melatonin düzeylerinin çevresel faktörlerle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Bu bulgular, yenidoğan döneminde melatonin maruziyetinin maternal ve çevresel etkenlerden etkilenebileceğini göstermesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The increasing rate of cesarean delivery worldwide has raised concerns regarding the effects of repeated cesarean sections on maternal and neonatal outcomes. Melatonin is a key hormone involved in circadian rhythm regulation and plays an important role in neonatal physiology. Since endogenous melatonin production in newborns is immature, breast milk serves as an important external source. This study aimed to evaluate the relationship between colostrum melatonin levels and the number of previous cesarean sections in women undergoing elective cesarean delivery. Materials and Methods: This single-center, prospective, cross-sectional study included 80 women who underwent elective cesarean delivery. Participants were divided into four groups based on the number of previous cesarean sections (n=20 each). Women aged 18–45 years with term singleton pregnancies were included. To minimize confounding factors, conditions such as chronic diseases, preterm birth, multiple pregnancy, smoking, and alcohol use were excluded. Colostrum samples were collected within 24–48 hours postpartum at night (00:00–01:00) under standardized conditions. Melatonin levels were measured using ELISA. Non-parametric tests, correlation analyses, and robust regression analysis were performed. Results: No statistically significant difference was found in colostrum melatonin levels among cesarean number groups (p=0.484). A very strong positive correlation was observed between gestational age (r=0.916; p<0.001) and melatonin levels, as well as between birth weight (r=0.897; p<0.001). Seasonal analysis demonstrated that melatonin levels were highest in winter (median: 527.55 ng/mL) and lowest in summer (median: 25.27 ng/mL), with a statistically significant difference (p<0.001). Regression analysis revealed that gestational age, birth weight, and season were independent predictors of melatonin levels. Conclusion: Repeated cesarean sections do not significantly affect colostrum melatonin levels. However, gestational age, birth weight, and seasonal factors appear to be more influential. The marked seasonal variation suggests that colostrum melatonin levels may be associated with environmental factors. These findings highlight the potential impact of maternal and environmental factors on neonatal melatonin exposure.