Obez çocuklarda von willebrand faktör düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of von willebrand factor levels in obese children
- Tez No: 1008117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA TANER BARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Obesity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pediatrik obezitenin endotelyal aktivasyon ve hemostatik sistem üzerindeki etkileri von Willebrand faktör (vWF) düzeyleri temelinde incelenmesi ve obezitenin metabolik, inflamatuar ve hematolojik parametrelerle ilişkisi birlikte değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntemler: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji polikliniklerine, Nisan 2025 ile Temmuz 2025 tarihleri arasında başvuran obez hastalar ve sağlıklı, kronik hastalığı olmayan, geçirilmiş enfeksiyonu olmayan kontrol bireyleri çalışmaya dahil edildi. Hastaların aynı boy ölçer ile (Harpender boy ölçer) ile boy, kiloları alındı. Türk çocuklarında vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve vücut kitle indeksi referans değerleri ile boy standart sapma skoru (HSDS), kilo standart sapma skoru (WSDS), vücut kitle indeksi standart sapma skoru (VKİ-SDS) hesaplandı. vWF düzeyi ve açlık glukozu, açlık insülin düzeyi, Aspartat Aminotransferaz (AST), Alanin Aminotransferaz (ALT), ferritin, demir düzeyi, Total Demir Bağlama Kapasitesi (TDBK), Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), TG(Trigliserit) ,25-OH D vitamin düzeyi, Vitamin B12 düzeyi, Folik asit, Tiroit fonksiyon testleri, C Reaktif Protein (CRP) Tam kan sayımı değerleri incelendi. Bulgular: Obez grupta VA SDS(WSDS) ve Vücut kitle indeksi SDS (VKİ-SDS) değerleri yüksek bulundu. Obez grubun İnsülin (17,27±11,79 μU/mL vs 9,65±5,05 μU/mL ;p<0,001 ), Homa-IR (3,83±3,02 vs 2,05±1,08 ;p<0,001 ), ALT (32,16±29,83 U/L vs 17,24±10,03 U/L ;p<0,001), AST (29,9±19,87 U/L vs 22,56±8,82 U/L ;p=0.004 ), CRP (3,54±3,05 mg/L vs 2,02±1,94 mg/L ;p=0.001), Beyaz kan hücresi sayısı (WBC) (8840±1800,68 10³/mm³ vs 7748,4±1994,54 10³/mm³ p=0.002), Absolute Lenfosit Sayısı (ALS) (3234,4±1069,59 10³/mm³ vs 2604,6±658,53 10³/mm³ p<0.001), Trombosit Sayısı (PLT) (360240±91816,49 10³/mm³ vs 316700±64243,56 10³/mm³ p=0.011), Eritrosit dağılım genişliği (RDW) (%13,56±1,14 vs % 13,24±1,22 p=0.045), Tiroit Stimulan Hormon (TSH) (2,82±1,14 mIU/L vs 2,01±0,96 mIU/L p=0.01), Triiodothyronine (T3) (4,07±0,53 mIU/L vs 3,78±0,47 mIU/L p=0.005) düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek bulundu. Obez grubun vWF düzeyi kontrol gruba göre anlamlı yüksek bulundu. (126,4±36,52 IU/dL vs 89,61±22,16 IU/dL P<,000). Obez grubun Demir (59,2±25,91 µg/dL vs 76,6±31,83 µg/dL p=0.009), HDL (48,44±10,71 mg/dL vs 54,58±9,39 mg/dL p=0.003), Ortalama Eritrosit Hacmi (MCV) (80,85±4,77 um³ vs 83,99±6,64 um³ p=0.001) düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düşük saptandı. Her iki grubun arasında ferritin, B12, folik asit, 25-OH D vit düzeyleri, TDBK, glukoz, total kolesterol, LDL, TG, Tiroksin (T4) Hemoglobin (HGB), Kırmızı kan hücresi sayısı (RBC), Trombosit dağılım genişliği (PDW), Absolute nötrofil sayısı (ANS), Ortalama Trombosit Hacmi (MPV) açısından anlamlı bir fark görülmedi. VKİ ile HOMA-IR arasında güçlü pozitif korelasyon gözlenirken ((r = 0.486), (p <0.01)), HDL ile anlamlı negatif korelasyon saptandı ((r =-0.321), (p <0.01)). vWF ile de anlamlı pozitif korelasyon elde edildi. ((r=0,269) (p<0,01)) HOMA-IR ile HDL ile negatif korelasyon gözlenirken, ((r =-0.193), (p> 0.05)). vWF ile pozitif korelasyon saptandı. ((r=0,427) (p<0,01)) ALT ve AST ile vWF ile anlamlı pozitif korelasyon izlendi. ((r=0.436), (p <0.01)) ((r=0.336), (p <0.01)). HDL ile vWF ile anlamlı korelasyon izlenmemiştir. ((r=-124), (p>0,05)). ALS ile vWF arasında anlamlı bir korelasyon izlenmemiştir. ((r=0.143), (p (p> 0.05) Sonuç: Obez hastalarda VKİ-SDS ve HOMA-IR artışı görüldükçe vWF ile pozitif yönde artışı izlenmektedir. Bu durum artmış adipozite ile endotelyal hasarlanma arasında bir bağlantı olabileceğini öngörmektedir. Transaminaz düzeyleri ile vWF arasındaki pozitif yöndeki artış, karaciğer etkilenmesi ile endotelyal yanıtlar arasında olası bir birlikteliğe işaret edebilir. Pediatrik obezitede von Willebrand faktör düzeylerindeki değişimler, endotelde erken dönemde ortaya çıkan aktivasyonun bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. VWF'nin metabolik ve biyokimyasal parametrelerle birlikte incelenmesi, obez çocuklarda henüz klinik bulgu vermeyen vasküler değişimlerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effects of pediatric obesity on endothelial activation and the hemostatic system based on von Willebrand factor (vWF) levels, and to evaluate the relationship between obesity and metabolic, inflammatory, and hematological parameters. Materials and Methods:Obese patients who presented to the Pediatric Endocrinology outpatient clinics of the University of Health Sciences Antalya Training and Research Hospital between April 2025 and July 2025 were included in the study. Healthy individuals without chronic disease or recent infection were recruited as the control group. Height and weight measurements were obtained using the same stadiometer (Harpenden stadiometer). Height standard deviation score (HSDS), weight standard deviation score (WSDS), and body mass index standard deviation score (BMI-SDS) were calculated according to reference values for Turkish children for body weight, height, head circumference, and body mass index. The following laboratory parameters were evaluated: vWF levels, fasting glucose, fasting insulin, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), ferritin, serum iron, total iron-binding capacity (TIBC), high-density lipoprotein (HDL), low-density lipoprotein (LDL), triglycerides (TG), 25-hydroxyvitamin D, vitamin B12, folic acid, thyroid function tests, C-reactive protein (CRP), and complete blood count parameters. Results: Weight SDS (WSDS) and BMI-SDS were significantly higher in the obese group. Compared with the control group, the obese group had significantly higher levels of insulin (17.27±11.79 μU/mL vs 9.65±5.05 μU/mL; p<0.001), HOMA-IR (3.83±3.02 vs 2.05±1.08; p<0.001), ALT (32.16±29.83 U/L vs 17.24±10.03 U/L; p<0.001), AST (29.9±19.87 U/L vs 22.56±8.82 U/L; p=0.004), CRP (3.54±3.05 mg/L vs 2.02±1.94 mg/L; p=0.001), white blood cell count (WBC) (8840±1800.68 vs 7748.4±1994.54; p=0.002), absolute lymphocyte count (ALC) (3234.4±1069.59 vs 2604.6±658.53; p<0.001), platelet count (PLT) (360240±91816.49 vs 316700±64243.56; p=0.011), red cell distribution width (RDW) (%13.56±1.14 vs %13.24±1.22; p=0.045), thyroid-stimulating hormone (TSH) (2.82±1.14 mIU/L vs 2.01±0.96 mIU/L; p=0.01), and triiodothyronine (T3) (4.07±0.53 vs 3.78±0.47; p=0.005). vWF levels were significantly higher in the obese group compared with the control group (126.4±36.52 IU/dL vs 89.61±22.16 IU/dL; p<0.001). In contrast, serum iron (59.2±25.91 µg/dL vs 76.6±31.83 µg/dL; p=0.009), HDL (48.44±10,71 mg/dL vs 54.58±9.39 mg/dL; p=0.003), and mean corpuscular volume (MCV) (80.85±4.77 vs 83.99±6.64; p=0.001) were significantly lower in the obese group. No significant differences were observed between the groups in ferritin, vitamin B12, folic acid, 25-OH vitamin D, TIBC, glucose, total cholesterol, LDL, triglycerides, T4, hemoglobin (HGB), red blood cell count (RBC), platelet distribution width (PDW), absolute neutrophil count (ANC), or mean platelet volume (MPV). A strong positive correlation was observed between BMI and HOMA-IR (r=0.486; p<0.01), while a significant negative correlation was found between BMI and HDL (r=−0.321; p<0.01). vWF showed a significant positive correlation with BMI (r=0.269; p<0.01). HOMA-IR showed a negative correlation with HDL (r=−0.193; p>0.05) and a positive correlation with vWF (r=0.427; p<0.01). Additionally, significant positive correlations were observed between vWF and ALT (r=0.436; p<0.01) as well as AST (r=0.336; p<0.01). No significant correlation was found between vWF and HDL or between vWF and ALC. Conclusion: An increase in BMI-SDS and HOMA-IR in obese patients was associated with a positive increase in vWF levels. These findings suggest a possible link between increased adiposity and endothelial injury. The positive association between transaminase levels and vWF may indicate a relationship between hepatic involvement and endothelial responses. Changes in von Willebrand factor levels in pediatric obesity may reflect early endothelial activation. Evaluation of vWF together with metabolic and biochemical parameters may contribute to a better understanding of subclinical vascular alterations in obese children.