Ortaokul matematik derslerinde not tutturmaya ilişkin öğretmen ve öğretmen adayı görüşleri
Teachers' and prospecti̇ve teachers' vi̇ews on note taki̇ng i̇n mi̇ddle school mathemati̇cs classes
- Tez No: 1008116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE EV ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Gerçekçi matematik eğitimi, Stajyer öğretmenler, Öğrenme stratejileri, Candidate teachers, Realistic mathematic education, Apprentice teachers, Learnin strategies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada ortaokul matematik öğretmeni adaylarının ve matematik öğretmenlerinin not tutma ile ilgili görüşlerinin belirlenmesi ve matematik öğretmenlerinin derslerinde tercih ettikleri not tutturma davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada, ilköğretim matematik öğretmen adayları ile matematik öğretmenlerinin not tutma süreçlerine ilişkin görüşlerini derinlemesine incelemek amacıyla nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu iki gruptan oluşmaktadır: İlk grubu, kolay örnekleme ile seçilen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında dört okulda gözlem yapan 34 öğretmen adayı; ikinci grubu ise Gaziantep ilinde farklı okul türlerinde görev yapan ve amaçlı örnekleme ile seçilen 12 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler birinci grupta açık uçlu yazılı görüşme formu aracılığıyla, ikinci grupta ise yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiş; kodlar, alt temalar ve temalar tümevarımsal bir süreçle oluşturulmuştur. Araştırmanın geçerlik ve güvenirliğini sağlamak için uzman görüşü, pilot uygulama, veri çeşitliliği, danışman teyidi ve doğrudan alıntılardan yararlanılmıştır. Bulgular: Öğretmen adaylarının bulguları incelendiğinde, uygulama öğretmenlerinin derslerde çoğunlukla düz anlatım, soru-cevap ve örnek çözümü yöntemlerini kullandıkları; not olarak tanım, kural, önemli bilgiler ve örnek çözümler yazdırdıkları görülmüştür. Öğretmen adayları, ders sırasında not tutmanın özellikle odaklanma, tekrar etme ve kalıcılık sağlama açısından önemli olduğunu düşünmektedir. Öğretmen adaylarının büyük bölümü, not tutmayan öğrenciyle karşılaşıldığında uyarma veya takip etme davranışını tercih edeceğini belirtmiştir; bazıları ise gerekirse yaptırım uygulayacağını ifade etmiştir. Adaylar, gelecekte mesleklerinde, matematik öğretimlerinde not tutturma biçimlerinin sınıf düzeyine, öğrenci seviyesine, öğrenme hızına ve gelişim özelliklerine göre değişeceğini; alt sınıflarda daha çok yazı, üst sınıflarda daha çok soru çözümü kullanacaklarını belirtmiştir. Teknolojik araçların yaygınlaşmasıyla not tutmanın değerinin zamanla azalacağını düşünenler çoğunlukta olsa da bir grup aday not tutmanın asla değer kaybetmeyeceğini, sadece ortam ve araçların değişeceğini ifade etmiştir. Matematik öğretmenlerinin ders işleyişlerinde çoğunlukla araştırma–inceleme, buluş ve sunuş yoluyla öğretim yaklaşımlarını bir arada kullandıkları; tüm öğretmenlerin konu anlatımını soru çözümüyle desteklediği görülmüştür. Öğretmenler, ders sırasında not tutmayı ağırlıklı olarak kalıcılığı artırma, odaklanmayı sağlama, tekrar fırsatı sunma ve doküman oluşturma gerekçeleriyle önemli bulmaktadır. Not tutturulan içeriklerin genellikle tanım-kural, örnek çözüm ve işlem adımları olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte bazı öğretmenlerin sınıf düzeyi ve öğrencilerin hazır bulunuşluğuna göre daha ayrıntılı veya daha kısa notlar yazdırdığı; beşinci sınıflarda not tutulan içeriklerin arttığı, sekizinci sınıflarda ise azaldığı ve soru çözümüne daha fazla ağırlık verildiği saptanmıştır. Öğretmenlerin not tutmayan öğrencilere yönelik davranışları uyarma, nedenini anlamaya çalışma, görmezden gelme veya ceza verme şeklinde çeşitlenmektedir; bazı öğretmenler sınıf kalabalıklığı nedeniyle müdahale edemediklerini ifade etmiştir. Genel olarak bulgular hem öğretmenlerin hem de öğretmen adaylarının not tutma davranışını öğrenmeyi destekleyen önemli bir süreç olarak gördüklerini; ancak uygulamaların sınıf düzeyi, öğrenci özellikleri ve dersin niteliğine göre değişkenlik gösterdiğini ortaya koymaktadır. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda, matematik öğretmenleri ile öğretmen adaylarının not tutma uygulamalarını öğrenmeyi destekleyen önemli bir süreç olarak gördükleri belirlenmiştir. Öğretmenler, not tutturmayı kalıcılığı artırma, odaklanmayı sağlama ve konunun tekrarını mümkün kılma açısından gerekli görürken; öğretmen adayları da not tutmanın özellikle dikkat toplama ve öğrenmeyi yapılandırma açısından değerli olduğunu vurgulamıştır. Her iki grubun uygulamalarının sınıf düzeyi, öğrenci özellikleri ve dersin yapısına göre değiştiği; not içeriklerinin ise genellikle tanım-kural, örnek çözümü ve işlem basamaklarından oluştuğu görülmüştür. Teknolojik araçların kullanımının artmasına rağmen, not tutmanın matematik öğretiminde öğrenme sürecindeki işlevini koruduğu ve öğretim sürecinin önemli bir parçası olmaya devam ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulgularına dayalı olarak, matematik derslerinde not tutma sürecinin daha etkili hale getirilebilmesi için öğretmenlerin farklı sınıf düzeylerine uygun, yapılandırılmış ve yönlendirici not tutma tekniklerini kullanmaları önerilmektedir. Öğrencilerin dikkatini artırmak ve öğrenmeyi desteklemek amacıyla örnek çözümü, kavram haritası, kısa özet ve işlem basamaklarını içeren çeşitli not türlerine yer verilmesi yararlı olabilir. Öğretmen adaylarının, uygulama süreçlerinde not tutma stratejilerine ilişkin daha fazla gözlem yapmaları ve bu yöntemleri ders planlarına bilinçli şekilde entegre etmeleri önerilmektedir. Ayrıca, teknolojik araçların kullanımının arttığı günümüz öğretim ortamlarında dijital not tutma uygulamalarının öğretim sürecine dahil edilmesi ve bu konudaki etkilerin incelenmesi gelecekte yapılacak araştırmalara ışık tutabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the views of middle school mathematics teacher candidates and mathematics teachers regarding note-taking and to examine the note-taking behaviors preferred by mathematics teachers in their lessons. Method: In this study, a qualitative research method was adopted and a case study design was used to deeply examine the views of elementary school mathematics teacher candidates and mathematics teachers regarding note-taking processes. The study group consisted of two groups: The first group consisted of 34 teacher candidates who observed four schools as part of the teaching practice course at Eskişehir Osmangazi University, selected by convenience sampling; the second group consisted of 12 mathematics teachers working in different types of schools in Gaziantep province, selected by purposive sampling. Data were collected from the first group using an openended written interview form and from the second group using semistructured interviews. The collected data were analyzed using content analysis techniques; codes, sub-themes, and themes were developed through an inductive process. Expert opinion, pilot testing, data diversity, consultant confirmation, and direct quotations were used to ensure the validity and reliability of the research. Findings: When examining the findings of teacher candidates, it was observed that practicing teachers mostly used straightforward narration, question-and-answer, and example solution methods in their lessons; they wrote down definitions, rules, important information, and example solutions as notes. Teacher candidates believe that taking notes during class is particularly important in terms of focus, repetition, and retention. The majority of teacher candidates stated that they would prefer to warn or follow up with students who do not take notes; some indicated that they would apply sanctions if necessary. The candidates stated that in their future careers, the methods of note-taking in mathematics teaching would vary according to the class level, student level, learning speed, and developmental characteristics; they would use more writing in lower grades and more problem-solving in higher grades. Although most people believe that the value of note-taking will diminish over time with the proliferation of technological tools, a group of candidates stated that note-taking will never lose its value, only the environment and tools will change. It was observed that mathematics teachers mostly used a combination of research investigation, discovery, and presentation teaching approaches in their lessons; all teachers supported their subject explanations with problem solving. Teachers considered note-taking during lessons to be important, mainly for the reasons of increasing retention, ensuring focus, providing opportunities for repetition, and creating documentation. It was determined that the content of the notes taken was generally definitions-rules, example solutions, and procedural steps. However, it was found that some teachers had students take more detailed or shorter notes depending on the class level and students' readiness; that the content of the notes taken increased in fifth grade and decreased in eighth grade, with more emphasis placed on solving problems. Teachers' behaviors towards students who do not take notes vary from warning, trying to understand the reason, ignoring, or punishing; some teachers stated that they could not intervene due to class size. In general, the findings reveal that both teachers and teacher candidates view note-taking as an important process that supports learning; however, practices vary depending on the class level, student characteristics, and the nature of the course. Conclusions and Recommendations: The research findings indicate that mathematics teachers and teacher candidates view note-taking practices as an important process that supports learning. Teachers viewed note-taking as necessary for increasing retention, maintaining focus, and enabling repetition of the subject matter, while teacher candidates emphasized that note-taking was valuable, particularly for gathering attention and structuring learning. It was observed that the practices of both groups varied according to the class level, student characteristics, and the structure of the lesson; while the content of the notes generally consisted of definitions-rules, example solutions, and procedural steps. Despite the increased use of technological tools, it was concluded that note-taking retains its function in the learning process in mathematics education and continues to be an important part of the teaching process. Based on research findings, it is recommended that teachers use structured and guided note-taking techniques appropriate for different grade levels to make the note-taking process in mathematics classes more effective. Including various types of notes, such as sample solutions, concept maps, short summaries, and step-by-step procedures, may be beneficial to increase students'; attention and support learning. Prospective teachers are advised to observe note-taking strategies more closely during their teaching practice and consciously integrate these methods into their lesson plans. Furthermore, in today's teaching environments where the use of technological tools is increasing, incorporating digital note-taking applications into the teaching process and examining their effects may shed light on future research.