3. basamak merkezimizdeki prematür bebeklerin uzun süreli nörolojik takip çalışması
Long-term neurological follow-up study of premature infants at our 3rd level center
  1. Tez No: 1008126
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERDEN PARLAKBOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: epilepsi, nörolojik morbidite, prematürite, serebral palsi, cerebral palsy, epilepsy, neurological morbidity, prematurity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Çocuk Nöroloji Polikliniğine başvuran (farklı merkezlerden) prematürlerin o an ki; nörogelişimsel durumunu değerlendirmek ve bu durumla ilgili prenatal, perinatal ve postnatal risk faktörlerini belirlemek ve nörogelişimsel sorunlarını onlarda erken tanı alıp tedavilerine erken başlanması sonucunda, daha iyi bir hayat sürmelerini sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2024 – 1 Ocak 2025 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Çocuk Nöroloji Polikliniğine başvuran, 6 ay–17 yaş 11 aylık prematür çocukların verileri retrospektif olarak incelendi. Elektronik hasta dosyalarından; demografik özellikler, gestasyonel yaş, doğum ağırlığı, prenatal, perinatal ve postnatal risk faktörleri (şiddetli bronkopulmoner displazi, nekrotizan enterokolit, entübasyon öyküsü vb.), maternal özellikler, antenatal steroid ve surfaktan kullanımı, beslenme durumu ve anne sütü alımı, işitme ve görme sorunları, gelişim testi sonuçları, serebral palsi, epilepsi, elektroensefalografi (EEG) ve görüntüleme bulguları, intrakraniyal kanamalar ile motor ve dil gelişimleri değerlendirildi. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics for Windows, Version 30.0 kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 220 çocuk katıldı. Çalışmaya dahil edilen prematür çocuklarda motor, bilişsel, dil ve sosyal gelişim alanlarında farklı derecelerde nörogelişimsel etkilenme saptanmıştır. Desteksiz oturmada gerilik gestasyonel yaşa göre orta ve çok erken preterm grupta daha belirginken (p = 0,042), yürümede gerilikte aynı gruplarda daha fazla görüldü (p = 0,022). Anne eğitim durumu gestasyonel yaş ile pozitif yönde uyum göstermiştir (p = 0,047). Antenatal steroid kullanımı orta preterm grupta ve surfaktan kullanımı aşırı erken preterm grupta yüksek orandaydı (p=0,002, p=<0,001). Aşırı preterm grupta göz bulguları, özellikle prematür retinopatisi (ROP) anlamlıydı(p=0,004). Perinatal risk faktörleri özellikle gestasyonel haftası daha düşük olan bebeklerde belirgindi (p= 0,003). Entübasyon öyküsü gruplar arasında aşırı preterm grupta anlamlı görüldü (p=<0,001). Intrakranial kanama beklendiği gibi aşırı preterm grupta en yüksek bulundu (p=<0,001). Serebral palsi anlamlı olarak ve literatürden farklı olarak çok erken preterm grupta belirgindi (p=<0,001). Sonuç: Daha düşük gestasyonel yaş ve doğum ağırlığına sahip, prenatal ve postnatal risk faktörleri bulunan prematür çocuklarda nörogelişimsel gerilik oranları daha yüksektir. Bu çocukların erken tanı ve erken tedavi ile yakından izlenmesi, uzun dönem nörogelişimsel sonuçların iyileştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To assess the current neurodevelopmental status of premature infants (from different centers) presenting to the Pediatric Neurology Outpatient Clinic and to identify prenatal, perinatal, and postnatal risk factors associated with this status. The aim is to ensure a better quality of life for these children by enabling early diagnosis and treatment of neurodevelopmental problems. Materials and Methods: Data from premature children aged 6 months to 17 years and 11 months who were referred to the Erciyes University Pediatric Neurology Outpatient Clinic between January 1, 2024, and January 1, 2025, were retrospectively reviewed. The following data were collected from electronic patient records: demographic characteristics, gestational age, birth weight, prenatal, perinatal, and postnatal risk factors (severe bronchopulmonary dysplasia, necrotizing enterocolitis, history of intubation, etc.), maternal characteristics, antenatal steroid and surfactant use, feeding status and breast milk intake, hearing and vision problems, developmental test results, cerebral palsy, epilepsy, electroencephalography (EEG) and imaging findings, intracranial hemorrhages, and motor and language development were evaluated. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics for Windows, Version 30.0. Findings: A total of 220 children participated in the study. Premature children included in the study were found to have varying degrees of neurodevelopmental impairment in the areas of motor, cognitive, language, and social development. Delays in unsupported sitting were more pronounced in the moderate and very early preterm groups compared to gestational age (p = 0.042), while delays in walking were more common in the same groups (p = 0.022). Maternal education status showed a positive correlation with gestational age (p = 0.047). Antenatal steroid use was high in the moderate preterm group, and surfactant use was high in the extremely preterm group (p=0.002, p=<0.001). Ocular findings, particularly retinopathy of prematurity (ROP), were significant in the extremely preterm group (p=0.004). Perinatal risk factors were particularly evident in infants with lower gestational age (p=0.003). A history of intubation was significantly higher in the extremely preterm group (p=<0.001). As expected, intracranial hemorrhage was highest in the extremely preterm group (p=<0.001). Cerebral palsy was significantly and, contrary to the literature, more prominent in the very preterm group (p=<0.001). Conclusion: Neurodevelopmental delay rates are higher in premature children with lower gestational age and birth weight and with prenatal and postnatal risk factors. Close monitoring of these children with early diagnosis and early treatment is of great importance for improving long-term neurodevelopmental outcomes.