Sirkadiyen ritimle uyumsuz tersine beslenmenin neden olduğu inflamatuvar ve metabolik yanıtlar üzerine krosinin etkisi
The effect of crocin on inflammatory and metabolic responses induced by reverse feeding misaligned with the circadian rhythm
- Tez No: 1008125
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKEN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Fizyoloji, Nutrition and Dietetics, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Krosin, Sirkadiyen ritim, İnflamasyon, Crosin, Circadian rhythm, Inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
Özet
Beslenme zamanlamasının fizyolojik sirkadiyen ritimle uyumsuz hale gelmesi, kronobozulmaya yol açarak metabolik, hormonal ve immün homeostazı olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle dinlenme fazında beslenme ile karakterize edilen tersine beslenme modelleri, metabolik ve inflamatuvar yanıtlarla ilişkilendirilmektedir. Bu çalışma, 28 gün boyunca dört gruba ayrılan erkek Wistar sıçanlar üzerinde yürütülmüştür: ad libitum beslenen grup (AL), aktif fazda (gece) beslenen grup (GB), tersine beslenen grup (TB) ve tersine beslenme ile birlikte krosin uygulanan grup (TB+K). Deney süresince vücut ağırlığı ve yem tüketimi takip edilmiştir. Sirkadiyen-endokrin yanıtların değerlendirilmesi amacıyla plazma melatonin ve kortikosteron düzeyleri ölçülmüş; metabolik etkiler açlık glukozu ve trigliserit düzeyleri ile değerlendirilmiştir. İnflamatuvar yanıtın belirlenmesi için plazma ve kolon dokusunda TNF-α, IL-1β ve IL-6 düzeyleri ile bağırsak bariyeri ile ilişkili bir belirteç olan plazma LPS düzeyleri analiz edilmiş ve kolon dokusu histolojik olarak incelenmiştir. Bulgular, tersine beslenmenin melatonin salınımında azalma eğilimine neden olduğunu ve krosinin bu azalmayı kısmen iyileştirdiğini göstermiştir. Tersine beslenme açlık glukoz düzeylerinde artışa yol açmış, buna karşın aktif fazda beslenen grupta glisemik kontrolün daha iyi korunduğu gözlenmiştir. Sistemik ve kolon dokusundaki inflamatuvar belirteçlerde belirgin bir artış saptanmamış; kolon sitokinleri ve LPS düzeyleri tersine beslenmeye bağlı ileri düzey bir bağırsak inflamasyonunu desteklememiştir. Ancak histolojik bulgular tersine beslenmenin AL ve GB gruplarına göre belirgin yapısal değişikliklere neden olduğunu göstermiştir. Krosin uygulamasının histolojik hasarı belirgin şekilde azalttığı ancak tamamen ortadan kaldırmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, tersine beslenmenin metabolik parametreler ve bağırsak yapısı üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği, krosinin ise özellikle sirkadiyen hormonal yanıtlar ve kolon hasarı üzerinde kısmi bir düzenleyici etki gösterebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Misalignment between feeding time and the physiological circadian rhythm may lead to chronodisruption and negatively affect metabolic, hormonal, and immune homeostasis. Reverse feeding models, characterized by food intake during the rest phase, have been associated with metabolic and inflammatory responses. This study was conducted on male Wistar rats divided into four groups for 28 days: an ad libitum-fed group (AL), an active-phase (night-fed) group (GB), a reverse-fed group (TB), and a reverse-fed group treated with crocin (TB+K). Body weight and food intake were monitored throughout the experiment. To evaluate circadian–endocrine responses, plasma melatonin and corticosterone levels were measured, while metabolic effects were assessed using fasting glucose and triglyceride levels. To determine inflammatory responses, TNF-α, IL-1β, and IL-6 levels were analyzed in plasma and colon tissue, and plasma LPS levels, a marker associated with intestinal barrier function, were measured. In addition, colon tissue was examined histologically. The findings indicated that reverse feeding tended to reduce melatonin secretion, while crocin partially improved this decrease. Reverse feeding increased fasting glucose levels, whereas glycemic control was better preserved in the active-phase fed group. No significant increase was detected in systemic or colonic inflammatory markers, and colon cytokine and LPS levels did not support advanced intestinal inflammation associated with reverse feeding. However, histological findings showed that reverse feeding caused marked structural changes compared with the AL and GB groups. Crocin administration significantly reduced histological damage but did not completely eliminate it. In conclusion, reverse feeding may exert adverse effects on metabolic parameters and intestinal structure, while crocin may provide a partial regulatory effect, particularly on circadian hormonal responses and colon damage.