Diş destekli ve kemik destekli hızlı maksiller genişletmenin alveolar kemik miktarı ve periodontal yumuşak dokular üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of tooth-borne and bone-borne rapid maxillary expansion on alveolar bone quantity and periodontal soft tissues
  1. Tez No: 1008139
  2. Yazar: ELİF ÖZYÜREK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ USLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: diş-destekli, hızlı üst çene genişletmesi, kemik-destekli, KIBT, periodontal yumuşak doku, bone-borne, CBCT, periodontal soft tissue, rapid maxillary expansion, tooth-borne
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diş destekli ve kemik destekli hızlı üst çene genişletme tedavisinde alveolar kemik dokuda ve periodontal yumuşak dokular üzerinde oluşan etkilerin karşılaştırmalı incelenmesidir. Yöntem: Çalışmamıza bir tarafı diş destekli diğer tarafı kemik destekli hızlı üst çene genişletme apareyi uygulanmış 11-16 yaş aralığındaki 24 hasta (11 erkek, 13 kız) dahil edilmiştir. Bu hastaların tedavi öncesinde (T0) ve tedaviden 3 ay sonrasında (T1), plak indeksi, gingival indeks, sondlamada kanama, cep derinliği, keratinize diş eti genişliği, diş eti biyotipi ve KIBT görüntülerinden posterior diş bölgesindeki bukkal alveolar kemik kalınlığı ve yüksekliği değerlendirilmiştir. Grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalar için Bağımlı Gruplarda t-Testi, kategorik değişkenlerde McNemar Testi, ordinal değişkenlerde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Bulgular: Gingival indeks ve sondlamada kanama değerlerinde diş destekli grupta anlamlı bir artış tespit edilirken, cep derinliği her iki grupta da anlamlı bir artış göstermiştir. Bu artış diş destekli grupta daha belirgindir. Keratinize diş eti genişliği yalnızca kemik destekli grubun 1. molar bölgesinde anlamlı bir azalma gösterirken gruplar arasında herhangi bir anlamlılık saptanmamıştır. Diş eti biyotipi özellikle diş destekli grupta ince biyotipten orta biyotipe doğru 1. premolar ve 1. molar bölgesinde anlamlı bir değişim göstermiştir. Her iki grupta da bukkal alveolar kemik kalınlığı en fazla koronal bölgede azalırken apikale doğru bu anlamlılık kaybolmuştur. Gruplar arasında bukkal alveolar kemik kalınlığı değişimi açısından anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Bukkal alveolar kemik yüksekliği her iki grupta da anlamlı düzeyde azalırken gruplar arasında bir fark tespit edilmemiştir. Sonuç: Her iki tedavi yönteminde de alveolar kemik dokuda anlamlı düzeyde rezorpsiyon görülmüştür. Periodontal yumuşak dokular açısından değerlendirildiğinde ise diş destekli grupta ortaya çıkan etkilerin daha belirgin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to comparatively examine the effects on alveolar bone tissue and periodontal soft tissues in tooth-borne and bone-borne rapid maxillary expansion treatment. Methods: Our study included 24 patients (11 males, 13 females), aged 11–16, who received a rapid maxillary expansion appliance with a tooth-borne design on one side and a bone-borne design on the other. For each patient, plaque index, gingival index, bleeding on probing, probing depth, keratinized gingiva width, and gingival biotype as well as buccal alveolar bone thickness and height in the posterior region obtained from CBCT images were evaluated before treatment (T0) and three months after expansion (T1). For intragroup and intergroup comparisons, the paired samples t-test was used for continuous variables, the McNemar test for categorical variables, and the Wilcoxon signed-rank test for ordinal variables. Results: A significant increase in gingival index and bleeding on probing was observed on the tooth-borne side, while probing depth showed significant increases in both groups, being more pronounced in the tooth-borne group. The width of keratinized gingiva decreased significantly only at the first molar in the bone-borne group, with no intergroup differences. Gingival biotype exhibited a significant shift from thin to medium in the first premolar and first molar regions on the tooth-borne side. Buccal alveolar bone thickness decreased most prominently at the coronal level in both groups, with apical levels showing no significant change. No intergroup differences were detected for bone thickness. Buccal alveolar bone height decreased significantly in both groups. Conclusion: Significant resorption was observed in the alveolar bone tissue in both treatment methods. When evaluated in terms of periodontal soft tissues, the effects observed in the tooth-borne group were found to be more pronounced.