Finite element analysis of ımplant strategies used in the rehabilitation of the atrophic maxilla: A comparative evaluation of zygomatic, transnasal, subperiosteal, and short ımplants
Atrofik maksillanin rehabilitasyonunda kullanılan implant stratejilerinin sonlu eleman analizi: Zigomatik, transnazal, subperiosteal ve kısa implantların karşılaştırmalı değerlendirmesi
  1. Tez No: 1008160
  2. Yazar: VAFA MOGHADDAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE TOSUN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implantasyon-endossöz, Transnasal implant, Subperiosteal implant, Biomechanical performance, Dental implantation-endosseous
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışma, ileri derecede atrofik maksillanın rehabilitasyonunda kullanılan farklı implant stratejilerinin biyomekanik performansını sonlu elemanlar analizi (SEA) yöntemiyle karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Konvansiyonel kemik greftleme yöntemleri yüksek morbidite, uzun iyileşme süresi ve komplikasyon riskleri taşıdığı için, zigomatik, transnazal, subperiosteal ve kısa implantlar gibi alternatif çözümler son yıllarda önem kazanmıştır. Bu araştırmada yedi ayrı implant düzenlemesi tasarlanmış ve her birinde zigomatik, kısa, transnazal ve subperiosteal implant yaklaşımları hem tek başına hem de kombinasyon halinde incelenmiştir. Modeller üzerine 150 N'luk dikey ve eğik yönlü kuvvetler uygulanmış spongioz ve kortikal kemikte maksimum ve minimum asal gerilmeler (Pmax, Pmin) ile birlikte implant, abutment ve metal altyapıdaki Von Mises stres değerleri ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre: • Model 2 (zigomatik + anterior kısa implantlar), dengeli yük paylaşımı ve düşük stres seviyeleriyle klinik açıdan en uygulanabilir konŞekilasyon olarak öne çıkmıştır. • Model 5 (zigomatik + anterior transnazal implantlar), özellikle oblik yükleme altında en düşük stres değerlerini göstererek saf biyomekanik dayanıklılık açısından en avantajlı model olarak belirlenmiştir. • Subperiosteal implant içeren modeller (6 ve 7), geniş yüzey teması sağlamalarına rağmen rijit bağlantı eksiklikleri nedeniyle özellikle oblik yükleme altında yüksek stres değerleri üretmiştir. • Quad zygoma modeli (Model 1), anterior destek olmaması sebebiyle yükün büyük kısmını zigomatik kemiklere aktarmış ve lokal stres yoğunluklarına neden olmuştur. Sonuç olarak, anterior destek sağlayan implant kombinasyonları, özellikle transnazal ve kısa implantlarla desteklenen zigomatik implant konŞekilasyonları, stres dağılımını iyileştirerek biyomekanik açıdan daha avantajlı bulunmuştur. Bu çalışma, ileri derecede rezorbe maksillaların rehabilitasyonunda klinisyenlere, greft ihtiyacını ortadan kaldıran implant stratejilerinin karşılaştırmalı biyomekanik profillerine dair bilimsel bir yol gösterici sunmaktadı Anahtar Kelimelere: Transnazal implant, Subperiosteal implant, Biomekanik performans
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively evaluate the biomechanical performance of different implant strategies used in the rehabilitation of the severely atrophic maxilla by means of finite element analysis (FEA). Since conventional bone grafting methods are associated with high morbidity, prolonged healing periods, and increased risk of complications, alternative approaches such as zygomatic, transnasal, subperiosteal, and short implants have gained increasing importance recently. In this study, seven different implant configurations were designed, in which zygomatic, short, transnasal, and subperiosteal implant approaches were analyzed both individually and in combination. Vertical and oblique forces of 150 N were applied to the models, and maximum and minimum principal stresses (Pmax and Pmin) in cancellous and cortical bone, along with Von Mises stress values in the implants, abutments, and metal framework, were evaluated in detail. According to the findings: Model 2 (zygomatic + anterior short implants) emerged as the most clinically feasible configuration due to balanced load distribution and low stress levels. Model 5 (zygomatic + anterior transnasal implants) exhibited the lowest stress values, especially under oblique loading, and was recognized as the most favorable model regarding pure biomechanical strength. Models including subperiosteal implants (Models 6 and 7), despite providing broad surface contact, generated higher stress values—especially under oblique loading—due to the lack of rigid connections. The quad-zygoma model (Model 1) transferred most of the load to the zygomatic bones due to the absence of anterior support, resulting in localized stress concentrations. In conclusion, we found that implant combinations providing anterior support, particularly zygomatic configurations supported by transnasal and short implants, were biomechanically more favorable due to their ability to improve stress distribution. This study provides clinicians with a scientific guide regarding the comparative biomechanical profiles of graftless implant strategies for the rehabilitation of severely resorbed maxillae.