Birinci basamakta gebelerde ambulatuvar 24 saatlik kan basıncı ölçümlerinde kan basıncındaki normal değişiklikler
Blood pressure variations in 24-hour ambulatory blood pressure monitoring among pregnant women in primary care
- Tez No: 1008168
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ambulatuvar kan basıncı izlemi, birinci basamak sağlık hizmetleri, fizyolojik değişiklikler, gebelik, kan basıncı, Ambulatory blood pressure monitoring, blood pressure, physiological changes, pregnancy, primary care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, birinci basamak sağlık hizmetlerinde hipertansiyon tanısı bulunmayan gebelerde 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı ölçümü (AKBÖ) kullanılarak kan basıncı değişimlerinin değerlendirilmesi, elde edilen bulguların ofis kan basıncı ölçümleriyle (OKBÖ) karşılaştırılması ve dipper/non-dipper patern dağılımlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, aile hekimliği polikliniğine başvuran 50 sağlıklı gebenin katılımıyla yürütülmüştür. Çalışmaya, hipertansiyon tanısı olmayan, antihipertansif tedavi kullanmayan tekil ve ikiz gebeliği olan gebeler dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri kaydedilmiş; ardından standart protokole uygun şekilde üç ofis ölçümü yapılarak ortalama sistolik ve diyastolik değerler hesaplanmıştır. Aynı katılımcılara 24 saatlik AKBÖ cihazı takılarak gündüz, gece ve toplam ölçümler kaydedilmiştir. Dipper/non-dipper sınıflaması, gündüz ve gece ortalamaları arasındaki düşüş yüzdesine göre yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %80,6'sı 35 yaş altındaydı, %83,8'i ev hanımıydı ve tamamı evliydi. Ofis ölçümlerinde ortalama sistolik kan basıncı (SKB) 111,2±8,0 mmHg ve diyastolik kan basıncı (DKB) 72,4±9,9 mmHg iken; ambulatuvar ölçümlerde SKB 108,8±6,5 mmHg, DKB ise 64,9±5,9 mmHg olarak saptandı. Sistolik değerlerde anlamlı fark görülmezken (p=0,158), diyastolik değerlerde ofis ölçümlerinin anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi (p<0,001). SKB için non-dipper oranı %51,6, DKB için non-dipper oranı %35,4 bulundu. Passing-Bablok analizlerinde her iki parametre için sistematik veya oransal hata izlenmedi. Bland-Altman analizleri, ofis ve ambulatuvar ölçümler arasındaki ortalama farkın düşük olduğunu, ancak uyum sınırlarının geniş olması nedeniyle bazı bireylerde belirgin farklılıklar olabileceğini gösterdi. Sonuç: Ambulatuvar yöntem, gebelerde ofis ölçümlerine kıyasla daha düşük diyastolik değerler göstermiş ve tanısal doğruluk açısından ek fayda sağlamıştır. Özellikle sınırda kan basıncı değerleri olan veya risk faktörleri taşıyan gebelerde AKBÖ'nün birinci basamakta kullanımının tanı ve izlem süreçlerine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate blood pressure variations in pregnant women without a diagnosis of hypertension using 24-hour ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) in primary care, compare the findings with office measurements, and determine the distribution of dipper/non-dipper patterns. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted on 50 healthy pregnant women who presented to a family medicine outpatient clinic. Pregnant women without a diagnosis of hypertension, not using antihypertensive treatment, and with singleton and twins pregnancies were included. Sociodemographic characteristics were recorded, and three office blood pressure measurements were performed according to standard protocols to determine mean systolic and diastolic values. The same participants underwent 24-hour ABPM to record daytime, nighttime, and total measurements. Dipper/non-dipper classification was made based on the percentage decrease between daytime and nighttime averages. Results: Of the participants, 80.6% were under 35 years of age, 83.8% were housewives, and all were married. The mean office systolic blood pressure (SBP) was 111.2±8.0 mmHg and diastolic blood pressure (DBP) was 72.4±9.9 mmHg, whereas ambulatory measurements showed SBP 108.8±6.5 mmHg and DBP 64.9±5.9 mmHg. No significant difference was found in systolic values (p=0.158), whereas diastolic values measured in the office were significantly higher (p<0.001). Non-dipper rates were 51.6% for systolic and 35.4% for diastolic pressure. Passing-Bablok analyses revealed no systematic or proportional error for either parameter. Bland-Altman analyses demonstrated a low mean difference between office and ambulatory measurements, indicating overall agreement between the methods; however, the relatively wide limits of agreement suggested that notable discrepancies might occur in certain individuals. Conclusion: ABPM demonstrated lower diastolic values compared to office measurements and provided additional diagnostic value. ABPM may contribute to diagnosis and follow-up processes, particularly in pregnant women with borderline blood pressure values or those with risk factors.