Ergenlerin psikolojik dayanıklılıkları ile akran zorbalığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between adolescents psychological resilience and peer bullying
- Tez No: 1008173
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANSEN TAYGUR ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, Psikolojik dayanıklılık, Çocuk gelişimi, Çocuk psikolojisi, Peer victimization, Hardiness on psychological, Child development, Child psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ergenlerin psikolojik dayanıklılıkları ile akran zorbalığı arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Ergenliğin hızlı fiziksel, bilişsel ve sosyal değişimlerin yaşandığı bir evre olması nedeni ile araştırmanın çıkış noktası olmuştur. Çalışmanın örneklem gurubunu, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan devlet ortaokullarında öğrenim gören 6. ve 7. sınıf düzeyindeki toplam 594 ergen oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde, Akran Zorbalığı Ölçeği, Ortaokul Öğrencileri İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada parametrik varsayımların karşılanmaması nedeniyle nonparametrik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu bağlamda gurup karşılaştırmaları için Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmış olup, değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, psikolojik dayanıklılığı yüksek olan ergenlerin zorbalık davranışları gösterme ve akran zorbalığına maruz kalma olasılıklarının daha düşük olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, demografik değişkenlerin her iki faktör üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğu da görülmüştür. Araştırmanın genel sonuçları; Psikolojik dayanıklılık ile akran zorbalığı arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki vardır. Bu sonuçlar akran zorbalığını önlemede psikolojik dayanıklılığın rolünün önemini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the relationship between adolescents' psychological resilience and peer bullying. Adolescence is a phase of rapid physical, cognitive and social changes; for this reason, it has been the starting point of the research. The sample group of the study consisted of a total of 594 students in the 6th and 7th grades studying in public secondary schools in Kadıköy district of Istanbul. In the data collection process, the Peer Bullying Scale, the Psychological Resilience Scale for Secondary School Students and the Personal Information Form prepared by the researcher were used. Non-parametric analysis methods were used in the study as the parametric assumptions were not met. In this context, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used for group comparisons and Spearman correlation analysis was applied to reveal the level of relationship between the variables. The findings of the study revealed that adolescents with high levels of psychological resilience were less likely to show bullying behaviors and be bullied. In addition, demographic variables were found to have significant effects on both variables. The overall results of the research revealed that psychological resilience is an important factor that supports adolescents' relationships with the social environment and their adaptation to challenging situations. These results reveal the importance of practices that will support resilience in school-based peer bullying prevention studies.