Pediatri hemşirelerinin yapay zeka kullanımında hazır bulunuşluk algılarının kaygıya etkisi
The effect of readiness perceptions on anxiety in the use of artificial intelligence by pediatric nurses
  1. Tez No: 1008226
  2. Yazar: GAMZE PAÇACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatri hemşireliği, yapay zeka, çocuk sağlığı, teknoloji, korku, Pediatric nursing, artificial intelligence, child health, technology, fear
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Araştırmada; pediatri hemşirelerinin yapay zeka kullanımında hazır bulunuşluk algılarının kaygıya etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, nicel araştırma yaklaşımı kapsamında planlanmış olup araştırma deseni olarak ilişkisel desen kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, çevrimiçi (online) ortamda google aracılığıyla oluşturulan anket formları ile basılı anket formları kullanılarak toplanmıştır. Veriler; Sosyo-Demografik Veri Toplama Formu, Tıbbi Yapay Zeka Hazır Bulunuşluk Ölçeği, Yapay Zeka Kaygı (YZK) Ölçeği' nin yer aldığı ölçüm araçları ile toplanmıştır. Araştırmaya toplam 230 pediatri hemşiresi katılmıştır. Çalışmaya katılan pediatri hemşirelerinin yaşları 19–59 arasında olup yaş ortalaması 30,96±6,95'tir ve %83,5'i ile çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmaya katılanların %52,6'sı bekar, %47'si evli ve %0,4'ü diğer grupta yer almaktadır. Katılımcıların teknolojiyi kullanım düzeyi değerlendirildiğinde %4,3'ünün düşük, %67,8'inin orta, %27,8'inin yüksek düzeyde teknoloji kullandığı saptanmıştır. Yapay zekayı bilme durumu açısından kişilerin %97,4'ü yapay zekayı bildiğini, %2,6'sı ise bilmediğini ifade etmiştir. Yapay zekayı bildiğini belirten kişilerin bilgi kaynağına göre dağılımı incelendiğinde en yüksek oran olarak %87 ile internetten öğrendiği görülmektedir. Daha önce yapay zeka kullanma deneyimi olanların oranı %89,1 iken, deneyimi olmayanların oranı %10,9'dur. Yapay zekayı kullandığını belirten kişilerin deneyim alanları incelendiğinde en yüksek oran olarak %83,5 ile dijital asistanlar olduğu görülmektedir. Hemşirelikte yapay zeka kullanımını doğru bulma durumu incelendiğinde kişilerin %71,7'si“evet”, %4,3'ü“hayır”ve %23,9'u“kararsızım”yanıtını vermiştir. Yapay zeka kullanımının sağlık bakımında yeri olduğu görüşü için kişilerin %79,1'i“evet”, %4,8'i“hayır”ve %16,1'i“kararsızım”şeklinde görüş bildirmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle yapay zekanın sağlık alanında daha fazla gelişeceği düşüncesine kişilerin %90'ı katılırken, %2,6'sı katılmadığını ve %7,4'ü kararsız olduğunu belirtmiştir. Hemşirelikte yapay zeka kullanımı ile ilgili kaygı durumu değerlendirildiğinde kişilerin %44,8'i kaygılı olmadığını, %25,7'si kaygılı olduğunu, %29,6'sı ise kararsız olduğunu ifade etmiştir. Yapay zeka hakkında sahip olunan bilginin kaygıya etkisi incelendiğinde kişilerin %16,1'inin kaygısının arttığı, %26,5'inin azaldığı ve %57,4'ünün değişmediği görülmektedir. Çalışmada kullanılan Tıbbi Yapay Zeka Hazır Bulunuşluk Ölçeği toplam puan ortalaması 71,43±14,97 ve Yapay Zeka Kaygı Ölçeği toplam puan ortalaması 75,31±28,87 olarak tespit edilmiştir. Kişilerin demografik özelliklerine göre Yapay Zeka Kaygı ölçeği toplam puanlarının dağılımlarına bakıldığında istatistiksel açıdan anlamlı farklar saptanmıştır (p<0,05). Evli kişilerin puanları bekarlardan yüksektir. Tıbbi Yapay Zeka Hazır Bulunuşluk ve Yapay Zeka Kaygı Ölçeği toplam puanları arasındaki ilişkilerin incelediğinde negatif yönlü, orta düzeyli ilişkiler belirlenmiştir (p<0,05). Araştırma bulguları, pediatri hemşirelerinin yapay zeka kullanımına yönelik hazır bulunuşluk algıları ile yapay zeka kaygı düzeyleri arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Çalışmaya katılan hemşirelerin çok büyük bir kısmının yapay zekayı bildiği ve daha önce yapay zeka deneyiminin olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin tıbbi yapay zeka hazır bulunuşluk düzeylerinin orta–yüksek, yapay zeka kaygı düzeylerinin ise orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Hazır bulunuşluk düzeyi arttıkça yapay zekaya yönelik kaygı düzeyinin azaldığı görülmüştür. Bu sonuçlar, pediatri hemşirelerine yönelik yapay zeka temelli eğitim ve destekleyici yaklaşımların ele alınabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the research, it was aimed to examine the effect of readiness perceptions on anxiety in the use of artificial intelligence of paediatric nurses. This research was planned as a quantitative study, and a relational design was used as the research design. The data of the study were collected through questionnaire forms created online via Google Forms and printed questionnaire forms. The data were collected using the measurement tools consisting of the Sociodemographic Data Collection Form, the Medical Artificial Intelligence Readiness Scale, and the Artificial Intelligence Anxiety (AIA) Scale. A total of 230 pediatric nurses participated in the study. The age range of the participants was between 19 and 59 years, the mean age was 30.96±6.95, and the majority were women, accounting for 83.5%. Of the participants, 52.6% were single, 47% were married, and 0.4% were in the other group. When the participants' level of technology use was evaluated, it was determined that 4.3% had a low level, 67.8% had a moderate level, and 27.8% had a high level of technology use. In terms of knowledge about artificial intelligence, 97.4% of the participants stated that they knew about artificial intelligence, while 2.6% stated that they did not. When the distribution of information sources of those who stated that they knew about artificial intelligence was examined, it was observed that the highest rate, 87%, learned it from the internet. While the rate of those who had previous experience using artificial intelligence was 89.1%, the rate of those without experience was 10.9%. When the experience areas of those who stated that they used artificial intelligence were examined, digital assistants were found to have the highest rate at 83.5%. When the approval status of using artificial intelligence in nursing was examined, 71.7% of the participants answered“yes,”4.3% answered“no,”and 23.9% answered“undecided.”Regarding the opinion that artificial intelligence has a place in healthcare, 79.1% answered“yes,”4.8% answered“no,”and 16.1% answered“undecided.”While 90% of the participants agreed with the idea that artificial intelligence would develop more in the healthcare field with the advancement of technology, 2.6% stated that they did not agree, and 7.4% stated that they were undecided. When anxiety related to the use of artificial intelligence in nursing was evaluated, 44.8% of the participants stated that they were not anxious, 25.7% stated that they were anxious, and 29.6% stated that they were undecided. When the effect of having knowledge about artificial intelligence on anxiety was examined, it was observed that anxiety increased in 16.1% of the participants, decreased in 26.5%, and did not change in 57.4%. The total mean score of the Medical Artificial Intelligence Readiness Scale used in the study was found to be 71.43±14.97, and the total mean score of the Artificial Intelligence Anxiety Scale was found to be 75.31±28.87. When the distribution of the total scores of the Artificial Intelligence Anxiety Scale was examined according to the demographic characteristics of the participants, statistically significant differences were determined (p<0.05). The scores of married participants were higher than those of single participants. When the relationships between the total scores of the Medical Artificial Intelligence Readiness Scale and the Artificial Intelligence Anxiety Scale were examined, negative and moderate-level relationships were determined (p<0.05). Research findings show that there is a relationship between the readiness perceptions of paediatric nurses for the use of artificial intelligence and their artificial intelligence anxiety levels. It was determined that most of the nurses who participated in the study knew artificial intelligence and had previous artificial intelligence experience. It has been determined that the medical artificial intelligence readiness levels of the nurses are medium-high and the artificial intelligence anxiety levels are medium. It has been seen that the level of anxiety about artificial intelligence decreases as the level of readiness increases. These results show that artificial intelligence-based education and supportive approaches for paediatric nurses can be addressed.