Pediatrik vezikoüreteral reflü tedavisinde modifiye DND tekniğinin cerrahi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of surgical outcomes of the modified DND technique in the treatment of pediatric vesicoureteral reflux
- Tez No: 1008232
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUMAN BAYDİLLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Açık cerrahi, Modifiye DND tekniği, obstrüktif megaüreter, pediatrik üroloji, vezikoüreteral reflü, Open surgery, modified DND technique, obstructive megaureter, pediatric urology, vesicoureteral reflux
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pediatrik vezikoüreteral reflü (VUR) ve obstrüktif megaüreter tanısı ile modifiye DND tekniği kullanılarak tedavi edilen hastalarda cerrahi sonuçların değerlendirilmesi ve tekniğin etkinliğinin ortaya konulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Modifiye DND tekniği uygulanan toplam 60 pediatrik hasta ile 15 obstrüktif megaüreterli hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar cerrahi endikasyonlarına göre primer VUR ve obstrüktif megaüreter olarak sınıflandırıldı. Cerrahi başarı hasta bazlı ve renal ünite bazlı olarak analiz edildi. Postoperatif persistan veya rekürren VUR ile üriner sistem enfeksiyonu gelişimi kaydedildi. Bulgular: Hastaların ortanca yaşı 7,5 yıl (2–15) olup, hasta bazlı değerlendirmede %56,7'sinde bilateral tutulum mevcuttu. Postoperatif dönemde 7 hastada (%11,7) üriner sistem enfeksiyonu gelişirken, hiçbir hastada ateş öyküsü izlenmedi. Hasta bazlı değerlendirmede postoperatif persistan veya rekürren VUR, 4 hastada (%6,7) saptandı. Genel hasta bazlı cerrahi başarı oranı %93,3 olarak hesaplandı. Obstrüktif megaüreter grubunda hasta bazlı başarı oranı %93,3 idi. Renal ünite bazlı analizde toplam 109 renal ünite değerlendirildi ve postoperatif VUR 5 renal ünitede (%4,6) saptandı. Renal ünite bazlı genel cerrahi başarı oranı %95,4 olarak belirlendi. Sonuç: Modifiye DND tekniği; üreterin mesaneye girişinde kinking oluşumunu önlemesi, yeni üreteral orifisin fizyolojik bir lokalizasyonda konumlandırılması ve yeterli submukozal tünel uzunluğu sağlaması gibi önemli cerrahi avantajlar sunmaktadır. Primer VUR ve seçilmiş obstrüktif megaüreter olgularında elde edilen yüksek hasta ve renal ünite bazlı başarı oranları, tekniğin etkin ve güvenilir bir açık cerrahi yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the surgical outcomes and determine the effectiveness of the modified DND technique in pediatric patients treated for vesicoureteral reflux (VUR) and obstructive megaureter. Materials and Methods: A total of 60 pediatric patients with primary VUR and 15 patients with obstructive megaureter who underwent surgical treatment using the modified DND technique were retrospectively evaluated. Patients were classified according to surgical indication as primary VUR or obstructive megaureter. Surgical success was analyzed on both a patient-based and renal unit–based basis. Postoperative persistent or recurrent VUR and the development of urinary tract infections were recorded. Results: The median age of the patients was 7.5 years (range: 2–15 years), and bilateral involvement was observed in 56.7% of cases. During postoperative follow-up, urinary tract infection developed in 7 patients (11.7%), and none of the patients had a history of fever. Postoperative persistent or recurrent VUR was detected in 4 patients (6.7%). The overall patient-based surgical success rate was 93.3%, while the success rate in the obstructive megaureter group was also 93.3%. Renal unit–based analysis included a total of 109 renal units, with postoperative VUR detected in 5 renal units (4.6%). The overall renal unit–based surgical success rate was 95.4%. Conclusion: The modified DND technique offers important surgical advantages, including prevention of ureteral kinking at the vesical entry, placement of the new ureteral orifice in a physiological location, and creation of an adequate submucosal tunnel. The high patient-based and renal unit–based success rates achieved in primary VUR and selected cases of obstructive megaureter demonstrate that the DND technique is an effective and reliable open surgical method in pediatric urology.