Sağlık çalışanlarında kayropraktik mesleği farkındalık düzeyinin araştırılması; Bartın ili hastane örneği
An investigation of the awareness level of the chiropractic profession among healthcare workers: A case study from hospitals in Bartın province
- Tez No: 1008231
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKAY EREN PEHLİVANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, Fizyoterapi, Farkındalık Düzeyi, Sağlık Personeli, Sağlık İdari Personeli, Chiropractic, Physiotherapy, Level of awareness, Healthcare Personnel, Healthcare Administrative Personnel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, Bartın ilinde görev yapan sağlık personeli ve sağlık idari personelinin kayropraktik mesleğine yönelik farkındalık düzeylerini, bilgi kaynaklarını ve kayropraktik tedaviye ilişkin tutumlarını değerlendirmektir. Tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanan bu ankete dayalı çalışmaya, Bartın Özel Aktıp Hastanesi'nde görev yapan ve gönüllü olarak katılan toplam 150 sağlık personeli ve sağlık idari personeli dâhil edildi. Veriler, demografik bilgiler ile kayropraktik tedaviye yönelik farkındalık, bilgi, tutum ve algıları değerlendiren 45 maddelik yapılandırılmış bir anket aracılığıyla çevrim içi olarak toplandı. Anket maddeleri 3'lü Likert tipi olarak düzenlendi. Veriler SPSS 28.0 yazılımı kullanılarak analiz edildi, kategorik değişkenler sayı ve yüzde olarak raporlandı ve gruplar arası karşılaştırmalarda Ki-Kare testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi, p<0,05 olarak belirlendi. Araştırmamız sağlık personelinin %71,6'sı, sağlık idari personelinin ise %28,4'ünün katılımı ile gerçekleştirildi. Sağlık personelinin kayropraktik tedaviye ilişkin farkındalık ve bilgi düzeyinin sağlık idari personele kıyasla daha yüksek olduğu belirlendi. (p<0,001). Sağlık personelinin kayropraktik hakkında daha çok sağlık uzmanları aracılığıyla, sağlık idari personelinin ise ağırlıklı olarak sosyal medya yoluyla bilgi edindiği görüldü. (p<0,001). Kayropraktik tedaviyi deneyimleme oranı düşük olmakla birlikte, tedaviyi denemeye yönelik isteğin yüksek olduğu ve tedaviyi deneyimleyen katılımcıların çoğunlukla olumlu geri bildirimde bulunduğu saptandı. (p<0,011). Katılımcıların büyük bir bölümü kayropraktik uygulamaların lisanslı sağlık uzmanları tarafından yapılmasını ve sağlık kurumlarında yer almasını destekledi. (p<0,050).Araştırmamız ile birlikte, kayropraktik mesleğinin tanınırlığının artırılması, eğitim faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve sağlık sistemine entegrasyonuna yönelik düzenlemelerin önemi konusunda anlamlı farklılıklar meydana geldi. (p<0,001).
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the levels of awareness, sources of information, and attitudes toward the chiropractic profession among healthcare professionals and healthcare administrative staff working in the province of Bartın. This descriptive and cross-sectional, survey-based study included a total of 150 healthcare professionals and healthcare administrative staff working at Bartın Private Aktıp Hospital who participated voluntarily. Data were collected online using a structured 45-item questionnaire assessing demographic characteristics as well as awareness, knowledge, attitudes, and perceptions regarding chiropractic treatment. The questionnaire items were designed using a 3-point Likert scale. Data were analyzed using SPSS version 28.0; categorical variables were reported as numbers and percentages, and the Chi-square test was used for comparisons between groups. Statistical significance was set at p < 0.05. Our study was conducted with the participation of 71.6% healthcare professionals and 28.4% healthcare administrative staff. It was determined that healthcare professionals had significantly higher levels of awareness and knowledge regarding chiropractic treatment compared to healthcare administrative staff (p < 0,001). Healthcare professionals were found to obtain information about chiropractic primarily through healthcare specialists, whereas healthcare administrative staff relied predominantly on social media as their main source of information (p < 0,001). Although the rate of having experienced chiropractic treatment was low, the willingness to try such treatment was high, and most participants who had experienced chiropractic treatment reported predominantly positive feedback (p < 0,011). A large proportion of participants supported the provision of chiropractic practices by licensed healthcare professionals and their inclusion within healthcare institutions (p < 0,050). Based on the findings of this study, significant differences were observed regarding the importance of increasing the recognition of the chiropractic profession, expanding educational activities, and implementing regulations aimed at its integration into the healthcare system (p < 0,001).