Meziyal temporal lob epilepsisi ve psikojenik nöbetlerde telomer uzunluğu, TERT ve TERC gen ekspresyonları, oksidatif stres biyobelirteçlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of telomere length, TERT and TERC gen expressions, and oxidative stress biomarkers in mesial temporal lobe epilepsy and psychogenic seizures
  1. Tez No: 1008234
  2. Yazar: NURANA MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZKUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Mezial temporal lob epilepsisi, psikojenik nonepileptik nöbetler, telomer, TERT, TERC, oksidatif stres, Mesial temporal lobe epilepsy, psychogenic nonepileptic seizures, telomere, TERT, TERC, oxidative stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Epilepsi, dünya genelinde 50 milyondan fazla insanı etkileyen önemli bir nörolojik hastalıktır. Mezial temporal lob epilepsisi (MTLE), yetişkinlerde en sık görülen ve ilaç direncine yatkın fokal epilepsi türüdür. Psikojenik nonepileptik nöbetler (PNEN) ise epileptik nöbetleri taklit eden, ancak altta yatan epileptik aktivite içermeyen paroksismal olaylar olup, tanı güçlüğü nedeniyle sıklıkla MTLE ile karışabilmektedir. Her iki durumda da moleküler patofizyolojik mekanizmaların aydınlatılması, tanı ve tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi açısından önemlidir. Telomerler, kromozom uçlarında yer alan ve hücresel yaşlanma ile kromozomal stabilitede kritik rol oynayan yapılardır; telomer uzunluğunun düzenlenmesinde telomeraz enziminin katalitik alt birimi olan TERT ve RNA bileşeni TERC görev alır. Kronik stres, inflamasyon ve oksidatif hasarın telomer kısalmasına yol açtığı ve bunun çeşitli hastalıklarla ilişkili olduğu bilinmektedir. Oksidatif stres, nöronal hasar ve epileptogenezde önemli bir mekanizma olup koenzim Q10 (CoQ10), total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSI) ile değerlendirilebilir. Bu çalışmada, MTLE ve PNEN hastalarında telomer uzunluğu, TERT ve TERC gen ekspresyonları ile oksidatif stres biyobelirteçlerinin değerlendirilmesi ve bu parametrelerin hastalık patofizyolojisindeki olası rollerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya 66 MTLE hastası, 15 PNEN hastası ve 35 sağlıklı kontrol dahil edildi. Periferik kandan DNA ve RNA izolasyonu yapıldı. Telomer uzunluğu, mutlak (Telomer/36B4, µm) ve relatif (2^ΔCt) yöntemlerle ölçüldü. TERT ve TERC gen ekspresyonları gerçek zamanlı PCR ile belirlendi ve normalizasyon için referans gen olarak GAPDH kullanıldı. Serumda CoQ10, TAS ve TOS düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülerek OSI hesaplandı. Gruplar arasında demografik ve klinik özellikler açısından anlamlı fark saptanmadı. Hem MTLE hem de PNEN gruplarında mutlak ve relatif telomer uzunlukları kontrol grubuna göre anlamlı derecede kısa bulundu ve iki hasta grubu arasında fark izlenmedi. TERT gen ekspresyonu gruplar arasında benzerken, TERC ekspresyonu MTLE grubunda kontrol grubuna göre daha düşük saptandı. CoQ10 ve TAS düzeyleri her iki hasta grubunda da kontrollere göre anlamlı derecede düşük bulundu. TOS düzeyleri kontrol grubunda daha yüksek saptanırken, OSI açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Sonuç olarak, MTLE ve PNEN hastalarında telomer kısalığı ve oksidatif stres parametrelerindeki değişikliklerin benzer şekilde ortaya çıkması, her iki hastalıkta da ortak biyolojik stres mekanizmalarının rol oynayabileceğini düşündürmektedir. PNEN'de telomer uzunluğunun ilk kez gösterilmiş olması, bu tablonun yalnızca psikolojik değil, aynı zamanda biyolojik bir temele de sahip olabileceğini desteklemektedir. Telomer uzunluğu, TERC ekspresyonu ile CoQ10 ve TAS düzeyleri, gelecekte tanısal ve prognostik biyobelirteç adayları olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a major neurological disorder affecting more than 50 million people worldwide. Mesial temporal lobe epilepsy (MTLE) is the most common focal epilepsy in adults and is frequently associated with drug resistance. Psychogenic nonepileptic seizures (PNES) are paroxysmal events that mimic epileptic seizures but lack an underlying epileptiform activity. Owing to diagnostic challenges, PNES is often misdiagnosed as MTLE. Elucidation of the molecular pathophysiological mechanisms in both conditions is therefore essential for improving diagnostic accuracy and developing more effective therapeutic strategies. Telomeres are specialized nucleoprotein structures located at the ends of chromosomes and play a critical role in chromosomal stability and cellular aging. Telomere length is regulated by telomerase, whose core components include the catalytic subunit telomerase reverse transcriptase (TERT) and the RNA template component (TERC). Chronic stress, inflammation, and oxidative damage are known to contribute to telomere shortening and have been implicated in a wide range of diseases. Oxidative stress is a key mechanism in neuronal injury and epileptogenesis and can be assessed by measuring coenzyme Q10 (CoQ10), total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), and the oxidative stress index (OSI). The present study aimed to evaluate telomere length, TERT and TERC gene expression levels, and oxidative stress biomarkers in patients with MTLE and PNES, and to investigate the potential roles of these parameters in disease pathophysiology. A total of 66 patients with MTLE, 15 patients with PNES, and 35 healthy controls were enrolled. Genomic DNA and total RNA were isolated from peripheral blood samples. Telomere length was measured using both absolute (telomere/36B4, µm) and relative (2^ΔCt) quantitative PCR methods. TERT and TERC gene expression levels were determined by real-time PCR, with GAPDH used as the reference gene for normalization. Serum CoQ10, TAS, and TOS levels were measured by ELISA, and OSI was calculated accordingly. No significant differences were observed among the groups with respect to demographic and clinical characteristics. Both absolute and relative telomere lengths were significantly shorter in the MTLE and PNES groups compared with the control group, with no significant difference between the two patient groups. TERT expression levels were comparable across groups, whereas TERC expression was significantly lower in the MTLE group than in controls. CoQ10 and TAS levels were significantly reduced in both patient groups compared with controls. TOS levels were higher in the control group, while no significant difference was observed among groups in terms of OSI. In conclusion, the similar patterns of telomere shortening and alterations in oxidative stress parameters observed in both MTLE and PNES suggest that shared biological stress–related mechanisms may contribute to the pathophysiology of these conditions. The demonstration of telomere shortening in PNES for the first time supports the notion that this disorder may have not only psychological but also biological underpinnings. Telomere length, TERC expression, and CoQ10 and TAS levels may represent promising candidates for future diagnostic and prognostic biomarkers.