Çocuk yoğun bakımda heparin bağlayıcı protein ve trefoil faktör 3'ün beslenme intoleransı gelişimi ile ilişkisi
Association of heparin-binding protein and trefoil factor 3 with the development of feeding intolerance in pediatric intensive care
- Tez No: 1008235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM KIRAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Yoğun Bakım, Enteral Beslenme, Beslenme İntoleransı, Heparin Bağlayıcı Protein, Trefoil Faktör 3, Pediatric Intensive Care, Enteral Nutrition, Feeding Intolerance, Heparin-Binding Protein, Trefoil Factor 3
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kritik çocuk hastalarda sık görülen beslenme intoleransına özgü bir biyobelirteç halen bulunamamaktadır. Bu prospektif çok merkezli çalışmada, yoğun bakım ünitelerinde pediatrik yaş grubunda TFF3 ile HBP düzeylerinin beslenme intoleransı tanısı, klinik şiddeti ve mortalite ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ÇYBÜ'lerinde takip edilen, enteral yolla beslenen hastaların demografik verileri, organ destek tedavileri, yoğun bakım skorlamaları kaydedilmiştir. Enteral beslenmenin 1. ve 3. günlerinde serum TFF3 ve HBP düzeyleri çalışılmıştır. Çalışmaya dahil edilen 78 hastanın medyan yaşı 51 ay olup, %67,9'unda altta yatan bir hastalık mevcuttu. Olguların %17,9'unda sepsis, %19,2'sinde septik şok bulguları mevcuttu ve %39,7 olguda invaziv mekanik ventilasyon uygulandı. Hastaların %89,7'sinde tercih edilen beslenme yolu nazogastrik yol olup %93,6 olguda beslenme yöntemi olarak bolus beslenme, %65,3 olguda beslenme ürünü olarak polimerik ürünler tercih edildi. Hastaların %29,5' i beslenmenin 3.gününde hedef kalorinin %75'ine ulaşmıştır. Enteral beslenmenin 3. gününde hastaların %71,8'inde Beslenme intolerans skoru ≥2 olarak hesaplanmıştır. Beslenmenin 3. günün de Bİ skoru ≥2 olan 56 olguda hem HBP hem de TFF3 düzeylerindeki değişim (delta değerleri), istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p<0.01). Mortalite gelişen 9 (%11,5) hastanın HBP düzeyleri, mortalite gelişmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Beslenmenin 3. günündeki TFF-3 değişim değerleri (ΔTFF-3); intolerans gelişmeyen grupta pozitif (artış) yönlü iken, intolerans gelişen grupta negatif (azalış) yönlü saptandı(p<0.001). Benzer şekilde ΔHBP düzeyleri de gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi (p=0.009). Çalışmamız beslenme intoleransı gelişen çocuklarda TFF-3 yanıtının sürdürülemediğini ve ΔTFF-3'ün negatif seyrettiğini, HBP'nin de beslenme intoleransının“fonksiyonel/lokal”fenotipinde sınırlı bilgi sağlayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Feeding intolerance is common in critically ill children, yet no specific biomarker has been established. In this prospective multicenter study, we evaluated whether Trefoil Factor 3 (TFF3) and Heparin‑Binding Protein (HBP) levels relate to the diagnosis, clinical severity, and mortality of feeding intolerance in pediatric intensive care units (PICUs). Demographic data, organ support therapies, and intensive care scores of enterally fed patients followed in the PICUs of Eskişehir Osmangazi University and Ankara University Faculty of Medicine were recorded. Serum TFF3 and HBP levels were analyzed on the 1st and 3rd days of enteral feeding. The median age of the 78 patients included in the study was 51 months, and 67.9% had an underlying disease. Sepsis findings were present in 17.9% of the cases, septic shock findings in 19.2%, and invasive mechanical ventilation was applied in 39.7% of the cases. The nasogastric route was the preferred feeding route in 89.7% of patients; bolus feeding was the method used in 93.6%, and polymeric products were preferred in 65.3%. On the 3rd day of feeding, 29.5% of the patients reached 75% of their target calorie intake. A Feeding Intolerance (FI) Score of ≥2 was calculated in 71.8% of the patients on the 3rd day of enteral feeding. In 56 cases with a FI Score ≥2 on the 3rd day, the change (delta values) in both HBP and TFF3 levels showed a statistically significant difference (p<0.01). HBP levels in the 9 (11.5%) patients who died were found to be statistically significantly higher compared to survivors (p<0.05). The change in TFF-3 values (ΔTFF-3) on the 3rd day of feeding was positive (increasing) in the group that did not develop intolerance, whereas it was negative (decreasing) in the group that developed intolerance (p<0.001). Similarly, ΔHBP levels showed a significant difference between the groups (p=0.009). Our study demonstrates that the TFF-3 response is not sustained and ΔTFF-3 follows a negative trend in children developing feeding intolerance, and that HBP provides limited information regarding the“functional/local”phenotype of feeding intolerance.