Cam deformitesinin gelişiminde femoroasetabular morfometrik parametrelerin rolünün araştırılması
Investigation of the role of femoroacetabular morphometric parameters in the development of cam deformity
- Tez No: 1008248
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL AYDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Femoroasetabular sıkışma, cam deformitesi, alfa açısı, femur baş-boyun ofseti, kollodiyafizer açı, Femoroacetabular impingement, cam deformity, alpha angle, femoral head–neck offset, neck–shaft angle
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Femoroasetabular sıkışma, femur baş-boyun bileşkesi ile acetabulum arasındaki morfolojik uyumsuzluk sonucu kalça ekleminde tekrarlayan mekanik temasla seyreden ve özellikle genç, aktif bireylerde kalça ağrısı ile hareket kısıtlılığına yol açan bir patolojidir. En sık görülen morfolojik alt tipi cam tipi deformite olup femur baş-boyun geçiş bölgesindeki asferisite ile tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, cam deformitesinin gelişiminde femoroasetabular morfometrik parametrelerin rolü değerlendirilmiştir. Retrospektif olarak planlanan çalışmada, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde elde edilen bilgisayarlı tomografi anjiyografi görüntülerine ait 200 hastadan 400 kalça incelenmiştir. Alfa açısı, femur baş-boyun ofseti, femur baş-boyun ofset oranı, femoral anteversiyon, asetabular versiyon, kombine anteversiyon, kollodiyafizer açı, femur uzunluğu, femur boyun kalınlığı ve femur baş çapı standart anatomik referans noktaları kullanılarak ölçülmüştür. Ölçümlerin güvenilirliği sınıf içi korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Cam deformitesi prevalansı %14,8 saptanmış olup erkeklerde %18,1, kadınlarda %3,3 olarak bulunmuştur. Alfa açısı ile femur baş-boyun ofseti ve baş-boyun ofset oranı arasında güçlü ve ters yönlü korelasyon izlenmiştir. Cam deformitesi olan olgularda kollodiyafizer açı, femur uzunluğu, femur baş çapı ve femur boyun kalınlığı anlamlı derecede daha yüksek ölçülürken, femoral ve kombine anteversiyon açısından anlamlı fark saptanmamış; asetabular versiyon açısında ise sınırlı düzeyde anlamlı bir farklılık izlenmiştir. Bu çalışmanın bulguları, cam deformitesinin tanısında alfa açısı ve femur baş-boyun ofsetine ait parametrelerin temel belirleyiciler olduğunu göstermektedir. Cam deformitesi bulunan olgularda kollodiyafizer açı, femur uzunluğu, baş çapı ve boyun kalınlığı daha yüksek ölçülmesi, cam morfolojisinin proksimal femur geometrisiyle ilişkili bir yapısal özellik olduğunu düşündürmektedir. Femoroasetabular parametrelerin bütüncül değerlendirilmesi kalça ekleminde dejeneratif süreçlerin öngörülmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Femoroacetabular impingement is a pathology characterized by repetitive mechanical contact within the hip joint resulting from morphological incongruity between the femoral head–neck junction and the , leading particularly in young and active individuals to hip pain and limitation of motion. The most common morphological subtype is cam-type deformity, defined by asphericity at the femoral head–neck junction. The aim of this study was to evaluate femoroacetabular morphometric parameters in the development of cam deformity. In this retrospectively designed study, 400 hips from 200 patients were examined using computed tomography angiography images obtained at Eskişehir Osmangazi University. Alpha angle, femoral head–neck offset, head–neck offset ratio, femoral anteversion, acetabular version, combined anteversion, neck–shaft angle, femoral length, femoral neck thickness, and femoral head diameter were measured using standard anatomical reference points. Measurement reliability was assessed using the intraclass correlation coefficient. The prevalence of cam deformity was 14.8%, with rates of 18.1% in males and 3.3% in females. Strong inverse correlations were observed between the alpha angle and both femoral head–neck offset and head–neck offset ratio. In hips with cam deformity, neck–shaft angle, femoral length, femoral head diameter, and femoral neck thickness were significantly higher, whereas no significant differences were found in femoral or combined anteversion; a limited but statistically significant difference was observed in acetabular version. These findings indicate that alpha angle and femoral head–neck offset–related parameters are the main determinants in the diagnosis of cam deformity. Higher values of neck–shaft angle, femoral length, head diameter, and neck thickness suggest that cam morphology represents a structural feature associated with proximal femoral geometry. A comprehensive evaluation of femoroacetabular parameters is important for predicting degenerative processes in the hip joint.