Emîrî'nin Tercüman-ı Bostân (1b-25b) adlı eserinin dil ve edebiyat eğitimi yönünden çalışılması
Studying the work of Emîrî (1b-25b) named Tercüman-i Bostân terms of language and literature education
  1. Tez No: 1008249
  2. Yazar: AYSEL ÇÖPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Emîrî, Bostân, Sâ'dî, Dil ve Edebiyat Eğitimi, Eski Türkiye Türkçesi, EmîrThis thesis is a linguistic study of the translation of Bostan
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Upsala Üniversitesi Kütüphanesi, O Vet. 63 numarada kayıtlı bulunan yazmadaki Bostân tercümesi adlı eserin üzerinde yapılan bir dil çalışmasıdır. Mecmuanın 1b-170a varakları arasında yer alan eser, Sâdî Şirâzî'nin meşhûr mesnevisinin çevirisidir. Üzerinde çalıştığımız EMÎRî'nin tercümesidir. Bostân, kıssadan hisse çıkarma geleneği çerçevesinde yazılmış, hikemî hikâye ve nasihatlerin bulunduğu bir eserdir. Bu çalışma; giriş, ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular ve yorum, sonuç olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Giriş, ilgili araştırmalar, yöntem bölümlerinde; tezin konusu, sınırlılıkları, kapsamı, konunun tespitindeki amaç, konunun önemi, araştırma ile ilgili teoriler, kavramlar ve kavramsal ilişkiler, ele alınan konunun hangi yöntemle araştırıldığı, veri toplama araçlarının neler olduğu gibi başlıklar üzerinde durulmuştur. Bulgular bölümünde Tercüman-ı Bostân adlı eser hakkında bilgi verilmiş ve eser özetlenmiştir. Dil incelemesi başlığı altında eserin ses ve şekil özellikleri, metinden örnekler de verilerek açıklanmıştır. Metin başlığı altında eserin transkripsiyonu yapılmıştır. Dizin başlığı altında metinde geçen kelimelere ve kelime gruplarına metinde yer alan anlamları esas alınarak yer verilmiştir. Ardından eserin tıpkıbasımı yer almıştır. Sonuç bölümünde Tercüman-ı Bostân adlı eser üzerinden kullanılan bilim dilinin nasıl ve hangi amaçla kullanıldığı tespit edilmiş, Türk Dili ve Edebiyatı eğitimindeki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. Ardından kaynakça bölümünde ise yararlanılan kaynakların listesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a linguistic study of the translation of Bostan, found in the manuscript registered under number O Vet. 63 in the Upsala University Library. The work, located between folios 1b-170a of the manuscript, is a translation of Saadi Shirazi's famous masnavi. The work we are studying is EMÎRi's translation. Bostan is a work containing didactic stories and advice, written within the framework of the tradition of drawing moral lessons from stories. This study consists of five sections: introduction, related research, methodology, findings and interpretation, and conclusion. The introduction, related research, and methodology sections address topics such as the subject of the thesis, its limitations, scope, the purpose of identifying the subject, the importance of the subject, theories, concepts and conceptual relationships related to the research, the research methodology used, and the data collection tools employed. The findings section provides information about the work titled Tercüman-ı Bostan and summarizes it. Under the heading“Linguistic Analysis,”the phonetic and morphological features of the work are explained, with examples from the text. Under the heading“Text,”the transcription of the work is presented. Under the heading“Index,”the words and word groups used in the text are listed based on their meanings as they appear in the text. This is followed by a facsimile of the work. In the conclusion, the method and purpose of using scientific language in the work“Tercüman-ı Bostân”are identified, and its place and importance in Turkish Language and Literature education are discussed. Finally, the bibliography section lists the sources used.