Essays on behavioural economics: Skills, happiness, relative and environmental concerns
Davranışsal iktisat üzerine makaleler: Beceriler, mutluluk, göreli ve çevresel kaygılar
  1. Tez No: 1008256
  2. Yazar: NUR BANU KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel olmayan beceriler, Bilişsel zeka, Çevresel davranışlar, Öznel iyi oluş, Non-cognitive skills, Cognitive intelligence, Environmental behaviours, Subjective well-being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu tez, bilişsel beceriler, zaman tercihleri ve göreli kaygıların bireylerin istihdamı, öznel iyi oluşu ve çevresel kaygılarıyla ilişkisini, Sosyo-Ekonomik Panel (SOEP, 2000-2020) panel verileri kullanarak incelemektedir. Çalışma; bilişsel becerilerin işgücü piyasası getirilerinin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını, zaman tercihleri ve sabrın göreli kaygılar ile öznel iyi oluş arasındaki ilişkiyi nasıl değiştirdiğini ve göreli değerlendirmelerin çevresel kaygılarla ilişkili olup olmadığını araştırmaktadır. İlk makale, bilişsel beceriler ile istihdam arasında güçlü ve pozitif bir ilişki bulunduğunu; ayrıca bu ilişkinin erkeklerde sistematik olarak daha yüksek seyrettiğini göstermektedir. İkinci makale, literatürde çoğunlukla negatif bulunan referans grubu geliri ile yaşam doyumu ilişkisinin büyük ölçüde sabırsız bireyler tarafından belirlendiğini ortaya koymaktadır. Sabırlı bireylerde ilişki belirgin biçimde zayıflamakta; bazı durumlarda ise, referans grubu gelirinin tünel etkisi kapsamında bir sinyal olarak algılanmasıyla uyumlu bir şekilde, pozitif yönde dahi gözlenebilmektedir. Üçüncü makale, daha yüksek referans grubu gelirinin daha düşük çevresel kaygı düzeyiyle ilişkili olduğunu; buna karşılık mutlak gelirin çevresel kaygıyı açıklamadaki katkısının daha sınırlı kaldığını göstermektedir. Ayrıca söz konusu ilişkinin, çevresel farkındalığı daha düşük ve prososyal yönelimi daha zayıf bireylerde daha güçlü seyrettiği bulgusuna ulaşmaktadır. Tez, dağılımsal değişimin yalnızca maddi kaynaklar üzerinden değil, karşılaştırmaya dayalı göreli algılar üzerinden de belirleyici olduğunu vurgulamakta; bulguların işgücü piyasası eşitsizliği, Easterlin paradoksu, servet değerlendirmesi ve çevresel sorunların politik iktisadı açısından önemli çıkarımlar sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines how cognitive capacity, time orientation, and individuals' relative concerns shape employment, subjective well-being, and environmental concern. Using longitudinal data from the Socio-Economic Panel (SOEP, 2000-2020), the three essays study gender differences in the labour-market relevance of cognitive skills, whether time preferences (i.e., patience) moderate the well-being consequences of relative concerns, and whether relative considerations are associated with individuals' environmental concern. The first essay reports a strong positive relationship between cognitive skills and employment outcomes, with systematically larger returns for men. The second essay shows that the well-documented negative relationship between higher reference-group income and life satisfaction is largely driven by more impatient individuals; among more patient individuals, the relationship is substantially weaker and can become positive, consistent with an informational interpretation of others' success. The third essay shows that higher reference-group income is associated with lower concern about environmental and climate problems, while absolute income has limited explanatory power; the association is stronger among individuals with lower environmental awareness and weaker prosocial orientation. The dissertation highlights that distributional change matters not only through material resources but also through comparison-based perceptions, with implications for labour-market inequality, the Easterlin paradox, welfare evaluation, and the political economy of environmental problems.